RAT U IZRAELU: IDF priprema teren za novu fazu, Hamas pokazuje snimke uništenih merkava; Huti zaplenili izraelski brod (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

19. 11. 2023. u 07:30 >> 01:28

SUKOB izraelske vojske i Hamasa - 44. dan. Izraelske odbrambene snage saopštile su da šire operacije u Pojasu Gaze. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja, koje vodi Hamas, navelo je da se broj ubijenih Palestinaca popeo na 12.300, uključujući 5.000 dece.

РАТ У ИЗРАЕЛУ:  ИДФ припрема терен за нову фазу, Хамас показује снимке уништених меркава; Хути запленили израелски брод (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP Photo/Yonatan Sindel

Bojeva dejstva u Gazi i Izraelu: IDF priprema teren za novu fazu, Hamas pokazuje snimke uništenih merkava (VIDEO/MAPA)

POJAS GAZE

Nije bilo značajnijih promena na liniji fronta u Pojasu Gaze. Palestinski izvori tradicionalno izveštavaju o višestrukim vazdušnim napadima IDF u Gazi, Džabaliji, oblasti Tal al-Zatar, kao i Beit Lahiji. IDF nastavlja da uništava višespratnice, sistematski pripremajući teren za novu fazu operacije. Militantno krilo Hamasa Kataib Iz al-Din al-Kasam izvestilo je o borbi u oblasti Juhr ad-Dik, južno od Gaze, a palestinski mediji izveštavaju o sukobima u oblastima Ar-Rimal, Al-Šeik Idžlin, Al-Nasr i Al- Šeik Radvan i gradu Bejt Hanun.

Ilustracija telegram rybar


Pored toga, objavljen je snimak napada palestinske jurišne grupe na bolnicu Al-Rantisi, koju je okupirala izraelska vojska, i snimci napada na razna oklopna vozila IDF snaga. Militanti su uspeli da se približe vozilu i barem oštete oklopno vozilo. Međutim, karakteristično je da osim prvog dana nije dostavljen nijedan snimak jasno uništenih oklopnih vozila, iako su se pojavili snimci evakuacije oštećenih tenkova Merkava iz Gaze.


JUŽNI PRAVAC
Situacija na južnom pravcu je relativno mirna. Saraja al Kuds je najavila minobacački napad na izraelske položaje u oblasti odmarališta An-Nur i Juhr ad-Dika, a Kataib Iz Ad-Din al-Kasam je izvestio o udaru na vojnu bazu IDF-a Ceherim.

GRANICA SA LIBANOM
Zaoštravanje situacije se nastavlja na granici sa Libanom. Hezbolah je više puta napao preko 13 graničnih prelaza IDF-a i vojnih baza, neke, kao što su Džal al-Alam, Hanita i Jiftah. Libanci koriste protivoklopne sisteme, kao i domaće i ne baš prave VBR.


Zauzvrat, IDF udara artiljerijom. Libanski mediji su izvestili o gustoj magli na jugu zemlje koja ometa izviđačke letove bespilotnih letelica. Više od 25 naselja bilo je pod izraelskom vatrom tokom celog dana, uključujući civilnu infrastrukturu. Bombardovanje oko područja brda Lobija oštetilo je električni kabl, što je izazvalo nestanak struje u Tel an-Nasu, Kafr Kilu, Deir Memasu i Burj al-Muluku.

ZAPADNA OBALA
U Palestinskim vlastima, nakon višednevnog relativnog zatišja, ponovo je došlo do masovnih racija i sukoba između IDF i lokalne arapske omladine. Epicentar je bio Dženin, gde je operacija IDF trajala nekoliko sati, što je rezultiralo uništenjem mnogih ulica i prodavnica. Eksplozivna naprava je detonirana u oblasti Džabrijata, ali nema izveštaja o žrtvama.

Osim toga, sukobi su se desili u Hebronu, Nablusu, kampu Balata, Vitlejemu i nekoliko drugih sela i izbegličkih kampova. IDF je koristila tešku opremu, koristeći buldožere za uništavanje komunikacija i kuća lokalnog stanovništva koje potencijalno podržava Hamas.

 

 

Stradala još tri novinara u Gazi

Tri novinara ubijena su tokom vikenda u Pojasu Gaze u izraelskim napadima, rekli su danas njihovi rođaci.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ), sa sedištem u Njujorku, saopštio je da se nakon tih ubistava broj ubijenih novinara i medijskih radnika od početka rata između Izraela i Hamasa povećao na 48.

Foto: Tanjug/AP photo

Lista CPJ obuhvata novinare ubijene na obe strane sukoba, iako je većina bila ubijena u Gazi.

Među ubijenima su 43 Palestinca, četiri Izraelca i jedan Libanac, preneo je Rojters.

 

Izraelska ministarka bi da preseli Palestince iz Gaze

Izraelska ministarka obaveštajnih službi iz vladajućeg Likuda Gila Gamlijel izjavila je danas da bi međunarodna zajednica trebalo da promoviše, kako je navela, "dobrovoljno preseljenje" Palestinaca iz Pojasa Gaze na lokacije širom sveta.

Gamlijel je u članku za "Džeruzalem post" istakla da bi jedna od mogućnosti nakon rata bila "promovisanje dobrovoljnog preseljenja Palestinaca iz Gaze" van Pojasa iz, kako je navela, humanitarnih razloga.

Foto: Tanjug/AP photo

Gamlijel je navela da međunarodna zajednica, umesto da usmerava novac za obnovu Gaze ili za Agenciju UN za palestinske izbeglice (UNRWA), može da pomogne u troškovima preseljenja Palestinaca u zemlje širom sveta.

 

Poginulo više od 13.000 Palestinaca

Broj Palestinaca poginulih u Pojasu Gaze od početka sukoba Hamasa i Izraela premašio je 13.000, saopštila je danas Kancelarija za medije vlade u Gazi.

U saopštenju se navodi da je od 7. oktobra ranjeno najmanje 30.000 ljudi, preneo je Rojters.

Među poginulima je najmanje 5.500 dece i 3.500 žena.

Foto: Tanjug/AP photo

 

IDF: Otetog izraelskog obaveštajca ubio Hamas

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Danijel Hagari izjavio je da je desetara Nou Marsijano iz Modina u centralnom Izraelu, koju je Hamas držao kao taoca u stanu u blizini bolnice Al-Šifa u gradu Gazi, ubila ta palestinska teroristička grupa, a da nije poginula u izraelskom vazdušnom napadu.

Izraelske odbrambene snage objavile su snimke nadzornih kamera iz bolnice Šifa na kojima se vidi kako teroristi Hamasa dovode nepalskog i tajlandskog državljanina koji su oteti iz Izraela 7. oktobra u medicinski centar. Jedan od talaca je vidno ranjen u ruku i dovezen je na bolnički krevet, dok je drugi na silu uvučen u bolnicu.

-Ovi nalazi dokazuju da je teroristička organizacija Hamas koristila bolnicu Šifa na dan samog masakra kao terorističku infrastrukturu, navodi ID.

Na večernjoj konferenciji za novinare, portparol IDF-a kontra adm. Danijel Hagari kaže da je dvojicu ranjenih talaca Hamas kasnije odveo u skrovišta i da Crveni krst nije mogao da ih poseti. On kaže da njihove lokacije trenutno nisu poznate.

IDF: Pogođeno nekoliko lokacija Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su pogodile nekoliko lokacija libanske militantne grupe Hezbolah u južnom Libanu kao odgovor na današnje raketne napade na izraelsko-libanskoj granici.

Foto: Tanjug/AP

IDF je naveo da je pogodio vojni kompleks Hezbolaha, osmatračnicu i drugu infrastrukturu, preneo je "Tajms of Izrael".

Iz Libana je prethodno danas ispaljeno nekoliko protivtenkovskih i minobacačkih projektila na različite oblasti duž izraelske severne granice, a svi su pali na otvorena područja.

Bivši general IDF: Izraelu je potrebna postkonfliktna strategija za Gazu

Bivši general IDF-a Gadi Šamni upozorio je danas da Izraelu nedostaje strategija za postkonfliktni period.

-Ako se fokusiramo isključivo na događaje na površini, nećemo moći da poremetimo vojne kapacitete Hamasa. Verujem da nam kao naciji, nedostaje koherentna strategija za postkonfliktni period, rekao je bivši komandant divizije Gaze i komande Centralnog regiona, prenosi Džeruzalem post.

Foto Tanjug/AP


Sin izraelskog premijera kritikovao Izraelske odbrambene snage

Jair Netanijahu, sin izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, kritikovao je u objavama na Telegram kanalu Izraelske odbrambene snage (IDF), sudove i medije, što se prema pisanju „Džeruzalem posta“ poklopilo sa konferencijom za štampu njegovog oca u subotu.

Foto Tanjug/AP


U jednom postu je tvrdio da su odluke koje je doneo Visoki sud pravde dovele do promena u pravilima angažovanja IDF-a na granici sa Gazom, omogućavajući pripadnicima Hamasa da priđu graničnoj ogradi.
 

 

IDF: Huti oteli brod nije izraelski

Izraelske odbrambene snage kažu da je otmica broda u Crvenom moru od strane Huta koje podržava Iran u Jemenu "veoma ozbiljan incident na globalnom nivou". Navodi se da je brod plovio iz Turske ka Indiji sa međunarodnom civilnom posadom, bez Izraelaca.

-Ovo nije izraelski brod, dodaje IDF. Vojska direktno krivi Hute za otmicu. Među posadom na brodu Galaki Leader nema Izraelaca. Mediji na arapskom jeziku navode da se na brodu nalaze 52 člana posade. Plovilo pod zastavom Bahama registrovano je na britansku kompaniju, koja je delimično u vlasništvu izraelskog tajkuna Abrahama Ungara, čiji je vlasnik Rami. Plovilo je iznajmljeno japanskoj kompaniji u vreme otmice. Huti koje podržava Iran obećali su da će gađati brodove povezane sa Izraelom u Crvenom moru.

 

Hamas će osloboditi značajan broj talaca?

Izrael se nada da bi Hamas mogao da oslobodi značajan broj talaca "u narednim danima", izjavio je danas izraelski ambasador u SAD Majkl Hercog u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz.

Iz Al-Šife evakuisano 30 prevremeno rođenih beba

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je 30 prevremeno rođenih beba danas evakuisano iz bolnice Al-Šifa i da će one biti prebačene u bolnice u Egiptu.

Tim Svetske zdravstvene organizacije koji je u subotu posetio najveću bolnicu u Gazi saopštio je da su 32 bebe među desetinama kritičnih pacijenata koji su ostali u bolnici u koju su prošle nedelje ušle izraelske snage.

Prethodno je direktor bolnice Al-Šifa Muhamed Zakut izjavio da je jedan od timova SZO krenuo ka bolnici da evakuiše bebe, koje se nalaze u teškom stanju.

Izrael pojačava napade na Hamasove mete na severu Pojasa Gaze

Izraelske odbramene snage saopštile su da su tokom noći njihovi borbeni avioni napali brojne Hamasove mete u Pojasu Gaze, u gradovima Džabalija, Beit Lahija, i naselju Zejtun u gradu Gaza.

Vazdušni napadi su došli nakon što su kopnene snage počele dublje da prodiru na sever Pojasa Gaze, posebno u Džabaliju i Zejtun, preneo je "Tajms of Izrael".

U međuvremenu, trupe Nahal Brigade su se uz pomoć tenkova i letelica borile protiv Hamasovih operativaca u predgrađu Džabalije, navodi IDF.
Dodaje se da su u jednom od okršaja, trupe zatražile dronove da napadnu Hamasove borce na krovu zgrade.

Izrael pogodio infrastrukturu Hezbolaha u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su vojni avioni pogodili i uništili infrastrukturu Hezbolaha u Libanu.

Vojska je navela da su napadi izvedeni kao odgovor na ispaljivanje 10 minobacačkih granata na grad Šlomi u blizini granice, prenosi Tajms of Izrael. Granate su pale na otvoreni prostor.

Protest ispred Netanjahuove kancelarije

Oko 20.000 demonstranata, kako se procenjuje, uključujući porodicu i prijatelje oko 240 talaca, održalo je u subotu protest ispred kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Vlada je ignorisala apele da daju prioritet vraćanju naših najmilijih kući, istakli su oni, prenela je Al Džazira.

Bela kuća negirala da je postignut dogovor sa Hamasom o taocima

Bela kuća negirala je da je postignut sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze u zamenu za petodnevnu pauzu u borbama, preneo je Rojters.

Portparol Bele kuće je rekao da Izrael i Hamas nisu postigli dogovor o privremenom prekidu vatre, dodajući da SAD nastavljaju da rade na postizanju sporazuma.

Drugi, neimenovani američki zvaničnik je takođe potvrdio da nema dogovora. Prethodno je "Vašington post" naveo u subotu, citirajući osobe upoznate sa ovim pitanjem, da su Izrael, SAD i Hamas postigli dogovor da se oslobodi nekoliko desetina žena i dece iz Gaze, koji su oteti 7. oktobra.

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo