POGLEDAJTE – RUSKI JEDINSTVENI OKLOPNI VOZ: Naoružan sa minobacačima, PVO topovima, BVP, dronovima i vojnicima (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

18. 11. 2023. u 07:30

RUSIJA je u potpunosti predstavila svoj tajni oklopni voz, prepun bespilotnih letelica (UAV), minobacača, borbenih vozila pešadije (BVP) i teško naoružanog voda.

ПОГЛЕДАЈТЕ – РУСКИ ЈЕДИНСТВЕНИ ОКЛОПНИ ВОЗ: Наоружан са минобацачима, ПВО топовима, БВП, дроновима и војницима (ВИДЕО)

Foto printskrin tviter@muntagab/mo rusije

Nazvan Jenisej, voz čuva svoju logistiku i linije snabdevanja koje povezuju putnike i vojni teret u regionu Donbasa.

Retko i neortodoksno oružje kojim se Rusija koristi, ono je u skladu sa masivnim železničkim transportom koji obuhvata veliku zemlju. Ruska vojska je u velikoj meri zavisna od železnice, ali je spojila svoje civilne i odbrambene svrhe da bi joj pružila izrazitu sposobnost „brzine mobilizacije“ koja je zapanjila komandante Severnoatlantskog saveza (NATO) 2016.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu oživeo je dva svoja oklopna voza u avgustu 2016, Bajkal i Amur, na vrhuncu rata u Donbasu kada su Luganska i Donjecka Narodne Republike (LDPR) vodile separatistički rat sa kijevskim režimom.

Ovi vozovi su učestvovali u vežbi na jugu i jugozapadu Rusije. Jedan neidentifikovani oklopni voz pojavio se na video snimcima u martu 2022. godine, kako je stigao u ukrajinski grad Melitopolj na jugu nakon što je krenuo iz stanice na Krimu.


OTKRIVENO U NOVOJ FUNKCIJI

Međutim, kanal ruskog ministarstva odbrane (RuMoD) TV Zvezda, prikazao je voz izbliza i iznutra u nedavnom prilogu. Na snimku se vidi voz sa devet vagona sa trupama u taktičkoj opremi koji upravljaju motorom i komandnim i kontrolnim centrom koji dobija video zapis sa prednje strane voza.

Takođe je prikazana posada od dva čoveka koja koristi protivavionski top sa dve cevi ZSU 23-3, vojnike okrenute sa obe strane potpuno otvorenog vagona sa srednjim mitraljezima i lansiranje jednostavne komercijalne bespilotne letelice kvadrokoptere za nadzor iz vazduha i patrola.

Vagoni i topovi tada ožive paljbom, kao i BMP-2 BVP, ispuštajući rafale iz svog 30-mm topa 2A32 na malom brežuljku. Minobacači su potom iskrcali vagon i postavili oružje nekoliko metara od pruge.

Neke trupe su zatim išle ispred voza i proverile integritet šina pre nego što su pronašle labave delove nosača, matica i vijaka, što ukazuje na sabotažu. Bace se na popravku šina pre nego što voz nastavi putovanje.

Nejasno je da li je promotivni materijal snimljen kada je voz učestvovao u rutinskoj vežbi ili operativnoj železničkoj patroli.


JEDINSTVENE ŽELEZNIČKE TRUPE RUSIJE

Zastava na vozu je zastava Železničkih trupa Ruske Federacije, najstarije takve trupe na svetu. Formacija ima zadatak da gradi, operiše, održava i čuva železničke pruge isključivo za vojsku tokom rata.

U izveštaju TASS-a vojnici su nazvani „železnički vojnici Centralnog vojnog okruga (CMD). Oni su bili „prvi u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini koji su pokrenuli dronove za osmatranje bez zaustavljanja voza". Ovo je prijavljeno ruskom Ministarstvu odbrane.

-Posada registrovanog oklopnog voza Jenisej CMD obezbeđuje bezbednost prevoza putnika i tereta na železnici Luganske i Donjecke Narodne Republike. Da bi proširila svoje usluge upravljanja i izgradnje u Lugansku i Donjecku nakon što su ove dve regije na referendumu glasale za pristupanje Ruskoj Federaciji u septembru 2022. godine, Moskva je pokrenula putnički servis u prvom, povezujući ga sa kontinentalnom Rusijom.

Vojni železnički radnici CMD-a pregledaju područja kretanja vozova u ovoj nedavno pokrenutoj putničkoj službi u Luganskoj Narodnoj Republici u potrazi za grupama koje izvide akcije oštećenja i sabotaže.


LANSIRANI DRONOVI U POKRETU

Da bi se povećala brzina snimanja saobraćajnih površina, vojni železničari CMD-a su prvi u zoni specijalnih operacija lansirali dronove u pokretu, bez zaustavljanja voza na međustanicama.

Foto printskrin MO Rusije

Taktičko-tehničke karakteristike bespilotnih letelica, kao i veština operatera helikoptera, omogućavaju izvođenje osmatranja i tehničkog izviđanja u pokretu na udaljenosti od voza do 5 km, dodaje se u izveštaju TASS.

Jenisej je naoružan svim vrstama streljačkog naoružanja, protivvazdušnim i tenkovskim mitraljezima, grupom minobacača 82 mm, borbenim vozilom pešadije BMP-2 sa automatskim topom 2A32 kalibra 30 mm. „Ako se otkriju diverzanti, posada BMP-2 je spremna da što pre spusti oklopno vozilo sa platforme i uđe u borbu“, dodaje se.

Železničke trupe CMD-a obnovile su saobraćaj na železničkim deonicama dužine oko 300 kilometara, očistile neeksplodirana ubojna sredstva sa preko 3.000 km koloseka i popravile desetak malih i srednjih mostova.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)