RAT U IZRAELU: Koliko je IDF izgubio oklopnih vozila i tenkova u Gazi? IDF prodire kroz Gazu, Hamas bez snage da ga spreči (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

17. 11. 2023. u 07:03 >> 01:38

RAT u Izraelu - 42. dan. Izraelska vojska navodi da ulazi u sledeću fazu kopnene ofanzive u Gazi i da su blizu uništenju Hamasovog vojnog sistema na severu Pojasa Gaze. Humanitarna situacija u Gazi je sve gora – bolnice se zatvaraju zbog nepostojanja uslova za rad, a nedostatak goriva otežava rad telekomunikacija.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Колико је ИДФ изгубио оклопних возила и тенкова у Гази? ИДФ продире кроз Газу, Хамас без снаге да га спречи (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Hod borbenih dejstava: IDF nastavlja prodor kroz Gazu, Hamas bez mogućnosti da zaustavi napredovanje (MAPA/VIDEO)


Pojas Gaze
U pojasu Gaze nastavljaju se sukobi u severnom delu oblasti Beit Lahia i Beit Hanoun: palestinske grupe povremeno napadaju izraelske položaje, nanose štetu vojnoj opremi i ljudstvu, ali više nisu u stanju da povrate teritoriju. Pored toga, na mreži su se pojavili arhivski snimci likvidacije nekoliko militanata dronovima IDF u blizini Beit Hanuna.

U pravcu juga, IDF je, prema nekim izveštajima, napredovao dublje u enklavu do baptističke bolnice Al-Ahli, ali još nema objektivnih kontrolnih snimaka koji bi to potvrdili. Međutim, uzimajući u obzir činjenicu da je IDF zapravo uspeo da opkoli i da se učvrsti na položajima oko Gaze, ovo izgleda logično – sada će Izraelci pokušati da preuzmu kontrolu nad glavnim ključnim objektima u gradu, koje, po njihovom mišljenju, navodno koristi Hamas. Povremeno dolazi do sukoba sa militantima na periferiji bolnice Al-Vafa u oblasti Az-Zajton.

Ilustracija telegram rybar


Vazdušni udari IDF nastavljaju se širom palestinske enklave: prema izraelskoj komandi, tokom jednog od ovih napada eliminisan je šef zakonodavnog veća Hamasa Ahmed Bahar. Zanimljivo je da su danas palestinski izvori pisali da su izraelski avioni rasuli letke iznad Kan Junisa pozivajući stanovnike da napuste svoje domove. Ako je to zaista slučaj, onda je verovatno da će IDF uskoro intenzivirati svoje napade na ovo naseljeno područje kako bi u budućnosti olakšala kopnene operacije tamo.

Osim toga, danas su izraelske vlasti dozvolile uvoz do 150 hiljada litara dizel goriva u pojas Gaze za humanitarne potrebe Palestinaca, čija je situacija, najblaže rečeno, kritična. Sada je dozvoljen ulazak dve cisterne sa dizelom dnevno. To je učinjeno, pod pritiskom Zapada, ali je izazvalo oštru reakciju najradikalnijih desničarskih i ultraortodoksnih članova vlade. Tako su ministar finansija Bezalel Smotrič i ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir najavili potrebu proširenja vojno-političkog kabineta i uključivanja članova iz svake stranke u vladajuću koaliciju. Odluku smatraju „čudnom“ i zalažu se za radikalne mere protiv civilnog stanovništva Pojasa Gaze.
Vojno-politički kabinet sastaće se u subotu uveče kako bi razgovarali o ovoj temi i napretku kopnene operacije u palestinskoj enklavi.

Južni pravac
U južnom pravcu, militanti, kao i ranije, granatiraju kibuce koji se graniče sa pojasom Gaze, kao i druge velike gradove. Osim toga, palestinske grupe su večeras ponovo granatirale i centar Izraela: napadnuta su Givatim, Tel Aviv, Aškelon, Sderot, Nirim, Holit, Petah Tikva, Šoham i druga naselja.

Foto: Tanjug/AP



Granica sa Libanom
Takođe nema značajnih promena na izraelsko-libanskoj granici: intenzitet Hezbolahovih udara na izraelska uporišta i naseljena mesta je blago povećan. Danas su pogođeni Dvoranit, Roš HaNikra, Biranit, Štula, Adamit, Jiron, Malkija, Jiftah i ​​drugi. Kao rezultat napada na Menaru, četiri Izraelca su povređena različitog stepena. Osim toga, IDF je presreo dron iznad Metule.


Izraelci, zauzvrat, odgovaraju ogromnom vatrom širom južnog Libana, pokušavajući da spale zasade u kojima se možda kriju borci Hezbolaha.


Zapadna obala
Još jedan teroristički napad dogodio se na Zapadnoj obali: Palestinac je otvorio vatru iz malokalibarskog oružja na borce IDF na kontrolnom punktu na raskrsnici HaZait na putu 35 severno od Hebrona. Napadač je eliminisan, a žrtve izbegnute.

Generalno, situacija u regionu se nije promenila: izraelske bezbednosne snage masovno hapse lokalno stanovništvo za koje se sumnja da gaji simpatije prema teroristima, a Palestinci kao odgovor na njih napadaju i pokušavaju da se nekako odupru. Najžešći sukobi danas su se odigrali u Dženinu, gde je, prema lokalnim izvorima, u raciju ušla čitava „armija“ Izraelaca. Istovremeno, nastavljaju se sukobi u Tukuu, Kalkilji, Tulkarmu, Nilinu, Bejt Furiku, Beitinu i drugima.


Takođe, značajan odjek u arapskom segmentu mreže izazvao je snimak iz grada Budrusa, zapadno od Ramale, gde jedan borac IDF, tokom molitve mujezina, baca bombu na džamiju da bi ga ućutkao. IDF navodi u saopštenju da je suspendovala vojnika koji je snimljen kako baca šok-granatu u džamiju u palestinskom naselju Budrus blizu Ramale, dok je imam unutra počeo da upućuje ezan ranije jutros.

U samom Ramali pažnju su privukli snimci nepoznatih aktivista koji privode građane koji se okupljaju u znak podrške Gazi. Korisnici koji simpatišu Hamas zaključili su da su policajci Palestinske nacionalne uprave.

 

IDF: Napadnuti položaji Hezbolaha u Libanu (VIDEO)

Izraelski borbeni avioni i helikopteri izveli su večeras vazdušne napade na lokacije Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na ponovljene raketne napade na severni Izrael.


IDF kaže da su mete uključivale infrastrukturu koja pripada Hezbolahu, komandne centre i osmatračnice, prenosi Tajms of Izrael.

Senator Sanders: Nema dodatne vojne pomoći dok se  nastavljaju borbe u Gazi

Kongres ne može dozvoliti dodatnu vojnu pomoć Izraelu dok se operacija u Gazi nastavlja, izjavio je američki senator Berni Sanders.

-U Gazi je užasna humanitarna katastrofa. Izrael mora sada da zaustavi bombardovanje i dozvoli da ogromne količine humanitarne pomoći, uključujući gorivo, stignu do onih kojima je potrebna. Kongres ne može da usvoji dodatni zakon o potrošnji koji omogućava da se ove akcije nastave, rekao Sanders, prenosi Tajms of Izrael.

Foto Tanjug/AP



Američka zvaničnica: U toku je najveći porast antisemitizma poslednjih decenija

Specijalna izaslanica SAD za borbu protiv antisemitizma Debra Lipštat izjavila je danas da se trenutno dešava najveći porast antisemitizma širom sveta u poslednjih nekoliko decenija.

-Spomen obeležja Holokausta oštećena su u Grčkoj, Danskoj, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Molotovljevi kokteli bacani su na sinagoge, uključujući Berlin i Montreal. Jevreji su maltretirani, a na protestima se skandira: Ubijte Jevreje, navela je Lipštat na brifingu za novinare.

Aušvic hiljade ljudi dnevno gurane u gasne komore, Foto Tanjug

Ona je dodala da Vašington pozdravlja mirne proteste u SAD i drugim delovima sveta, ali je istakla da je nedopustivo uznemiravanje Jevreja.

-To nije podrška pravima palestinskog naroda. To je čist antisemitizam. Kada izražavate podršku terorizmu, to podstiče više mržnje, više smrti i više nasilja, rekla je američka zvaničnica.

 

 

Hamas: Borimo se za svaku ulicu

Abu Obaida, portparol oružanog krila palestinske militantne grupe Hamas, Kasam brigada, izjavio je da se pripadnici te grupe bore protiv izraelskih vojnika "od ulice do ulice" u Pojasu Gaze, kao i da su u borbama uništili na desetine izraelskih vojnih vozila u poslednja četiri dana.

Foto: Profimedia

 

Koliko je IDF izgubio oklopnih vozila i tenkova u Gazi

Izraelska vojska je navodno izgubila 88 oklopnih vozila u petodnevnim neprijateljstvima u Pojasu Gaze, prema procenama korišćenjem satelitskih snimaka severozapadne Gaze, što predstavlja 23 procenta od 383 vozila vidljiva satelitom u toj oblasti.

Foto Tanjug/AP

 

 

Delimično obnovljene telekomunikacione usluge u Pojasu Gaze

 


Telekomunikacione usluge su delimično obnovljene u Pojasu Gaze nakon ulaska ograničene količine goriva u tu oblast, saopštile su danas telekomunikacione kompanije Paltel i Džaval, prenosi Rojters.

Izraelske snage su uvele strogu blokadu za svu robu koja ulazi u Gazu koja je pod kontrolom palestinske militantne grupe Hamas.

U izraelskim napadima na Gazu dosad je ubijeno najmanje 12.000 Palestinaca, objavio je ranije Hamas.

 

 

Netanijahu: IDF ne planira da zadrži vojnike u Pojasu Gaze posle rata


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Izraelske odbrambene snage (IDF) ne planiraju da zadrže vojnike u Pojasu Gaze posle rata, čak i ako Izrael zadrži bezbednosnu kontrolu nad Pojasom u doglednoj budućnosti.

Netanijahu je rekao za američki NPR radio da je potrebna reforma civilne administracije u Gazi jer mora da se prekine finansiranje terorizma.

Netanijahu je istakao da Izrael neće moći da prihvati bilo koga ko deli ciljeve Hamasa koji podučava palestinsku decu da Izrael mora biti uništen. 

Izraelski premijer je istakao da će u Pojasu Gaze morati da postoji i civilna vlada, preneo je "Tajms ov Izrael".

 

Foto: Tanjug/AP

 

Borelj s palestinskim ministrom spoljnih poslova o situaciji u Pojasu Gaze

 


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izrazio je danas solidarnost sa gubicima života u Pojasu Gaze i ''strašnom humanitarnom situacijom'' na sastanku sa palestinskim ministrom spoljnih poslova Rijadom al Malikijem.

On je rekao da je jedna od najvažnijih tema sastanka bila ''važnost rada na brzom oslobađanju talaca'', prenosi Al Džazira.

- EU će nastaviti da pruža humanitarnu pomoć - rekao je Borelj.

Ranije danas, pripadnici palestinske militantne grupe Hamas kritikovali su Borelja zbog komentara za koje je ta grupa navela da ''iskrivljuje pravo palestinskog naroda da se odupre okupaciji''.

- Vidimo da SAD i EU krše međunarodno pravo tako što okupaciji daju zeleno svetlo da počine još zločina i masakra nad našim narodom - poručio je Hamas.

 

 

Galant uporedio vođu Hamasa sa Bin Ladenom


Izraelski ministar odbrane Jaov Galant nazavao je najvišeg vojnog zvaničnika palestinske militante grupe Hamas u Gazi Jahju Sinvara ''novim Osamom Bin Ladenom'', poredeći ga sa vođom Al Kaide koji je preuzeo odgovornost za napad na Svetski trgovfniski centar u Njujorku 11. septembra 2001.

- Jahja Sinvar je novi Bin Laden, a mi ćemo ga uloviti i ostvariti pobedu - napisao je Galant na svom nalogu na mreži Iks, nakon sastanka sa francuskim ministrom oružanih snaga Sebastijenom Lekornuom, a prenosi Al Džazira.

Kako navodi taj portal, Galant je tako postao poslednji u nizu izraelskih zvaničnika koji se poziva na američki ''rat protiv terorizma'' sa početka ovog veka koji se navodno nadovezuje na izraelsku vojnu ofanzivu u Pojasu Gaze.

Desetogodišnji globalni lov na bin Ladena okončan je kada su pripadnici aemričkoih specijalnih vojnih službi, takozvane ''foke'', ubile Bin Ladena u Pakistanu 2011.

 

 

U Tel Avivu se prvi put od utorka oglasile sirene

Sirene koje upozoravaju na nadolazeće rakete oglasile su se u Tel Avivu i drugim gradovima u centralnom Izraelu, prvi put od utorka.

Nekoliko raketa presretača „Gvozdena kupola“ se vidi u tom području.

Za sada nema izveštaja o povređenima ili šteti, prenosi Tajms of Izrael.

 

IDF pronašla oružje u obdaništu i školi na severu Gaze

 

Pripadnici Bislamačke brigade Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) locirali su skladište minobacača unutar obdaništa na severu Gaze, pokazuju snimci koje je objavila vojska.

IDF navodi da je izviđačka jedinica Golani brigade, u međuvremenu, izvršila raciju u školi al-Karmel u gradu Gazi i pronašla vatreno oružje vojnu opremu, preneo je "Tajms of Izrael".

IDF je saopštila i da su trupe 12. bataljona 7. oklopne brigade identifikovale grupu Hamasovih operativaca u gradu Gazi i pokušale da pojure za njima. 

Dok su naoružani napadači bežali, trupe su zatražile pomoć dronova.

 

Izrael pristao da pusti dnevno dva kamiona sa gorivom u Gazu

Izrael je pristao da pusti dnevno dva kamiona sa gorivom u Gazu za potrebe UN, kao i za vodovodne i kanalizacione sisteme, rekao je izraelski zvaničnik.

Ratni kabinet je odluku doneo na osnovu preporuke Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Šin Beta i na zahtev američkih zvaničnika, preneo je "Tajms of Izrael".

Ovo ima za cilj da omogući minimalno održavanje neophodno za vodovodne, kanalizacione i sanitarne sisteme kako bi se sprečile pandemije koje bi se mogle proširiti na celo područje, loše uticale na stanovnike Pojasa Gaze, kao i na izraelske snage i potencijalno se proširile na Izrael.

Izraelski zvaničnik tvrdi da će taj potez "Izraelu ponuditi neophodan diplomatski manevarski prostor da eliminiše Hamas".

Dodao je će Izrael pratiti isporuku goriva kako bi osigurao da ne stigne do militantne grupe Hamas.

 

Prekinuti pregovori o oslobađanju talaca

Hamas je prekinuo pregovore sa Izraelom o oslobađanju talaca, saopštio je ambasador Izraela u Moskvi Aleksandar Ben Cvi.

Izraelska vojska: Tokom sukoba u Dženinu ubijeno najmanje pet Palestinaca

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je ubila najmanje pet palestinskih naoružanih napadača tokom racije u gradu Dženin na Zapadnoj obali i u susednom izbegličkom kampu.

Kako je navedeno, operacija tokom noći u Dženinu imala je za cilj otkrivanje eksplozivnih naprava koje pripadaju lokalnim terorističkim grupama, prenosi Tajms of Izrael.

IDF je saopštila da je dron pogodio grupu naoružanih ljudi koji su pucali na izraelske snage tokom racije, kao i da je pucano na druge Palestince koji su bacali eksploziv tokom sukoba.

IDF tvrdi da su vojnici ubili najmanje pet palestinskih naoružanih napadača i zaplenili šest jurišnih pušaka u kampu Dženin.

Izraelska granična policija navela je u odvojenom saopštenju da su njeni pripadnici pritvorili sedam traženih Palestinaca u Dženinu.

Palestinski mediji preneli su ranije danas da su tri Palestinca ubijena u izraelskom napadu u Dženinu.

Netanjahu: Činimo sve da civilnih žrtava bude što manje, ali nažalost nismo uspešni

Izrael čini sve što može kako bi zaštitio civile dok vodi borbe protiv Hamasa u Gazi, što uključuje i bacanje letaka sa upozorenjem da beže, ali dosadašnji pokušaji da civilne žrtve budu svedene na minimum "nisu bili uspešni", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

- Svaka smrt civila je tragedija i ne bismo smeli da ih imamo pošto činimo sve što možemo kako bismo civile uklonili od opasnosti, dok Hamas čini sve da ih tamo zadrži - rekao je Netanjahu u četvrtak u intervjuu za Si-Bi-Es njuz, prenosi Rojters.

On je naveo da Izrael zato baca letke, poziva palestinske civile telefonom i upozorava ih da se evakuišu, što su, prema njegovim rečima, mnogi i učinili.

Netanjahu je saopštio da je cilj vojne kampanje u Pojasu Gaze uništenje militanata Hamasa.

- Druga stvar koju mogu da saopštim je da ćemo pokušati da završimo taj posao sa minimalnim civilnim žrtvama. To je ono što pokušavamo da postignemo: minimalne civilne žrtve. Ali, nažalost, nismo uspešni - naveo je izraelski premijer.

Netanjahu je saopštio da je povratak oko 240 talaca koje su palestinski militanti uzeli u prošlomesečnom razornom napadu na Izrael jedan od glavnih ciljeva akcije u Gazi, zajedno sa uništavanjem Hamasa i obezbeđivanjem „da se teroristička pretnja nikada više ne podigne iz Gaze i da Gaza ima drugačiju budućnost.”

- Imaćemo privremeni prekid vatre ako uspemo da vratimo naše taoce. Mislim da ne služi svrsi da to dalje elaboriram - rekao je izraelski premijer.

On je odbio da kaže da li bi pristao da pusti palestinske zarobljenike u zamenu za slobodu izraelskih talaca, prenosi Tajms of Izrael.

Sukobi u Dženinu na Zapadnoj obali, poginula tri Palestinca

Tri Palestinca ubijena su u izraelskom napadu dronom u Dženinu na Zapadnoj obali, saopštio je direktor palestinske hitne službe za Rojters.

Tajms of Izrael javlja da je u Dženinu došlo do sukoba naoružanih Palestinaca i izraelske vojske koja je izvodila antiterorističku operaciju u tom gradu na severu Zapadne obale.

Palestinska agencija Vafa navodi da su izraelske snage uhapsile nekoliko osumnjičenih u Dženinu.

Blinken razgovarao sa egipatskim ministrom spoljnih poslova o situaciji u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas telefonom sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem, saopštio je Stejt department, dok Bajdenova administracija nastavlja svoje napore da obezbedi oslobađanje talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas i poveća humanitarnu pomoć za Gazu, prenosi Tajms of Izrael.

Oba ova cilja zahtevaju blisku saradnju sa Egiptom, koji deli granicu sa Gazom i koji ostaje u kontaktu sa Hamasom.

Blinken je „zahvalio Egiptu na njegovom vođstvu u omogućavanju bezbednog izlaska američkih i drugih stranih državljana iz Gaze preko Egipta do njihovih konačnih odredišta i na jačanju napora za oslobađanje talaca“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

On je podvukao važnost konkretnih koraka za smanjenje štete palestinskim civilima u čitavoj Gazi i ponovio da se Sjedinjene Američke Države protive prisilnom raseljavanju Palestinaca.

Američki državni sekretar je rekao da su SAD posvećene "da rade zajedno sa Egiptom i drugim regionalnim partnerima na formiranju održive, prosperitetne palestinske države“, navodi se u saopštenju.

FOTO: AP/Tanjug

 

Galant: IDF kreću u novu ofanzivu u Gazi

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da Odbrambene snage Izraela (IDF) ulaze u sledeću fazu kopnene ofanzive u Gazi, kao i da su zauzele zapadni deo grada. Načelnik generalštaba IDF-a naveo je da su blizu da unište vojni sistem Hamasa na severu Pojasa Gaze.

Tvrde da su u bolnici Šifa izraelski vojnici pronašli "značajne stvari", ali nisu precizirali o čemu je reč.

Izraelska vojska saopštila je da je u zgradi, u blizini bolnice Šifa u Gazi pronašla telo taoca iz Izraela. Kako navode, reč je o 65-godišnjoj ženi koja je oteta 7. oktobra, a vojska i policija su obavestile njenu porodicu.

Humanitarna situacija sve teža

Humanitarna situacija u celom Pojasu Gaze je sve teža. Zbog nedostatka uslova za rad, zatvorena je još jedna bolnica u Gazi, a 45 pacijenata koji su čekali na operaciju ostavljeni su u prostoru za prijem.

Kanalizacija se izlila na ulice grada Rafa u Pojasu Gaze, pošto je nestalo goriva koje služi da pokrene kanalizacione pumpe, saopštio je direktor agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku Tomas Vajt.

Nedostatak goriva pravi i probleme sa telekomunikacijom i predviđa se potpuni prekid veza.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024