DOSTA PROSTORA ZA BILATERALNU SARADNJU SAD I KINE: Bajden i Si na sastanku u San Francisku obnovili vojne komunikacije

A.Vojinović

17. 11. 2023. u 07:00

PORUKE koje su, posle četvoročasovnog sastanka u vili četrdesetak kilometara udaljenoj od San Franciska, poslali predsednici SAD i Kine pale su, bar privremeno, u drugi plan kada je šef Bele kuće Džozef Bajden kolegu Sija nazvao - diktatorom! U drugi plan je otišao i dogovor o obnavljanju vojnih komunikacija dve supersile, koje je Peking prekinuo kad je Tajvan prošle godine posetila tadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi. Incident se dogodio na konferenciji za medije posle razgovora:

ДОСТА ПРОСТОРА ЗА БИЛАТЕРАЛНУ САРАДЊУ САД И КИНЕ:  Бајден и Си на састанку у Сан Франциску обновили војне комуникације

Foto: Tanjug/AP

- On je diktator u smislu da vodi državu koja je komunistička zemlja zasnovana na obliku vlasti potpuno drugačijem od našeg - rekao je Bajden.

Njegove reči su ekspresno izazvale reakciju kineskih zvaničnika, koje su postupak nazvali izuzetno apsurdnim i neodgovornom političkom manipulacijom.

Sve to, ipak, nije pomutilo poruku Sija da je Kina spremna da bude partner i prijatelj Sjedinjenih Država, kao ni Bajdena da je sastanak bio uspešan, jer su razgovarali otvoreno i bez nesporazuma. Tome je doprinelo i to što su dvojica lidera stari znanci, iz vremena kada su obojica bili potpredsednici u svojim državama.

- Vraćamo se direktnim, otvorenim, jasnim komunikacijama na direktnoj osnovi. Dogovorili smo se da podignemo slušalicu i razgovaramo tokom perioda neslaganja. Naš razgovor je bio jedan od najkonstruktivnijih i najproduktivnijih diskusija koje smo imali do sada - rekao je predsednik SAD.

Si je govorio o želji za boljim odnosima sa Sjedinjenim Državama i da ima dosta prostora za bilateralnu saradnju Vašingtona i Pekinga.

- Predsednik Bajden i ja složili smo se da nastavimo putem diplomatije i saradnje. Vrata kinesko-američkih odnosa ne mogu se ponovo zatvoriti, sada kada su otvorena. Moramo izgraditi više mostova i asfaltirati više puteva među sobom - rekao je kineski lider.

Neizbežna tema njihovog razgovora bilo je i pitanje Tajvana, ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom, ali SAD ga vojno snabdeva. Si je istakao da Kina nema planove da narednih godina pokrene vojnu akciju protiv ostrva:

- SAD treba da prestanu da naoružavaju Tajvan i da podrže mirno ponovno ujedinjenje Kine - bio je kategoričan Si.

Bajden je, nasuprot, poručio da SAD "veruju u status kvo" i pozvao Peking da poštuje izborni proces na Tajvanu.

Istovremeno, šef Bele kuće je pozvao kineskog lidera da upotrebi uticaj na Iran i pozove tu zemlju da, preko svojih saveznika ne izvodi napade na američke ciljeve na Bliskom istoku, gde trenutno bukti rat Izraela i Hamasa.

Rampa za izvoz opijata

BAJDEN i Si dogovorili su se da će Kina zaustaviti izvoz hemijskih proizvoda koji se koriste u proizvodnji opijata fentanila, koji je vodeći uzrok predoziranja narkoticima u SAD. "To će spasiti živote", rekao je šef Bele kuće, dodajući da ceni Sijevu posvećenost rešenju tog problema. Prema dogovoru, Kina će razmotriti situaciju u konkretnim hemijskim fabrikama koje proizvode elemente od kojih se pravi fentanil, rekao je novinarima visoki američki zvaničnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024