MAKRON PRIPRETIO FRANCUZIMA UOČI VELIKOG GRAĐANSKOG MARŠA: Nema tolerancije za nepodnošljivi antisemitizam

Tanjug

12. 11. 2023. u 07:54

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron uputio je otvoreno pismo sunarodnicima u kojem je poručio da je buđenje antisemitizma u Francuskoj nepodnošljivo i da neće biti tolerisano.

МАКРОН ПРИПРЕТИО ФРАНЦУЗИМА УОЧИ ВЕЛИКОГ ГРАЂАНСКОГ МАРША: Нема толеранције за неподношљиви антисемитизам

Foto Tanjug/AP

Makron je odlučio da uputi otvoreno pismo Francuzima uoči velikog građanskog marša protiv antisemitizma, koji će danas biti održan u Parizu i u još nekoliko francuskih gradova, prenosi dnevnik Parizijen.

- Antisemitizam, bez obzira na svoju prirodu, bez obzira na verski, društveni, identitetski ili rasni kontekst je baš onakav kakvim ga je opisao veliki francuski književnik Emil Zola - odvratan - poručio je Makron.

Osudio je teroristički napad koji je Hamas izvršio 7. oktobra u Izraelu i izazvao strah bez granica zbog svirepe likvidacije 1.200 ljudi, među kojima i 40 Francuza.

Prema rečima francuskog predsednika, ovom bolu nacije dodaje se još i nepodnošljivo oživljavanje neobuzdanog antisemitizma, jer je za samo mesec dana u Francuskoj izvršeno više od 1.000 antisemitskih dela, tri puta više nego tokom cele prošle godine.

- Francuska u kojoj se naši jevrejski sugrađani plaše za život nije Francuska. Francuska u kojoj se Francuzi plaše zbog svoje vere ili porekla nije Francuska. Zbog toga su, u ime francuskog naroda, naše unutrašnje bezbednosne snage i naše sudstvo mobilisani da demonstriraju snagu zakona. Nema tolerancije za nepodnošljivi antisemitizam - poručio je Makron.

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)