ZELENSKI PORUČIO DUDI: Nezavisnost Ukrajine uvek će biti snažan oslonac slobodi Poljske

Tanjug

11. 11. 2023. u 20:15

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski čestitao je lideru Poljske Andžeju Dudi i celom poljskom narodu Dan nezavisnosti.

ЗЕЛЕНСКИ ПОРУЧИО ДУДИ: Независност Украјине увек ће бити снажан ослонац слободи Пољске

Printskrin

Tokom video konferencijskog poziva, Zelenski je istakao da će nezavisnost Ukrajine uvek biti snažan oslonac slobodi Poljske.

-Naši narodi, zajedno sa celom Evropom, prešli su dug put i uvek kada smo bili na istoj strani menjali smo istoriju na bolje. Neverovatne stvari su moguće ako Ukrajince i Poljake ujedini zajednički cilj. Kako u bitkama kod Orše i Zamostija, tako i sada, u tekućoj borbi za slobodu Ukrajine, a samim tim i Poljske. Dobićemo ovu bitku jer cenimo jedni druge, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci će uvek biti zahvalni poljskom narodu na pomoći u teškim vremenima ruske agresije.

-Zahvalan sam što su poljska srca osetila ritam ukrajinskih srca tačno kada i na način na koji je to bilo potrebno. Zahvalan sam što su za Poljski narod takve vrednosti kao što su čast, sloboda i solidarnost zaista fundamentalne. I zahvalan sam na miru i poštovanju za sav naš narod, koji ste ugostili deleći toplinu poljskog doma, rekao je ukrajinski predsednik, prenosi Ukrinform.

Zelenski je istakao važnost čvrstih odnosa Ukrajine i Poljske kao jednog od temelja evropskog jedinstva.

-Jedinstvo Evrope, naš zajednički interes, može biti moćno samo kada je jedan od njegovih temelja savez između ukrajinske i poljske volje, kada smo zajedno u Evropskoj uniji i NATO-u, rekao je on.

Duda je naglasio da će njegova zemlja nastaviti da podržava Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije i na putu ka članstvu u NATO i Evropskoj uniji.

Predsednik Poljske je čestitao šefu države Ukrajine odluku Evropske komisije da otpočne pregovore o pristupanju Ukrajine EU.

-Čestitam vam na ovom napretku i činjenici da, uprkos teškoj vojnoj situaciji, sprovodite zahteve na putu ka Evropskoj uniji, rekao je predsednik Poljske.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)