RAT U IZRAELU: Netanjahu - Gaza će biti demilitarizovana kada završimo rata sa Hamasom; Galant - Bejrut će biti novu Gazu (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

11. 11. 2023. u 07:17 >> 01:30

RAT u Izraelu ušao je u 36. dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Нетанјаху - Газа ће бити демилитаризована када завршимо рата са Хамасом; Галант  - Бејрут ће бити нову Газу (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto tviter/@ftounifatima

 

Najmanje 11.078 Palestinaca je poginulo, od čega 4,506 dece, a 27.490 je povređeno od posledica izraelskih udara na pojas Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja enklave. S druge strane, izraelski zvaničnici juče su revidirali broj poginulih građana te države, koji sada iznosi oko 1.200 umesto ranijih 1.400.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Lior Hajat nije želeo da precizira zbog čega je broj poginulih Izraelaca revidiran. Mediji na hebrejskom navode da je broj izraelskih žrtava smanjen jer su pojedina spaljena tela pogrešno identifikovana kao tela izraelskih civila, a ne pripadnika Hamasa.

Hronika borbenih dejstava: IDF vodi borbe sa Hamasom u Gazi, pokušavajući da odseče grad; Rasplamsava se sukob sa Hezbolahom (MAPA/VIDEO)


POJAS GAZE

Operacija IDF-a za opkoljavanje Gaze i dalje je u toku. Odsecanje Gaze od južnog dela enklave je pouzdano potvrđeno, ali Palestinci i dalje imaju izlaz na more, iako to nema mnogo smisla.

Nastavljaju se sukobi u izbegličkom kampu Al-Šati, a IDF je izvela nekoliko vazdušnih napada podržavajući pešadiju. Glavni sukobi, prema izveštajima palestinskih izvora, odvijaju se u oblasti bolnice Al Šifa i Al Kuds. U blizini ove poslednje su viđeni tenkovi IDF.

Medijski resursi vojnog krila Hamasa Kataiba Iz al-Dina al-Kasama objavili su snimak jednog od njihovih napada na vojnike IDF severno od Beit Hanuna.


Na snimku se vidi da su neki Izraelci, najblaže rečeno, nemarni prema borbama. Naziru se do struka u prozorima, što nije dobra ideja, posebno u sivoj zoni i s obzirom na opasnost da budete blizu Hamasovih tunela.

Međutim, sudeći po drugim zvaničnim snimcima IDF, izraelska pešadija i oklopna vozila kreću se i zaustavljaju u veoma gustim grupama, što je nedopustivo tokom borbenih dejstava. Da, Hamas ima ograničenu zalihu oružja osim raketa za ispaljivanje prema Izraelu i RPG municije, ali bolje opremljeni protivnik teško da bi propustio da iskoristi takve mogućnosti.


Zapadno od kontrolnog punkta Erez, prema izjavama Kataiba Iz ad-Din al-Kasama, koncentracije IDF bile su natkrivene minobacačem, ali za to nisu dati dokazi. Međutim, sudeći po glavnim pravcima napada IDF, nema ofanzive na Gazu sa istočne strane, osim što se borbe nastavljaju u oblasti Beit Lahia i oblasti Džabalije.

Ilustracija telegram rybar


JUŽNI PRAVAC

Na južnom pravcu sve je isto. Palestinske frakcije napale su kibuc Kisufim, a izraelska avijacija izvela je nekoliko vazdušnih napada na naseljena područja na jugu enklave, uključujući Kan Junis i Rafa.


GRANICA SA LIBANOM

U pozadini govora generalnog sekretara Hezbolaha Hasana Nasralaha, situacija je nastavila da eskalira. Hezbolah je napao najmanje 10 uporišta i naseljenih centara na severu Izraela, tradicionalno koristeći protivtenkovske sisteme i minobacače. IDF je odgovorila masivnim artiljerijskim i vazdušnim napadima.

U šumama Labuna, IDF nastavlja da pali floru južno od An-Nakure, a Izraelci su napali i planine između Ad-Dahire i Teir Harfa. Pored toga, bespilotna letelica IDF-a udarila je na najvećoj daljini od početka eskalacije u oblasti Zahrani, gde je izgoreo kamion na plantaži banana.

Foto Tanjug/AP


ZAPADNA OBALA

U Palestinskim vlastima na Zapadnoj obali nastavljeni su protesti u većim gradovima i sukobi između arapske omladine i izraelskih snaga bezbednosti. Međutim, generalno gledano, dolazi do rutinizacije sukoba i smanjenja aktivnosti i Palestinaca i Izraelaca. Međutim, smanjenje napetosti je veoma uslovno i sukobi velikih razmera se mogu nastaviti.

Foto IDF


DEJSTVA PROIRANSKIH FORMACIJA NA BLISKOM ISTOKU

Proiranske formacije u Iraku izvestile su o lansiranju bespilotne letelice kamikaze u bazi Rumejlan u Siriji. Još nema dokaza ili dodatnih informacija. Kao i ranije, napadi su veoma ograničene prirode i ne nanose mnogo štete, iako provociraju SAD da prošire svoje prisustvo i aktivnost u izvođenju napada.

 

Preminule 3 bebe u bolnici u Gazi

Tri novorođene bebe umrle su u najvećoj bolnici u Gazi, koja je stavljena "van funkcije" usled intenzivnih borbi u toj oblasti, saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje kontroliše Hamas.

Ta militantna grupa je saopštila da je objekat pod opsadom izraelskih snaga, dok je izraelska vojska to negirala.

Foto: AP Photo

Dr Munir Al-Burš, predstavnik Ministarstva zdravlja rekao je za CNN da su dve bebe u bolnici Al-Šifa umrle u noći sa petka na subotu nakon što je granata pala u blizini, isključivši generator koji je napajao inkubatore na odeljenju neonatologije. Još jedna beba je preminula u toku dana.

-Lekari su sada primorani da ručno izvode veštačko disanje na 36 drugih beba o kojima se brinu, rekao je Al-Burš.


Palestinsko ministarstvo: Izraelske snage ubile dva Palestinca u Dženinu

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je večeras da su izraelske snage ubile dvojicu mladih Palestinaca u Dženinu na Zapadnoj obali.

Reč je o 23-godišnjem Amiru Arakaviju i 22-godišnjem Visamu Hamranu, navelo je palestinsko ministarstvo, prenosi „Harec“.

Prethodno je iz bolnice u Dženinu saopšteno da je 19-godišnji Amir el Kaisi u kritičnom stanju prevezen u bolnicu, nakon čega je podlegao povredama, preneo je Tanjug.

Izraelska vojska nastavlja da uništava puteve i infrastrukturu u Dženinu, prenosi „Al Džazira“.

Dženin je palestinski grad na Zapadnoj obali u kojem živi oko 50.000 ljudi, dok je veliki izbeglički kamp u tom gradu dom za oko 10.000 izbeglica.

 

Foto IDF


Netanjahu: Pojas Gaze će biti demilitarizovan nakon završetka rata sa Hamasom

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je večeras da će Pojas Gaze biti demilitarizovan nakon rata protiv palestinske grupe Hamas, ali da će Izrael nastaviti da ima bezbednosnu kontrolu nad tom oblasti.

Foto: AP

Demonstranti ispred Bajdenove kuće traže prekid vatre u Gazi

Veliki broj demonstranata okupio se nedaleko od kuće američkog predsednika Džozefa Bajdena u američkoj državi Delaver, zahtevajući prekid vatre u Pojasu Gaze.

Kako javlja Foks njuz, stotine propalestinskih demonstranata kreće se ka Bajdenovoj kući. Na video-snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se da je jedna grupa ljudi već stigla do kuće.

Za sada nema nikakvih ekscesa.

 

Foto: Tanjug/AP

 

Šef Pentagona razgovarao sa izraelskim ministrom odbrane

Šef Pentagona Lojd Ostin razgovarao je telefonom sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom i tom prilikom je istakao značaj zaštite civila i dopremanja humanitarne pomoći.

Ostin je, takođe, ukazao da je neophodno izbeći novu eskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba.

 

Foto: Tanjug/AP Photo/Roman Koksarov

Palestinsko ministarstvo zdravlja: U izraelskim napadima ubijeno 11.100 ljudi, među njima 8.000 žena i dece

U izraelskim napadima na Pojas Gaze dosad je stradalo 11.100 ljudi, saopštilo je danas palestinsko ministarstvo zdravlja.

Među stradalima je najmanje 8.000 žena i dece, prenosi Al Džazira. Dodaje se da je više od 28.000 osoba povređeno.

 

Foto: Tanjug/AP photo


Granični prelaz Rafa sutra će ponovo biti otvoren

Granična uprava Gaze saopštila je da će prelaz Rafa na granici sa Egiptom ponovo biti otvoren u nedelju za one koji poseduju strane pasoše.

Evakuacije iz Pojasa Gaze u Egipat za strane državljane i Palestince kojima je potrebna hitna medicinska pomoć obustavljene su u petak.

Foto: Tanjug/AP photo



Izraelski novinar napadnut u restoranu u Berlinu

Izraelski novinar napadnut je u restoranu u centru Berlina dok su deljeni stikeri „Berlin pozdravlja Jevreje“ u okviru snimanja filma povodom 85. godišnjice Kristalne noći, piše „Bild“.

Kako je rekao novinar Gilad Sade, sve se odigralo brzo, ali iako ga je napadač udario po kameri i po licu nije povređen.

Dve bebe umrle u bolnici Al Šifa u Gazi, 39 beba u smrtnoj opasnosti

Dve prevremeno rođene bebe umrle u bolnici Al Šifa u Gazi, saopštila je nevladina organizacija Lekari za ljudska prava – Izrael, a palestinsko Ministarstvo zdravlja objavilo je danas da je 39 beba u opasnosti od smrti usled nestanka struje i nedostatka kiseonika i lekova u bolnici.

Foto: AP Photo

Kako navode, jedinica intenzivne nege za novorođenčad prestala je da radi jer je poslednji generator koji je snabdevao bolnicu strujom oštećen u izraelskim napadima.

-Uništavanje i ubijanje dostigli su nesagledive razmere, navodi se u objavi organizacije na platformi Iks.

Takođe se ukazuje na nedostatak struje, vode i kiseonika u glavnoj bolnici u Gazi.

„Slika koju sada vidimo u Šifi više nije humanitarna katastrofa – to je kolektivna smrtna kazna“, navode Lekari za ljudska prava – Izrael.

Foto Tanjug/AP

 

IDF obećao pomoć

Izraelska vojska pomoći će u evakuaciji beba zarobljenih u bolnici Al Šifa u Gazi, izjavio je danas portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari.

 

Hamas uništio 160 komada izraelske opreme

Abu Ubeida, portparol brigada Al-Kasam (vojnog krila palestinskog pokreta Hamas), rekao je da je pokret pogodio više od 160 komada izraelske vojne opreme od početka izraelske kopnene operacije u enklavi. Ubeidin apel je objavljen na njegovom Telegram kanalu.

 

Lekari bez granica: IDF puca na ljude u bolnici

Organizacija Lekari bez granica potvrdila je danas izveštaje da se puca na ljude koji pokušavaju da izađu iz bolnice Al Šifa u Pojasu Gaze.

-U vreme pisanja ovog teksta, naše osoblje svedoči da se puca na ljude koji pokušavaju da pobegnu iz bolnice Al Šifa, navodi se u objavi Lekara bez granica na platformi Iks (Tviter), prenosi portal Al Džazira.

Foto Tanjug/AP

 

Galant preti Libanu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant upozorio je danas libansku šiitsku grupu Hezbolah da ne eskalira sukobe duž granice, navodeći da Izrael "ono što radi u Gazi može da uradi i u Bejrutu".

 

Izrael podigao zastavu u Gazi (VIDEO)

Izraelska operacija u Pojasu Gaze se nastavlja. Štaviše, cilj vojno-političkog rukovodstva Izraela postaje sve jasniji u nameri ne samo da pobedi Hamas (kako je prvobitno najavljeno), već i da preuzme palestinsku enklavu pod svoju punu kontrolu.

Potvrda ove činjenice je da je izraelska vojska podigla izraelsku nacionalnu zastavu u severnom delu Gaze – na morskoj obali. Nakon podizanja zastave, izraelske vojne jedinice izvele su izraelsku himnu.

IDF: Borbe još traju u severnoj Gazi

Izraelske odbrambene snage kažu da se trupe njene 551. rezervne brigade i dalje bore u oblasti Beit Hanoun u severnoj Gazi, dok lociraju oružje unutar civilnih lokacija. IDF kaže da su vojnici pronašli i uništili municiju i eksplozivne naprave u vrtiću, kao i nekoliko tunela unutar stambenih zgrada i vojnih objekata.

Foto Tanjug/AP

Navodi se da su trupe takođe pronašle mape i obaveštajni materijal sa vojnih lokacija Hamasa. IDF kaže da je 551. brigada takođe ubila brojne operativce Hamasa tokom poslednje dve nedelje borbi u toj oblasti.

 

 

39 beba u Gazi opasnosti - Nema struje, lekova, kiseonika

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je 39 beba u Gazi u opasnosti od smrti usled nestanka struje i nedostatka kiseonika i lekova u bolnici Al Šifa.

Dodaje se da je do sada jedna beba preminula, prenosi Rojters.

Foto: AP

Iz izraelskog Ministarstva odbrane je saopšteno da izraelske snage ne pucaju na bolnicu Al Šifa, već da postoje sukobi oko nje sa militantima palestinskog Hamasa.

-Ljudi i dalje mogu bezbedno da napuste bolnicu. Istočna strana je otvorena za sve koji žele da se bezbedno evakuišu, poručio je izraelski pukovnik Moše Tetro u video-poruci na arapskom jeziku.


Lider libanskog Hezbolaha: Izvršiti pritisak na SAD

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasrala izjavio je danas da globalne demonstracije protiv Izraela zbog rata u Gazi vrše pritisak na izraelsku državu i saveznike i uputio poziv da se izvrši pritisak na SAD.

-Vidimo hiljade ljudi u Vašingtonu, Njujorku, Londonu i Parizu kako protestuju protiv Izraela, rekao je Nasrala i dodao da zapadni lideri koji su prvobitno osudili Hamas zbog masakra 7. oktobra sada pozivaju na prekid vatre, preneo je „Tajms of Izrael“.

Prema njegovim rečima, jedini glas koji se ističe su SAD i njihov „sledbenik“ Velika Britanija.

Foto Tanjug/AP

Nasrala je uputio poziv da se međunarodni pritisak usmeri na SAD.

Komentarišúći samit koji je u toku u Rijadu, Nasrala je rekao da arapski i islamski samit okuplja 57 arapskih i islamskih država i da su oči Palestinaca i drugih ljudi u regionu uprte u ovaj samit, preneo je Tanjug.

Konstatujući regionalnu podršku Hamasu, Nasrala je istakao da „nada leži u podršci sa različitih frontova, posebno Zapadne obale“.


Masovni skup podrške Palestini održan u Londonu

Demonstracije u znak podrške Palestincima održavaju se u britanskoj prestonici, na ulicama je veliki broj ljudi, saopštila je londska policija.

Do sukoba između ultradesničarskih aktivista i policije došlo je i pre marša, aktivisti su policiju gađali flašama.

Prema prognozama organizatora u ovom maršu bi moglo da učestvuje pola miliona ljudi.

 

Foto IDF


Protest u Berlinu u znak podrške Palestini

U centru Berlina počeli su protesti u znak podrške Palestini pod parolom „Dekolonizovati ljudska prava“.

Prema podacima policije, na skupu učestvuje oko 2.600 ljudi koji traže da se prekine izraelska okupacija i genocid u Pojasu Gaze.

Mnogi demonstranti nose palestinske zastave. U policiji ističu da je isticanje simbola Hamasa i organizacija povezanih sa Hamasom zabranjeno.

 

Hamas napao štab IFD

Brigade Al Kasam objavile su video napada na izraelski štab severno od Bejt Hanuna u Pojasu Gaze (VIDEO)

Foto Tanjug/AP

Erdogan: Sramota je da zapadne zemlje ćute o masakru u Palestini

Sramota je da zapadne zemlje koje se uvek zalažu za ljudska prava i slobode, ćute o masakru u Palestini, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. "Od vitalnog je značaja dopremanje goriva na mesta kojima je to hitno potrebno, posebno bolnicama u Gazi", rekao je Erdogan u obraćanju na vanrednom zajedničkom islamsko-arapskom samitu u Rijadu, prenela je Anadolija.

Predsednik Irana: Amerika je praktično stupila u rat u korist Izraela

Gaza je postala najveći zatvor na svetu usled blokade kojoj je podvrgnuta, a milioni demonstranata širom sveta potvrđuju da je zaštita Palestine „odraz narodne savesti“, izjavio je predsednik Irana Ebrahim Raisi.

„Želimo da donesemo istorijsko i odlučno rešenje za ono što se događa na palestinskoj teritoriji. Danas se sastajemo u ime islamske nacije, kako bismo pomogli palestinskom narodu. Organizacija za islamsku saradnju je dužna da igra ispravnu ulogu, koja ovaploćuje smisao jedinstva i harmonije“, rekao je Reisi na vanrednom zajedničkom islamsko-arapskom samitu u Rijadu povodom situacije u Pojasu Gaze.

On je optužio SAD da omogućavaju Izraelu da nastavi da ubija civile i da bombarduje bolnice, 1ističući da je Amerika „praktično stupila u rat u korist Izraela“ kojem svakodnevno šalje velike partije naoružanja. Reisi je naglasio da su islamske zemlje dužne da naoružaju palestinski narod, te da je jedino trajno rešenje „stvaranje palestinske države od mora do reke“.

Palestinci odlaze iz Pojasa Gaze

Veliki broj Palestinaca nastavlja da napušta Pojas Gaze usled konstantnog izraelskog bombardovanja.

Predsednik Egipta: Kolektivno kažnjavanje Gaze neprihvaljivo, neophodan hitan prekid vatre

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi pozvao je na hitnu održivu obustavu vatre u Pojasu Gaze, "bez uslovljavanja ili restrikcija".

"Politika kolektivnog kažnjavanja naroda u Gazi je neprihvatljiva i ne može biti opravdana samoodbranom ili drugim tvrdnjama", rekao je Al Sisi u govoru na samitu o situaciji u Gazi.

On je poručio da takve akcije Izraela moraju da prestanu odmah, prenosi Rojters.

Saudijska Arabija danas je domaćin vanrednog zajedničkog islamsko-arapskog samita u Rijadu, a povodom situacije u Pojasu Gaze.

Samitu prisustvuju arapski lideri kao i predsednik Irana Ebrahim Raisi.

Abas: Palestinci se suočavaju sa genocidnim ratom bez premca

Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas izjavio je danas da se Palestinci suočavaju sa "genocidnim ratom bez premca".

On je pozvao SAD da izvrše pritisak na Izrael da zaustavi ofanzivu na Gazu.

Izrael: Likvidiran komandant Hamasa koji je držao 1.000 talaca u bolnici

Izraelska vojska je saopštila da je likvidirala komandanta Hamasa Ahmeda Sijama koji je, kako se navodi, "držao kao živi štit oko 1.000 stanovnika Gaze u bolnici Rantisi“.

U saopštenju se navodi da su, nakon obaveštajnih podataka koje su prikupili Šin Bet i Uprava za vojnu obaveštajnu službu, izraelske trupe usmerile borbeni avion da napadne lokaciju na kojoj je bio Sijam, komandant Hamasove jedinice Naser-Radvan, prenosi Tajms of Izrael.

IDF: Izvršeni vazdušni i artiljerijski napadi na Hezbolah u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su izvele vazdušne napade i artiljerijsko granatiranje brojnih lokacija libanske militantne grupe Hezbolah u južnom Libanu kao odgovor na raketni napad na sever Izraela.

IDF je naveo da je pogođena infrastruktura koja pripada Hezbolahu, preneo je "Tajms of Izrael".

Prethodno su libanski mediji javili da je izraelski dron jutros pogodio kamion u blizini priobalnog sela Al-Zahrani, oko 40 kilometara od izraelske granice južno od Sidona u Libanu. Nije bilo izveštaja o eventualno povređenima u tom napadu.

Gaza: Obustavljene operacije u bolnici Šifa nakon što su nestali struja i gorivo

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, Ašraf al-Kidra izjavio je da su danas obustavljene operacije u bolnici Al-Šifa, najvećoj u palestinskoj enklavi, nakon što je nestalo struje i goriva.

"Usled toga je jedna novorođena beba umrla u inkubatoru, u kojima ima 45 beba", rekao je Al-Kidra za Rojters.

Portparol je istakao da je situacija gora nego što iko može da zamisli jer je bolnica Al-Šifa potpuno opkoljena i gađana je većina zgrada medicinskog kompleksa. On je naveo da ta bolnica nema ni internet.

Nebenzja: Rusija šokirana zbog napada Izraela na Pojas Gaze

Moskva je šokirana zbog napada Izraela na civilne objekte u Pojasu Gaze, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

Izrael granatirao jug Libana

Izrael granatirao naseljeno mesto Aita al Šab na jugu Libana, prenose libanski mediji.

Raisi stigao u Saudijsku Arabiju

Iranski predsednik Ebrahim Raisi stigao je u prvu posetu Saudijskoj Arabiji od obnavljanja odnosa između Teherana i Rijada.

U prestonici Saudijske Arabije održava se arapsko-islamski samit povodom situacije u Pojasu Gaze.

Pauza u sukobima na severu Gaze danas proširena na 7 sati radi evakuacije

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da će pauza u sukobima na severu Pojasa Gaze biti produžena na sedam sati, kako bi Palestincima bilo omogućeno da se evakuišu na jug enklave.

Portparol IDF potpukovnik Avičaj Adri objavio je da će put Salah a-Din danas biti otvoren za kretanje prema jugu Gaze ukupno sedam sati, preneo je "Tajms of Izrael".

Uzbune za vazdušni napad na severu Izraela u blizini granice sa Libanom

Sirene upozorenja na neprijateljske dronove oglasile su se jutros u gradu Kirijat Šmona na severu Izraela i u nekoliko gradova u Gornjoj Galileji, blizu granice sa Libanom.

U isto vreme, u jevrejskom naselju Margaliot, u istoj oblasti, oglasile su se sirene upozorenja na raketni napad, prenosi Tajms of Izrael.

Sirene upozorenja oglasile su se samo dan nakon što je Hezbolah lansirao tri bespilotne letelice napunjene eksplozivom na položaje izraelskih snaga na severu Izraela i ranio više vojnika, a, kako podseća izraelski portal, Hezbolah je poslednjih nekoliko nedelja izveo desetine raketnih napada.

Više raketa ispaljeno je jutros i na zajednice u blizini granice Izraela sa Pojasom Gaze, ali za sada nema izveštaja o eventualno povređenima ili materijalnoj šteti, objavio je jutros Tajms of Izrael.

Izrael: Više raketa ispaljeno na zajednice u blizini granice sa Izraelom

Više raketa ispaljeno je jutros na zajednice u blizini granice Izraela sa Pojasom Gaze. Za sada nema izveštaja o eventualno povređenima ili šteti, preneo je "Tajms ov Izrael". Prethodno su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u kibucu Kisufim koji se graniči sa Pojasom Gaze.

Izraelska vojska tvrdi da je zauzela 11 punktova Hamasa u kopnenoj operaciji

Izraelska vojska je saopštila da je preuzela kontrolu nad 11 vojnih uporišta palestinskog militantnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, otkako je pokrenula kopnenu ofanzivu u enklavi. "Kopnene trupe nastavljaju da deluju u Pojasu Gaze.

Od početka kopnene operacije vojska je preuzela kontrolu nad 11 vojnih punktova koje pripadaju terorističkoj organizaciji Hamas", navedeno je u saopštenju izraelske vojske na Telegramu.

Trupe "Nahal" brigade tokom noći su pronašle i uništile ulaz u tunel u blizini jedne škole, navela je izraelska vojska, prenosi Tajms of izrael.

Oglasio se Nebenzja

Stalni predstavnik Rusije pru Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja upozorio je na to da samo potpuni prekid vatre, umesto kratkotrajnih pauza, može da omogući da se izbegnu žrtve u zoni palestinsko-izraelskog sukoba.

„Naglašavamo da je eskalacija sukoba nedopustiva i opasna. Uvereni smo da bi prvi korak u tom pravcu bio što hitniji prekid vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba“, rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tedros: U Pojasu Gaze svakih 10 minuta gine jedno dete

U Pojasu Gaze prosečno na svakih 10 minuta bude ubijeno jedno dete, saopštio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus na sednici Saveta bezbednosti UN.

On je istakao da polovina od 36 bolnica u Gazi i dve trećine primarnih zdravstvenih centara nisu u funkciji, navodeći da je zdravstveni sistem u toj palestinskoj enklavi "na kolenima“, prenose mediji.

Novo žarište sukoba

Tokom noći došlo je do sukoba u gradu Silat al Dahr, južno od Dženina, na Zapadnoj obali, prenose palestinski mediji.

Iranski predsednik: Vreme je za akciju u vezi sa sukobom u Gazi

Iranski predsednik Ebrahim Raisi izjavio je da je došlo vreme za akciju u vezi sa sukobom u Pojasu Gaze, a ne za reči. Raisi je na aerodromu u Teheranu, pre polaska za Rijad, gde će danas, povodom situacije u Pojasu Gaze, biti održan zajednički islamsko-arapski samit, istakao da nije vreme za reči, nego za akciju u Gazi, preneo je Rojters.

Raisi je ocenio da je sada jedinstvo islamskih zemalja veoma važno. Saudijska Arabija danas će biti domaćin vanrednog zajedničkog islamsko-arapskog samita u Rijadu, a povodom situacije u Pojasu Gaze, saopštilo je saudijsko ministarstvo spoljnih poslova

Palestinske pristalice zapalile izraelsku zastavu u Njujorku

Stotine pristalicaPalestinaca zapalilo je na skupu u Njujorku izraelsku zastavu, protestujući protiv Izraela zbog rata u Gazi protiv Hamasa. Demonstranti su se u petak uveče ponovo okupili i ispred sedišta Njujork tajmsa i poprskali ulaz u zgradu crvenom bojom, tvrdeći da je izveštavanje tih novina o ratu u Gazi pristrasno u korist Izraela, objavio je "Njujork post".

Policija je saopštila da je više osoba privedeno, ali nije navela tačan broj uhapšenih.

Sirene za vazdušnu opasnost

Sirene u kibucu na granici sa Pojasom Gaze.

Palestinski mediji: IDF i Hamas se sukobili u blizini bolnice Šifa

Izraelske odbrambene snage (IDF) i pripadnici Hamasa sukobili su se tokom noći u Pojasu Gaze, uključujući i okolinu bolnice Šifa, gde ta palestinska militantna grupa, prema tvrdnjama Izreala, ima ključni komandni centar, prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na palestinske medije.

Očevici su rekli za Bi-Bi-Si (BBC) da su izraelske snage u petak bile sa tenkovima u blizini ključnih bolnica u Gazi - Al-Šifa, Al-Kuds, Al-Rantisi i indonežanske bolnice, kao i da je tokom celog dana bilo eksplozija unutar ili blizu bolnica.

Izrael je više puta optuživao Hamas da deluje iz podzemnih tunela ispod bolnice Al-Šifa, što ta palestinska militantna grupa negira. Na snimku koji je verifikovao Bi-Bi-Si prikazana je žena koja snima bolnicu Al-Rantisi u gradu Gazi i koja tvrdi da je dečja bolnica "opkoljena" tenkovima, kao i da je svima u bolnici rečeno da se evakuišu.

Međunarodni komitet Crvenog krsta takođe je upozorio da su bolnice u severnoj Gazi na kritičnoj tački i da su životi hiljada ljudi u opasnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!