BOMBE IZ KOMŠILUKA TRESU EU: Poljuljano jedinstvo - ne mogu čak da se dogovore ni oko toga da li treba prekinuti borbe zbog slanja pomoći

RATOVI na periferiji EU, u komšiluku, u Ukrajini i na Bliskom istoku, doveli su do podela među dvadesetsedmorkom i, možda više nego ikad, postavili pitanje poljuljanog jedinstva.

БОМБЕ ИЗ КОМШИЛУКА ТРЕСУ ЕУ: Пољуљано јединство - не могу чак да се договоре ни око тога да ли треба прекинути борбе због слања помоћи

Foto AP

Iako je osuda prema Rusiji bila jednoglasna, mnogo je primera na kojima je potvrđeno da članice nisu uspele da se usaglase kada se, recimo, radi o slanju oružja Kijevu, količini i tipovima, municiji s osiromašenim uranijom, strategiji nastavka ratovanja ili potrebe da se uspostavi mir. Neslaganja je, čak, bilo i oko slanja humanitarne pomoći.

Rat Izraela i Hamasa ogolio je sasvim evropsku neslogu. Direktno je bila vidljiva između Evropske komisije i Saveta, pojedinih komesara, a o zemljama članicama i da ne govorimo. Nije, čak, mogao da se postigne zajednički stav ni oko toga da li treba prekinuti borbe zbog slanja pomoći, kao ni šta je starije, pravo na odbranu ili pravo na život.

U oči upada snažna podrška Nemačke Izraelu, zbog negativne istorijske uloge Berlina u Drugom svetskom ratu, ili s druge strane, zahtevi iz Madrida da se s ratom prestane zbog civila u Gazi. Stvaraju se i ad hok savezništva. Neke od država koje su bile u prvim redovima u osudi ruskog napada, poput Češke, za razliku od Mađarske, sada, na primer, jedinstvene su u podršci Izraelu.

Veliku polemiku izazvala je i neusaglašena poseta Izraelu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja Tel Avivu pruža nedvosmislenu podršku. Ratovi u Ukrajini i na Bliskom istoku poljuljali su temelje Unije.

- Upravljati situacijom s dva rata na svojim granicama je izazov za EU, stvorene iz želje da se konsoliduje mir - skrenuo je pažnju francuski "Mond".

Unutar dvadesetsedmorke stvorili su se blokovi, s različitim prioritetima. Dalje slabljenje ionako krhe evropske političke snage bilo bi, smatra se, pogubno na međunarodnoj sceni.

Podele i u pojedinačnim državama

PODELE su po pitanju situacije u Ukrajini i Gazi primetne i unutar samih članica, na levom i desnom političkom spektru. Sve to unosi sasvim nove elemente u kampanju za evropske izbore, koji će biti održani sredinom sledeće godine, što preti da levom i desnom ekstremu da još veći značaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti