RIJAD MAMI MEDICINARE IZ EU: Nove muke italijanskog zdravstva zbog primamljive ponuda Saudijske Arabije lekarima

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

09. 11. 2023. u 20:54

U POSLEDNjE vreme na italijanskiim društvenim mrežama kruži oglas za posao sa zapanjujućim pogodnostima, za kadar po evropskim standardima.

РИЈАД МАМИ МЕДИЦИНАРЕ ИЗ ЕУ: Нове муке италијанског здравства због примамљиве понуда Саудијске Арабије лекарима

Foto: EPA

Tačnije, premijer i prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman traži zdravstvene radnike. Reč je o ogromnom planu da se angažuju lekari i medicinske sestre, obrazovani u zemljama EU. Među najtraženijima su Italijani. Traži se 130.000 profesionalaca do 2030. godine, 40.000 lekara i 88.000 medicinskih sestara.

Sve se dešava u trenutku kada se italijansko zdravstvo suočava sa ogromnom krizom kadrova. Nedostaje oko 30.000 lekara, oko 250.000 medicinskih sestara, što se svake godine uvećava, jer zdravstveni radnici odlaze u inostranstvo, gde im se nude i trostruke plate u odnosu na italijanske.

Saudijska Arabija garantuje plate od 3.400 do 5.000 evra, bez poreza, smeštaj, pokrivene režijske troškove, besplatan prevoz do i od posla, dva puta godišnje besplatan let za povratak u Italiju, medicinsku pomoć, teretane, bazene i mere socijalne integracije za porodice.

Kažu, sve je počelo sa fudbalom, toliko je evropskih šampiona prihvatilo milionske sume koje su Saudijci ponudili, kako bi ostvarili snove o slavi igrajući na šampionatima. I manji timovi stavljaju pare da traže šampione koji su spremni da krenu u tu zemlju.

A Italija, u strahu da će krenuti zdravstveno osoblje na tako primamljivu ponudu za posao, odmah iznosi priču o totalnom odsustvu demokratije u toj zemlji, surovom režimu, dok se otvara pitanje koliko li će Italijana odlučiti da napusti "sigurnu evropsku demokratiju zbog neizvesnog saudijskog režima". Izbor je, kažu, "između principa i prinčeva".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)