PALESTINCI PROKOPALI TUNELE DUGAČKE 500 KILOMETARA: Izrael procenio da ih je preko 1300 pa zapretio - "To će postati zona smrti" (VIDEO)

Novosti online

02. 11. 2023. u 16:27

PALESTINCI su ispod Pojaza Gaze izgradili razgranatu mrežu podzemnih tunela koje koriste za sklonište i prolaz i napade ka Izraelu. Veruje se da su duboki i do 30 metara, a dugački oko 500 kilometara. Izrael je procenio da ih ima oko 1.300.

ПАЛЕСТИНЦИ ПРОКОПАЛИ ТУНЕЛЕ ДУГАЧКЕ 500 КИЛОМЕТАРА:  Израел проценио да их је преко 1300 па запретио - То ће постати зона смрти (ВИДЕО)

Foto: Eks printskrin/ Shalter Ego

Upravo su oni jedna od najvećih pretnji i za trupe Izraela i za 2,3 miliona Palestinaca zarobljenih unutar primorske enklave.

- Ovde počinje naše putovanje kroz tunele Pojasa Gaze. Nalazimo se u jednom od najdubljih tunela koji pripadaju brigadama Kuds, vojnom krilu palestinskog islamskog pokreta otpora Hamas -  istakao je dopisnik RT Arabik direktno iz tih tunela.

Jedan od pripadnika Hamasa kazao je da su borci tu da se bore i napadnu, kao i da je glavni zadatak jedinice El-Nukhba prodor iza linije fronta.

- Spremamo se za dugu bitku. Možda će trajati mesecima - kazao je Hamasov borac.

Izraelska vojska započela je opsežnu operaciju uništavanja tunela Hamasa ispod Pojasa Gaze, prenosi portal „Vala“.

Kako mediji javljaju, za takvu operaciju koriste se različite vrste robota i eksplozivnih naprava. Cilj je uništiti sve zamke koje je postavio Hamas i „ubiti teroriste“.

- Urušićemo ulaze u tunele. To će postati zona smrti. Pogrešili su, izabrali su da budu na mestu odakle ne mogu da pobegnu. Oni će umreti u tunelima“, kaže za „Vali“ viši oficir Južne komande.

Ističe se da su trupe već uništile oko 100 tunela, ne računajući one pogođene u vazdušnim napadima.

Brigadni general Danijel Hagari, koji je i portparol oružanih snaga jevrejske države kazao je da izraelske odbrambene snage probijaju odbrambenu liniju Hamasa u Pojasu Gaze i preuzimaju kontrolu nad položajima u centru enklave.

- Borci nastavljaju da uništavaju odbrambene linije Hamasa na severu Pojasa Gaze i preuzimaju kontrolu nad centralnim područjima. Nastavljamo da intenziviramo naše aktivnosti i napredujemo u skladu s planom i ciljevima koje smo sebi postavili… Nastavlja se veliki rad na logistici – naši vojnici na bojnom polju i nastavljaju da dobijaju zalihe municije i sredstva zaštite - rekao je on.

(Kurir//Rt Balkan/Vala)

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE -  Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)