MAKRON O POSETI KAZAHSTANU: Pohvalio Astanu jer je odbila da stane na stranu Rusije

Tanjug

01. 11. 2023. u 14:49

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron doputovao je danas u Kazahstan, prvu stanicu svoje posete centralnoj Aziji.

МАКРОН О ПОСЕТИ КАЗАХСТАНУ: Похвалио Астану јер је одбила да стане на страну Русије

Foto: AP

Na sastanku sa predsednikom Kasim-Žomartom Tokajevim, Makron je pohvalio Kazahstan što je odbio da stane na stranu Moskve po pitanju Ukrajine i rekao da su dve zemlje potpisale poslovne sporazume, uključujući deklaraciju o namerama za partnerstvo u oblasti retkih metala, preneo je Rojters.

- Nikako ne potcenjujem geopolitičke poteškoće, pritiske... koje neki mogu da vrše na Vas - rekao je Makron Tokajevu, koji je posetu nazvao "istorijskom".

On je istakao da Francuska ceni put kojim ide Kazahstan, odbijajući da bude vazal bilo kakve sile i nastojeći da izgradi brojne i uravnotežene odnose sa različitim zemljama.

Kazahstan, bogat naftom, već je postao zamena za Rusiju u snabdevanju Evrope tim energentom i važna karika na novom trgovinskom putu Kina-Evropa koji zaobilazi Rusiju, navela je agencija.

Pored nafte, Kazahstan je veliki izvoznik uranijuma, a francuski Orano već ima zajedničko preduzeće sa njegovom državnom nuklearnom kompanijom Kazatompromom.

Rusija je izrazila zabrinutost zbog sve veće diplomatske aktivnosti Zapada u bivšim sovjetskim republikama u centralnoj Aziji, navela je agencija.

Dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio danas da Kazahstan kao suverena država može slobodno da razvije odnose sa bilo kojom zemljom, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je prošle nedelje da Zapad pokušava da odvuče ruske "susede, prijatelje i saveznike" od nje.

Upitan o poseti Makrona, Peskov je rekao da Rusija "veoma ceni" svoje odnose sa Kazahstanom.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!