"SVET JE VIŠE OD PETORKE" Turska želi novi Savet bezbednosti - Rusija reagovala

Novosti onlajn

31. 10. 2023. u 11:36

ZBOG nesposobnosti Saveta bezbednosti UN i drugih međunarodnih struktura da reše goruća pitanja Turska predlaže da se formira nova međunarodna organizacija koju će činiti veliki broj država, izjavio je portparol administracije predsednika Turske Fahretin Altun.

СВЕТ ЈЕ ВИШЕ ОД ПЕТОРКЕ Турска жели нови Савет безбедности - Русија реаговала

FOTO: Tanjug/AP

- Očigledno da Savet bezbednosti UN i druge strukture nisu u stanju da reše globalne probleme i čak su počele da ih vode u krizu. Potrebno je osnovati novu međunarodnu organizaciju. Turska priprema novu višedimenzionalnu strukturu koja uključuje mnogo igrača - napisao je Altun u članku, posvećenom stogodišnjici osnivanja Turske Republike.

Prilikom formiranja nove međunarodne strukture, rekao je Altun, Turska će se voditi sloganom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana: Svet je više od petorke.

Međutim, Rusija i dalje smatra da sistem Ujedinjenih nacija nema alternative, uprkos izvesnoj neefikasnosti u rešavanju niza pitanja na globalnom nivou, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. S tim u vezi, predstavnik Kremlja je ukazao da je za turski predlog „u najmanju ruku potreban međunarodni konsenzus“.

- Da li je moguće u ovom teškom vremenu, u ovom teškom periodu kritičnih protivrečnosti i konceptualnih promena koje se dešavaju odgovoriti, pokazaće vreme - naglasio je Peskov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Druga epizoda video-serijala "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!