DA LI ĆE SE ZVATI DŽEM ILI MARMELADA? "Ovo je samo dobar primer ludila"

Novosti Onlajn

28. 10. 2023. u 12:49

BRITANSKI ministri razmatraju reforme koje bi mogle da dovedu do toga da se džem u Severnoj Irskoj, a možda i šire u Velikoj Britaniji, mora nazvati marmeladom.

ДА ЛИ ЋЕ СЕ ЗВАТИ ЏЕМ ИЛИ МАРМЕЛАДА? Ово је само добар пример лудила

Foto: Profimedia

A sama marmelada bi se morala da se zove "marmelada od citrusa". Ministri su svesni da bi takva promena mogla da izazove zabunu, ali je još uvek nisu odbacili, piše Jahu, a prenosi Indeks.

Zasad su samo u memorandumu Evropskom nadzornom odboru izneli svoje stajalište o predloženoj Direktivi o doručku Evropske unije. Trenutno su pravila i smernice u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu iste zato što su dogovorene pre Bregzita.

Pomenute izmene uključuju sledeće:

- proizvodi koji se trenutno prodaju kao marmelada moraće da budu poznati kao "marmelada od citrusa", dok se izraz "marmelada" može koristiti za sve džemove. To odražava nacionalnu praksu širom EU, gde se "marmelada" obično koristi za opisivanje svih džemova, navodi se u izveštaju Evropskog nadzornog odbora. Promena će pomoći u razlikovanju dveju kategorija proizvoda u skladu s međunarodnim standardima

- italijanska, nemačka i španska reč za džem su marmellata, marmelade i mermelada, ali se te reči zasad ne mogu koristiti na policama supermarketa

- na etiketi moraju da budu navedene sve pojedinačne zemlje iz kojih potiče tegla meda

- minimalni udeo voća u džemovima i marmeladama povećava se s 35 posto na 45 posto

- uvodi se nova kategorija "voćni sok sa smanjenim udelom šećera" ili "voćni sok sa smanjenim udelom šećera iz koncentrata" (ako zadovoljava minimalno smanjenje udela šećera od 30 posto u poređenju sa standardnim proizvodom).

EU je najveće svetsko tržište džemova

Sada je na britanskim ministrima da odluče hoće li da prihvate nova pravila koja se odnose na EU, najveće svetsko tržište džemova.

Proizvođači džemova u Severnoj Irskoj takođe će morati da slede nove direktive zbog sporazuma britanskog premijera Rišija Sunaka o granici na Irskom moru.

Međutim, britanski proizvođači džemova koji izvoze u Severnu Irsku neće morati da slede nove smernice ako njihov proizvod prođe kroz zelenu stazu Vindžorskog okvira, čime se izuzima od graničnih provera nakon Bregzita.

Ministri razmatraju uvođenje sličnih promena u Velikoj Britaniji. Ministar hrane Mark Spenser rekao je da vlada još nije u potpunosti procenila predloge.

- Predlozi sadrže nekoliko tehničkih izmena pravila EU koje vlada treba dalje da istraži i raspravi, posebno s onim preduzećima na koja će to uticati. To će uključivati razmatranje da li je u najboljem interesu Velike Britanije da razmotri slične promene - stoji u izveštaju.

Ministar napominje da bi promene u korišćenju izraza "marmelada" mogle biti zbunjujuće za britanske potrošače jer pojmovi marmelada i džem nisu međusobno zamenjivi u Ujedinjenom Kraljevstvu i imaju različit sadržaj.

Nova kategorija voćnih sokova

Najznačajnijom promenom smatra se uvođenje nove kategorije voćnih sokova sa smanjenim udelom šećera. To, kaže ministar, nudi potencijalne prednosti po pitanju zdravlja i boljeg izbora potrošača.

U poslednjoj finansijskoj godini Ujedinjeno Kraljevstvo je izvezlo oko 10.6 miliona kilograma džema u vrednosti od oko 32 miliona funti. Od toga je samo mali deo - oko 4 posto - posebno identifikovan kao marmelada.

Semi Vilson, zastupnik Demokratske unionističke stranke, bio je nezadovoljan što će pravila EU uticati na severnoirske proizvođače.

- Ovo je samo dobar primer ludila za koje smo očekivali da ćemo ga se osloboditi kada smo napustili Evropsku uniju - rekao je za Belfast Telegraph.

BONUS VIDEO: SEDAM DECENIJA NA TRONU - Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)