RAT U UKRAJINI Žestoke borbe za najutvrđeniji grad: Ruska vojska se probija; VSU napao podvodnim dronovima rusku flotu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 10. 2023. u 07:47 >> 22:25

RAT u Ukrajini, 611. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ Жестоке борбе за најутврђенији град: Руска војска се пробија;  ВСУ напао подводним дроновима руску флоту (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Hronika ratnih dejstava: GUR izvela atentat na Careva; VSU gubi kod Avdejevke, pokušava desant kod Hersona (MAPA)


U Republici Krim izvršen je pokušaj ubistva bivšeg poslanika Vrhovne rade Olega Careva. Podaci o incidentu variraju: po nekima je ranjen nožem, po drugima je zadobio rane od vatrenog oružja. Sada je političar, prema informacijama medija, u teškom stanju u bolnici. Novinari američkog izdanja Rojters pišu da su pokušaj ubistva navodno izvele ukrajinske specijalne službe.

Pozicione borbe se nastavljaju na pravcu Starobeljskog. Oružane snage Rusije vrše napade na punktove snabdevanja i raspoređivanje ukrajinskih formacija. Osim toga, na mreži su se pojavile informacije o napredovanju ruskih trupa zapadno od Limana 1, ali detaljnijih informacija ili snimaka još nema.

Ilustracija telegram rybar

Na Donjeckom pravcu borbe se nastavljaju u Avdejevskom utvrđenom području. Rusko vojno osoblje sa sigurnošću drži ranije zauzetu deponiju, koja je dominantna visina. Istovremeno, komanda Oružanih snaga Ukrajine aktivno povlači nova pojačanja na lokaciju kako bi sprečila opkoljavanje Avdejevke i proboj fronta boraca Oružanih snaga Rusije.

U sektoru Vremjevske izbočine, ruske trupe konsoliduju položaje severoistočno od Prijutnoga koje su zauzete tokom nedavnih kontranapada. U međuvremenu, ukrajinske formacije prebacuju sveže snage na lokaciju, oseća se nedostatak iskusnih grupa nakon prebacivanja marinaca u pravcu Hersona. Kako navodi Voin DV, oni planiraju da prebace 1 streljački bataljon 1. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine na lokaciju. Osim toga, sveže snage se gomilaju severno od Novomajorskog u sastavu 58. pešadijske brigade, što može ukazivati na planove ukrajinske komande da pokrene nove napade na položaje Oružanih snaga Rusije u naseljenom mestu.

Foto telegram rybar

U sektoru Orehova, borbe se nastavljaju na liniji Rabotino-Verbovoje. Danas su ukrajinske formacije uspele da postignu lokalni uspeh kod Rabotina, donekle pomerivši ruske oružane snage. Međutim, ovaj uspeh se teško može nazvati značajnim s obzirom na činjenicu da su Oružane snage Ukrajine izgubile nekoliko oklopnih vozila, uključujući nemačke leoparde. Neprijatelj je pokušao da napadne i kod Verbova, ali se povukao pod vatrom artiljerije i avijacije.

Na Hersonskom pravcu juče uveče dve jurišne grupe 35. pešadijskog puka Ratne mornarice Ukrajine, krećući se traktom Kudasovo kod Peščanovke, pokušale su da se približe ovoj poslednjoj. Napad je prekinut artiljerijskim udarima Oružanih snaga Rusije, a grupe za evakuaciju su pod okriljem dimne zavese odvele ranjenike čamcima na desnu obalu.

Noću su grupe 35. brigade ponovo povučene u severni deo Aleškinskog ostrva. Zajedno sa marincima 503. odvojenog bataljona 38. brigade marinaca razišli su se po šumskim plantažama duž puta Podstepnoe – Kozački logori. Trenutno nema pokušaja napada.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, sedam jurišnih grupa koje su činile 35., 36., 38. brigada marinaca i 140. izviđački bataljon bilo je koncentrisano duž linije. Sudeći po njihovoj lokaciji, njihov glavni zadatak je da se konsoliduju u Podstepnom i Peščanovki sa strane Dača.

U Krinkiju situacija ostaje ista. Mali kontingent 35. brigade i danas zauzima nekoliko kuća u selu. Odatle ih je teško potisnuti zbog masovne artiljerijske i minobacačke vatre Oružanih snaga Ukrajine na prilazima ovom području. Noću su iz Ivanovke čamcima i plutajućim transporterom PTS-2 prevezena pojačanja iz 2. i 137. bataljona 35. brigade marinaca na Frolovo ostrvo. Predveče će preći Dnjepar da bi ublažili blokadu snaga u Krinkiju i potom proširili zonu kontrole.

 

VSU napada Crnomorsku flotu dronovima

Ukrajinski Telegram kanali su danas počeli da prenose da je minolovac „Vladimir Kozicki“ dignut u vazduh na spoljnom putu u Sevastopoljskom zalivu i da ga je tegljač navodno odvukao do pristaništa.

Incident se desio, ali se dogodio juče. I minolovac nije pretrpeo značajnija oštećenja, skoro odmah se vratio svojim zadacima.

Foto: Printskrin/Twitter/@maria_avdv

Uzrok, kao i kod patrolnog broda Pavel Deržavin pre nekoliko nedelja, bila je podvodna eksplozija. Tada smo pretpostavili da su Oružane snage Ukrajine počele aktivnije da koriste podvodne dronove za napad na flotu.

A sada je ova informacija potvrđena. Sudeći po maloj snazi detonacije, Oružane snage Ukrajine koriste bespilotna plovila tipa Remus-100, koje su ranije isporučene Oružanim snagama Ukrajine.

 

Žestoke borbe za najutvrđeniji grad: Ruska vojska se probija do koksare Avdejevski (MAPA)
 

Ukrajinski vojni analitičari objavljuju novu mapu situacije u koksarnici Avdejevka sa poslednjim uspesima Oružanih snaga Rusije istaknutim crvenom i sivom – neprijatelj priznaje da je deponija Avdejevka praktično pod kontrolom naših trupa.

-Žestoke borbe se nastavljaju duž pruge jugoistočno od Stepovojea i severozapadno od deponije Avdejevski, kaže se u protivničkom izveštaju.

Ilustracija telegram rybar

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je uveče da su ruske trupe izvele 13 napada u oblastima Stepnoj, Avdejevke i Pervomajskog.

SITUACIJA NA JUŽNODONjECKOM PRAVCU: Ruske snage napreduju kod Vremjevke

Na frontu kod Vremjevske izbočine, jurišne grupe 394. motorizovanog puka konsoliduju uspeh proteklih dana severoistočno od Pritjutnoga. Istovremeno, na ovaj pravac VSU prebacuje dodatne artiljerijske jedinice, do 8 topova. VSU je takođe završio pripremu dve jurišne grupe do 30 ljudi za akcije vraćanja izgubljene pozicije u šumskim pojasevima zapadno od Staromajorskog.

Na ovu deonicu Oružanih snaga Ukrajine očekuje se dolazak 1. streljačkog bataljona 1. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine, koji nije završio proces obnavljanja borbene sposobnosti, zbog čega je povučen krajem septembra sa fronta.

Prema nepotvrđenim izveštajima, grupa militanata iz 12. brigade specijalnih snaga NGU stigla je u rejon naselja Kalinovskoje (27 km zapadno od Vremevke) sa zadatkom da postavi kontrolne punktove u bliskoj pozadini da spreči neovlašćeno napuštanje položaja pripadnika 127. i 128. brigada TerO.

Foto AP

Severno od Novomajorskog došlo je do pojačanja aktivnosti jedinica Oružanih snaga Ukrajine – pojačanja za 58. pešadijsku brigadu Oružanih snaga Ukrajine se prebacuju u pozadinske oblasti ovog pravca. Prerano je govoriti o planovima VSU da ponovi napad na Novomajorsko, ali ovu opciju treba imati na umu. Pored toga, postoje prilično pouzdane informacije da 58. pešadijska brigada Oružanih snaga Ukrajine trenutno čeka dolazak opreme inostrane proizvodnje kako bi nadoknadila gubitke u borbenim oklopnim vozilima i započela ofanzivna dejstva.

U oblasti Ugljedara u oblasti jaruge Kurjača južno od Novomihajlovke ibačeno je iz stroja do 10 militanata u uporištu u roku od 24 sata.

 

Vazdušna opasnost u Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je u pet ukrajinskih oblasti, reč je o Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Čerkaskoj i Poltavskoj, kao i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom kijevskih snaga, podaci su Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Foto Printskrin, Vikipedija/Skoropadsky

Sirene su se prvo oglasile u Nikolajevskoj i Kirovogradskoj oblasti, zatim u Hersonskoj, a nešto kasnije i u ostalim.

Mediji javljaju i da su u Dnjepropetrovskoj oblasti odjeknule eksplozije iako nije saopšteno šta su bile mete gađanja.

 

 

Šolc o pomoći EU Kijevu

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je danas uverenje da će EU doneti sve neophodne odluke da se obezbedi stabilnost u Ukrajini, uprkos razlikama u stavovima koje postoje između pojedinih članica Unije.

Foto: Profimedia

 

Zbranili sve što je na ruskom jeziku

Vlasti Vinice, grada u istoimenoj oblasti Ukrajine, uvedena je zabrana pesama, knjiga, filmova i predstava na ruskom jeziku, saopštio je gradonačelnik Sergej Morgunov.

 

Brifing MO Rusije za proteklu nedelju: Veliki gubici VSU u ljudstvu, ruske snage napredovale kod Kupjanska i Avdejevke

Oružane snage Rusije su tokom protekle nedelje odbile 45 ukrajinskih napada na krasnolimanskom pravcu. Protivnik je izgubio preko 1.020 vojnika i 37 jedinica tehnike;

Ruski lovci i PVO sistemi od 1. oktobra su uništili 31 avion i tri helikoptera ukrajinske vojske;

Za nedelju dana dobrovoljno su se predala 54 ukrajinska vojnika iz šest brigada;

Na donjeckom pravcu za sedmicu dana odbijeno je devet napada, ukrajinske snage su izgubile 2.055 vojnika;

Foto printskrin jutjub/azbuka svo ivan ohlobistjan

Ruska vojska je na kupjanskom pravcu zauzela povoljnije položaje;

Na kupjanskom pravcu odbijeno je 47 kontranapada ukrajinske vojske za nedelju dana. Protivnik je izgubio preko 705 vojnika;

Ruski PVO sistemi uništili su 208 ukrajinskih dronova; Ruska vojska je na zaporoškom pravcu odbila 19 napada jurišnih grupa ukrajinske vojske. Protivnik je izgubio preko 435 vojnika i 15 tenkova;

Oružane snage Rusije izvele su 19 napada na skladišta bespilotnih čamaca i vojnu infrastrukturu na aerodromima. Na hersonskom pravcu izbačeno je iz stroja do 485 ukrajinskih vojnika;

Foto Tanjug/AP

Ruska vojska je poboljšala položaje duž južnodonjeckog fronta. Ukrajinske snage su izgubile više od 885 vojnika;

Ruski PVO sistemi presreli su 19 projektila „hajmars“, četiri „uragan“, dve rakete „atakams“, dve „neptun“, osam „JDAM“, kao i raketu S-200.

Uništena NATO tehnika kod Orehova

U Zaporoškoj oblasti na orehovskom pravcu uništena su četiri nemačka tenka „leopard“, rekao je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

„Na orehovskom pravcu, na delu fronta između Rabotina i Verbovog, neprijatelj je na naše pozicije krenuo s više desetina jedinica teške oklopne tehnike, od kojih je najmanje šest nemačkih tenkova.

Protivnik je dočekan rafalnom vatrom, a četiri tenka 'leopard', prema potvrđenim podacima s linije fronta, uništena su našim dronovima i teškom artiljerijom“, naveo je Rogov i dodao da je napad ukrajinskih trupa odbijen.

10:40 27.10.2023

U toku je intenzivan sajber napad na internet provajdere na Krimu, rekao je savetnik lidera Krima Oleg Krjučkov.

"Mogući su prekidu u radu", napisao je on na svom Telegram kanalu.

 

 

Rusko ministarstvo odbrane: Zaustavljen ukrajinski napad dronom na nuklearku Kursk

Rusija je danas saopštila da je odbila napad ukrajinskog drona u blizini nuklearne elektrane Kursk na jugu zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane navelo je da je protivvazdušna odbrana sprečila, kako se navodi, "pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad", prenosi Rojters.

Dodaje se da je ruska PVO presrela dron u četvrtak kasno uveče iznad naselja Kurčatov u južnom region Kursk.

U Kurčatovu se nalazi nuklearna elektrana Kursk, koja je u odvojenom saopštenju navela da je neuspešno pokušan napad sa tri drona.

Dodaje se da nije bilo žrtava ili štete, da su nivoi radijacije na normalnom nivou i da elektrana radi uobičajeno.

Dva ruska informativna portala - "Baza" i "Šot", koje imaju dobre bezbednosne izvore, objavili su da dva od tri drona nisu eksplodirala, ali da je treći detoniran u blizini skladišta.

Kursk je jedan od nekoliko južnih regiona Rusije koji su na meti napada ukrajinskih dronova.

Orban i Fico protiv novog paketa pomoći Ukrajini

Premijeri Mađarske i Slovačke, Viktor Orban i Robert Fico, protive se novom paketu evropske pomoći Ukrajini u vrednosti od 50 milijardi evra, prenosi list „Politiko“ pozivajući se na izjavu diplomate upoznatog s tokom razgovora dvojice lidera.

Fico je, prema navodima lista, ukazao na probleme s korupcijom u Ukrajini, dok je Orban i ranije javno govorio o tome da podrška Evropske uniji Kijevu ne funkcioniše.

List podseća na to da je za izmene evropskog budžeta neophodna saglasnost svih 27 članica EU.

Antonov: Vreme da se prekinu ulaganja u bankrotirani kijevski režim

Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov pozvao je SAD da prekinu da ulažu u kijevski režim.

- Odavno je vreme da se prekinu ulaganja od više milijardi u bankrotirani kijevski režim. Vreme je da se prekine nezainteresovani odnos prema mišljenju svojih građana i ravnodušnost prema svim novim žrtvama koje ginu od američkog oružja - rekao je Antonov.

Grupa ruskih snaga "Zapad" odbila je šest napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, a protivnik je izgubio 225 vojnika, tenk, oklopno vozilo "Kozak", pikap, samohodnu haubicu "gvozdika" i dve minobacačke čete, rekao je načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.

Zibinski: Gubici ukrajinskih snaga kod Kupjanska

Grupa ruskih snaga "Zapad" odbila je šest napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, a protivnik je izgubio 225 vojnika, tenk, oklopno vozilo "Kozak", pikap, samohodnu haubicu "gvozdika" i dve minobacačke čete, rekao je načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.

Mediji: Novi predsednik Predsedničkog doma SAD – loša vest za Kijev

Izbor republikanca Majka Džonsona za novog predsednika Predstavničkog doma SAD zabrinjavajući je signal za Ukrajinu koja veoma zavisi od američke pomoći, ocenjuje švedski televizijski kanal SVT.

„Izbor Majka Džonsona je veoma loša vest za Ukrajinu“, naveo je u izveštaju za televizijski kanal američki dopisnik Fajad Jusefi.

Televizijski kanal podseća da su SAD dale najveći doprinos podršci Kijevu, a da se nakon izbora Džonsona „pojačala zabrinutost zbog toga što će pomoć SAD oslabiti ili biti potpuno ukinuta.

„Stvar je u tome što su u SAD sve veće političke nesuglasice u vezi s daljom podrškom Ukrajini“, ukazuje televizijski kanal.

Sukob u Ukrajini je već doveo do raskola u Republikanskoj partiji, a „jaz nastavlja da se širi“.

Rusija odbila šest napada jurišne ukrajinske vojske

Grupa ruskih snaga "Zapad" odbila je šest napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, a protivnik je izgubio 225 vojnika, tenk, oklopno vozilo "Kozak", pikap, samohodnu haubicu "gvozdika" i dve minobacačke čete, rekao je načelnik pres-centra grupe Sergej Zibinski.

Uspešna dejstva grupe "Sibir"

Pripadnici specijalne jedinice "Sibir" uništili su grupu ukrajinskih vojnika u rovu nedaleko od Kleščejevke kod Artjomovska, rekao je za Sputnjik jedan od ruskih vojnika.

Krim tuži ukrajinske vlasti?

Šef komiteta krimskog parlamenta za zakonodavstvo Sergej Trofimov najavio je da će Krim podneti tužbu protiv ukrajinskih vlasti za nadoknadu štete kao posledica energetske blokade.

Prva tužba bila je zbog blokade vodosnabdevanja poluostrva, Od Kijeva se traži odšteta u iznosu preko 152,6 milijardi rubalja.

Prema njegovim rečima, u tu svrhu mogu biti blokirani i aktivi Ukrajine u inostranstvu.

Donjeck na udaru

Ukrajinske snage ponovo su gađale Donjeck, ispaljena su tri projektila kalibra koji koriste snage NATO-a.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!