"DAN D'' U POLJSKOJ: Vladajuća stranka pobednik, ali nema većinu

Novosti onlajn

16. 10. 2023. u 09:59

POLjSKA vladajuća stranka Pravo i pravda vodi na parlamentarnim izborima, ali nema većinu za formiranje Vlade, pokazuju prve ankete.

ДАН Д У ПОЉСКОЈ: Владајућа странка победник, али нема већину

foto: Epa

"Pred nama su dani borbe i napetosti", poručio je predsednik te stranke Jaroslav Kačinjski. Sa druge strane, lider opozicione Građanske koalicije Donald Tusk proglasio je pobedu.

Stranka Pravo i pravda vodi na parlamentarnim izborima sa osvojenih 36,8 odsto glasova birača, odnosno oko 200 od ukupno 460 mesta u parlamentu, pokazala je izlazna anketa Ipsosa.

Prema toj anketi, na drugom mestu je liberalna Građanska koalicija sa osvojenih 31,6 odsto glasova, ili 163 mandata, dok je treći Treći put desnog centra sa 13 odsto.

Ipak, prema dosadašnjim podacima, stranka Pravo i pravda nema većinu, pa bi liberalna Građanska koalicija većinu mogla da formira u koaliciji sa Trećim putem i Novom levicom, prenosi RTS.

Predsednik stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski poručio je da je rezultat njegove stranke veliki uspeh, ali priznao da ne znaju da li stranka ima put ka formiranju Vlade.


- Pred nama su dani borbe i napetosti - rekao je Kačinjski pristalicama odmah nakon objavljivanja izlaznih anketa.

Lider Građanske koalicije Donald Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, obećao je da će popraviti odnose Varšave sa Briselom, koji su bili zategnuti brojnim sukobima oko pitanja kao što su nezavisnost pravosuđa, prava LGBT osoba i migracija.

Tusk je samo nekoliko minuta nakon objavljivanja rezultata izlazne ankete proglasio pobedu.

- Ovo je kraj zlih vremena, kraj vlasti stranke Pravo i pravda, uspeli smo - rekao je Tusk i dodao da će ovaj dan ostati upamćen u istoriji kao svetli dan, ponovno rođenje Poljske.

Uporedo sa parlamentarnim izborima, na biračkim mestima je održan i referendum na kojem su postavljena četiri pitanja – o migracijama, privatizaciji, starosnoj dobi za odlazak u penziju i zaštiti granica. Zvanični rezultati izbora i referenduma u Poljskoj trebalo bi da budu poznati do utorka u podne.

Očekuju se zvanični rezultati, a mediji prenose da je izlaznost na izborima bila najveća od 1989. godine. Ipsosova anketa pokazuje da je izlaznost bila rekordnih 72,9 odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!