PUTIN TRAŽI DRŽAVNOST PALESTINE: Mehanizme naseljavanja u zoni sukoba Vašington godinama zanemarivaoo

I. Stanojević

12. 10. 2023. u 11:14

SAD su zanemarile mehanizme naseljavanja u zoni arapsko-izraelskog sukoba i odlučile da sve regulišu same, ocenio je juče predsednik Rusije Vladimir Putin, na plenarnom zasedanju Međunarodnog foruma "Ruska energetska nedelja". Šef Kremlja je dodao da se, pritom, Vašington oslanjao na zadovoljavanje materijalnih potreba ljudi koji žive na palestinskoj teritoriji.

ПУТИН ТРАЖИ ДРЖАВНОСТ ПАЛЕСТИНЕ: Механизме насељавања у зони сукоба Вашингтон годинама занемариваоо

Foto: Tanjug/AP

Putin je istakao da su "stvoreni mehanizmi poravnanja, koje su SAD zanemarile poslednjih godina". Nisu ih koristile.

- Bez rešavanja fundamentalnih političkih pitanja, od kojih je glavno stvaranje suverene palestinske države sa prestonicom u istočnom Jerusalimu, nemoguće je rešiti problem u celini - rekao je Putin i dodao da je politika naseljavanja kao i niz drugih komponenti na kraju dovela do eksplozije nasilja.

Stav Rusije o Palestini i Izraelu je dobro poznat, mi smo za sprovođenje odluka UN i stvaranje palestinske države, rekao je ruski predsednik.

- Pozicija Rusije nije se razvila danas, niti u vezi sa ovim tragičnim događajima, razvijala se decenijama. I ova pozicija je dobro poznata i izraelskoj strani i našim prijateljima u Palestini. Mi smo se uvek zalagali za sprovođenje odluka Saveta bezbednosti UN, imajući u vidu pre svega stvaranje nezavisne suverene palestinske države - rekao je Putin.

On je podsetio da je prvobitno, kada je doneta odluka o stvaranju države Izrael, istovremeno doneta odluka i o stvaranju druge države, a da se u početku radilo o stvaranju dve nezavisne suverene države - Izraela i Palestine.

- Izrael je stvoren, kao što je poznato, ali Palestina kao država, nezavisna, suverena, nikada nije stvorena, nije nastala - rekao je Putin.

Ruski lider je istakao da je Izrael nasilno okupirao teritoriju koju Palestinci smatraju svojom prapostojbinom, kao i da je palestinski problem u srcu svih koji ispovedaju islam.

- Palestinski problem je u srcu svakog čoveka u ovom regionu i svakog ko ispoveda islam. I sve što se dešava, ne samo sada, već decenijama, doživljava se kao manifestacija nepravde, uzdignuta do neverovatnog stepena - poručio je.

Ugrožen energetski sektor

NIJE poznato, ocenjuje Vladimir Putin, da li će u bliskoj budućnosti biti moguće smiriti situaciju između Izraela i Palestine, ali se tome mora težiti, jer proširenje zone sukoba može dovesti do ozbiljnih posledica, uključujući energetski sektor. Šef Kremlja je istakao da bi eskalacija sukoba mogla da utiče na logistiku, osiguranje i teretni transport.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)