RAT U UKRAJINI: Komandant Ahmata - Ruska pobeda u 2024; Nema odbrane od ruskih raketa (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

09. 10. 2023. u 07:39 >> 00:11

RAT u Ukrajini ušao je u 592. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Командант Ахмата - Руска победа у 2024; Нема одбране од руских ракета (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Parlamentarna skupština NATO: Alijansa treba da stoji uz Ukrajinu do pobede


Parlamentarna skupština NATO pozvala je vlade i države vojnog saveza da nastave da podržavaju Ukrajinu i stoje uz zemlju dok se ne postigne njena pobeda u ratu protiv Rusije.

To je u skladu sa rezolucijom „Izvršavanje odluka samita u Vilnjusu: ubrzanje prilagođavanja NATO-a, podrška Ukrajini“, usvojenoj u ponedeljak na godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Kopenhagenu, prenosi Ukrinform.

- NATO treba da ima jasnu viziju o tome kako rat u Ukrajini mora da se završi i da stoji uz Ukrajinu dok se ne postigne pobeda Ukrajine - navodi se u dokumentu.

Skupština NATO je osudila kontinuirano rusko vođenje i eskalaciju  ilegalnog, ničim izazvanog i brutalnog rata, uključujući redovno i otvoreno gađanje naseljenih centara i civilne infrastrukture, kao što su skladišta hrane i transportnih objekata i sistematsko činjenje brojnih ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i prijavljenih dela genocida na nezakonito okupiranim teritorijama. 

NATO je takođe je ponovio svoj stav da je "ruska država, pod njenim trenutnim režimom, teroristička".

Parlamentarna skupština NATO pozvala je vlade i parlamente alijanse „da dodatno povećaju svoju vojnu, obaveštajnu, finansijsku, stručnu i humanitarnu podršku Ukrajini, uključujući i ubrzavanje isporuka dovoljnih količina naprednog naoružanja koje je Ukrajini potrebno da se zaštiti i da obnovi teritorijalnu integritet u okviru svojih međunarodno priznatih granica iz 1991. godine.

 

Šolc neće Kijev u NATO

Kancelar Nemačke Olaf Šolc rekao je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, uoči samita NATO-a koji je letos održan u Viljnusu, da je kategorički protiv pozivanja Ukrajine u Alijansu, piše list „Njujorker“ pozivajući se na izvore.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Šolc je, kako navodi list, bio skeptičan prema mogućnosti da se Ukrajini daju posebni uslovi za članstvo u NATO-u.

-Šolc je jasno dao do znanja da je kategorički protiv zajedničkog saopštenja koje bi uključivalo konkretan poziv Ukrajini u NATO, navodi se u tekstu.

 

 

Aludinov: Rusija pobeđuje u 2024.

Komandant specijalnih snaga Ahmat Apti Alaudinov predvideo je pobedu Rusije 2024. godine. On je to rekao u intervjuu za arapski ratni dopisnik RT Sargon Khadaia.

Prema rečima Alaudinova, sledeća godina će biti pobednička za Rusiju.Napomenuo je da će se previše događaja u svetu preklapati. Prema njegovom mišljenju, SAD i evropske zemlje neće moći da nastave da finansiraju vojne operacije u Ukrajini.

Alaudinov je dodao da je zapadno finansiranje predviđeno za najviše sedam do deset meseci, a analitičari na Zapadu predviđaju pobedu Kijeva.

Foto: Jutjub/Fond "MFTI"/Sila sa Istoka

Komandant Ahmata je dodao da Zapad nije očekivao da će Rusija biti spremna da se suprotstavi NATO-u više od godinu i po dana.

Američki mediji: Bajden već potvrdio slanje dalekometnih raketa Kijevu

Američki list „Njujorker“ tvrdi da je predsednik SAD Džozef Bajden još u septembru potvrdio da će Ukrajini biti predate operativno-taktičke rakete ATACMS.

Foto Tanjug/AP

Partneri Rusije nisu na gubitku zbog prekida prehrambenog sporazuma

Prekid prehrambenog sporazuma nije imao nikakvog uticaja na prehrambenu bezbednost zemalja u razvoju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Prekid crnomorske inicijative nikako nije uticao na prehrambenu bezbednost zemalja u razvoju jer ruski deo sporazuma uopšte nije sprovođen“, precizirao je šef ruske diplomatije.

Kako je dodao, ruski partneri nisu na gubitku i svi planovi za isporuku ruskog žita i đubriva realizuju se na vreme.

 

Uništićemo sva skladišta gde Kijev krije oružje

Rusija će uništiti skladišta žita i lučku infrastrukturu Ukrajine ako se tamo nalaze vojna oprema i municija, rekao je stalni predstavnik Rusije pri toj organizaciji Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Foto: AP Photo/John Minchillo


-Ako Ukrajina koristi žitnice i lučku infrastrukturu za skladištenje municije i zapadne opreme, to znači da će i ona biti uništena“, rekao je Nebenzja.

On je napomenuo da ako kijevski režim koncentriše vojno osoblje na određenom mestu, ono postaje legitimna meta za napad, „uključujući i sa stanovišta međunarodnog humanitarnog prava“.

Nema odbrane od ruskih raketa

Nemamo sredstva da odgovorimo na ruske rakete, priznala je danas Natalija Gumenjuk, portparolka ukrajinskih odbrambenih snaga "Jug".

Foto: Printskrin Jutjub

Najvažnije iz novog brifinga ruskog MO: Presretnuta raketa Hajmars, odbijeni svi napadi VSU

Grupa snaga „Centar“ odbila je dva napada Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu;

Oružane snage Rusije odbile su tri napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 140 vojnika;

Ruske snage pogodile su ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine na području Klešćejevke i Andrejevke u DNR;

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine izgubile su na kupjanskom pravcu gotovo 170 vojnika;

Ruska sredstva PVO presrela su raketu „hajmars“, uništeno je 14 ukrajinskih dronova;

Oružane snage Ukrajine izgubile su na južnodonjeckom pravcu gotovo 200 vojnika;

Oružane snage Rusije su na južnodonjeckom pravcu odbile napad brigade teritorijalne odbrane na području Prijutnog u Zaporoškoj oblasti;

Oružane snage Rusije su na kupjanskom pravcu odbile pet napada Oružanih snaga Ukrajine.

Odbijeni ukrajinski napadi kod Rabotina

Kod sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti odbijena su dva nova napada ukrajinskih snaga, saopštio je za Sputnjik predsednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, trenutno se na orehovskom pravcu vode borbe na dve deonice: Rabotino-Verbovo i Rabotino-Kopani.

-Situacija na frontu je pod kontrolom naših vojnika, dodao je Rogov.

Foto Tanjug/AP

Uništen punkt za upravljanje dronovima

Jedinice grupe snaga „Dnjepar“ uništile su kod Hersona ukrajinski punkt za upravljanje dronovima, saopštio je Sputnjiku izvor, upoznat sa situacijom.

Sagovornik je dodao da su tom prilikom stradala dva ukrajinska vojnika.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, ruske snage su na području Antonovskog mosta, u selu Antonovka, uništile minobacač kalibra 120 mm sa municijom i posadom i automobil.

Izvor je precizirao da je poginulo pet ukrajinskih vojnika, dok su dva ranjena.
 

Kuleba: Ukrajina brani Evropu, ako padne to je kraj

-Ako Ukrajina izgubi, to će biti kraj Evrope, ocenio je Kuleba.

On je dodao da bi se zbog približavanja predsedničkih izbora u SAD mogli uvećati teški momenti u odnosima Kijeva i Vašingtona.

-Odluka Kongresa je pre icident, nego sistemski neuspeh. To je bio upečatljiv trenutak političke borbe. To je lekcija svima. Ali, treba da shvatimo da što se više bliže predsednički izbori u Americi, više će biti teških trenutaka, ocenio je Kuleba.

 

Foto Tanjug/AP

Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinske snage ispalile su u ponedeljak tridesetak granata kalibra 155 milimetara na područja Donjecka i Jasinovate u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Kako se navodi u saopštenju, od 8 časova je za 35 minuta na Kijevski okrug Donjecka ispaljeno 17 granata, dok je na Jasinovatski okrug ispaljeno sedam granata.

Vojnicima Oružanih snaga Ukrajine zabranjeno je povlačenje u pravcu Kupjanska, rekao je Maročko

Komanda Oružanih snaga Ukrajine, uprkos velikim gubicima, ne dozvoljava ukrajinskim vojnicima da se povuku na Kupjansku oblast fronta, gde ruske trupe napreduju, rekao je za RIA Novosti potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Tokom naših manevarskih odbrambenih i protivnapadnih dejstava u rejonima naselja Novoselovskoe, Sinkovka, Petropavlovka, Oružane snage Rusije su uspele da delimično probiju odbranu neprijatelja i zauzmu niz ukrajinskih položaja - rekao je Maročko.

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!