PALESTINA TVRDI: Okončanje izraelske okupacije jedina garancija mira i bezbednosti

Tanjug

07. 10. 2023. u 17:38

PALESTINSKO Ministarstvo spoljnih poslova i iseljenika saopštilo je danas da je okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija jedina garancija mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu.

ПАЛЕСТИНА ТВРДИ: Окончање израелске окупације једина гаранција мира и безбедности

Foto: AP/Ohad Zwigenberg/Yousef Masoud

-Više puta smo upozoravali na posledice ćorsokaka na političkom horizontu i nedavanja palestinskom narodu njegovog legitimnog prava na samoopredeljenje i svoju državu. Upozorili smo i na posledice svakodnevnih provokacija i napada, kontinuiranog terorizma doseljenika i okupacionih snaga, kao i racija na džamiju Al Aksa i hrišćanska i islamska sveta mesta, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, prenosi palestinska agencija WAFA.

-Ono što garantuje bezbednost, stabilnost i mir u našem regionu je okončanje izraelske okupacije zemlje Palestine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, po uzoru na 1967, i priznavanje prava naroda na nezavisnost i suverenitet, dodaje se u saopštenju.

Takođe se napominje da su odricanje Izraela od potpisanih sporazuma i nepoštovanje međunarodnih rezolucija o legitimitetu doveli do uništenja mirovnog procesa i odsustva rešenja palestinskog pitanja posle 75 godina patnje i raseljavanja.

Nastavak politike dvostrukih standarda, ćutanje međunarodne zajednice o zločinačkim i rasističkim postupcima izraelskih okupacionih snaga prema palestinskom narodu i nastavak nepravde i ugnjetavanja, koje trpi palestinski narod je razlog, za eskalaciju situacijue i odsustvo mira i bezbednosti u regionu, saopštilo je palestinsko ministarstvo.

-Mir zahteva pravdu, slobodu i nezavisnost za naš palestinski narod, povratak izbeglica i punu primenu međunarodnih rezolucija o legitimitetu, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)