(ISPRAVKA) RAT U IZRAELU: Vanredno stanje u celom Izraelu; Hamas počeo rat za oslobođenje - izraelski general nije zarobljen

Novosti online

07. 10. 2023. u 16:21 >> 00:53

CENTAR i jug Izraela su pod snažnom raketnom vatrom iz Gaze, a veruje se da su stotine osoba poginule i više od 1000 je ranjeno. Izraelska vojska saopštila je da je pokrenula kontrateroristčiku operaciju u Pojasu Gaza pod nazivom „Gvozdeni mačevi“. Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je da je Izrael u ratnom stanju. S druge strane, palestinsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u napadu na pojas Gaze do sada poginula 198 osoba, a da je ranjeno njih više od 1.600.

(ИСПРАВКА) РАТ У ИЗРАЕЛУ: Ванредно стање у целом Израелу; Хамас почео рат за ослобођење - израелски генерал није заробљен

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je teroristička grupa Hamas napravila ozbiljnu grešku kada je pokrenula iznenadni napad na Izrael raketnim napadima infiltrirajući se u gradove na granici sa pojasom Gaze.

„Hamas je jutros napravio tešku grešku i započeo rat protiv države Izrael. Izraelski vojnici se bore protiv neprijatelja na svim mestima infiltracije. Izrael će pobediti u ovom ratu“, naveo je Galant u izjavi koja je dostavljena iz njegovog kabineta.

Portparol Hamasa: Broj zarobljenih Izraelaca nekoliko puta veći od više desetina


Ukupan broj Izraelaca koje je Hamas zarobio u današnjem iznenadnom napadu na izraelske gradove je "nekoliko puta veći" od više desetina, izjavio je portparol naoružanog krila Hamasa na snimku emitovanom nešto posle ponoći po lokalnom vremenu.

Portparol je rekao da su Izraelci zarobljeni širom pojasa Gaze, preneo je Rojters.

Izraelski mediji javili su ranije danas da Hamas drži desetine talaca u kibucu Beeri na jugu Izraela.

Izraelske odbrambene snage potvrdile su da Hamas drži taoce i u Gazi.

 

Izraelska vojska napala džamije u Pojasu Gaze


 Izraelsko vazduhoplovstvo napalo je dve džamije u Pojasu Gaze, koje su, prema izraelskoj vojsci, koristile snage Hamasa kao infrastrukturu za izvođenje terorističkih aktivnosti, saopštila je pres služba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

- Snage IDF-a napale su dva vojna infrastrukturna objekta koja se nalaze u džamijama u Pojasu Gaze, koje je teroristička organizacija Hamas koristila za napade na Izrael...Hamas nastavlja svoje terorističke aktivnosti unutar Pojasa Gaze, eksploatišući verske objekte i namerno postavljajući svoju vojnu imovinu blizu civilnog stanovništva - navodi se u saopštenju.

Broj Izraelaca koji su poginuli u današnjIim napadima Hamasa na Izrael porastao je na više od 250, dok je povređeno njih više od 1.450, javljaju izraelski mediji.

S druge strane, palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da su najmanje 232 Palestinaca ubijena, a da je najmanje 1.700 ranjeno na toj teritoriji u izraelskoj odmazdi nakon napada Hamasa na Izrael, preneo je "Tajms of Izrael".

 

Fatah pozvao Palestince na "sveobuhvatni napad"


Palestinski nacionalno-oslobodilački pokret Fatah pozvao je Palestince da se sutra priključe svobuhvatnom napadu i da eskaliraju konfrontaciju na svim poljima u odbrani palestinskog naroda i njegovog prava na slobodu, državnost i nezavisnost.

- Izraelski okupatori nastavljaju agresiju i zločine nad našim narodom i njegovim islamskim i hrišćanskim svetinjama i nastavlja žestok napad na naše zatvorenike i zarobljenike, dok međunarodna zajednica ćuti  -navodi se u saopštenju, prenosi agencija WAFA.

Broj Izraelaca koji su poginuli u današnjIim napadima Hamasa na Izrael porastao je na više od 250, dok je povređeno njih više od 1.450, javljaju izraelski mediji.

S druge strane, palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da su najmanje 232 Palestinaca ubijena, a da je najmanje 1.700 ranjeno na toj teritoriji u izraelskoj odmazdi nakon napada Hamasa na Izrael, preneo je "Tajms of Izrael".

Poginuo čuveni potpukovnik

Palestinski mediji tvrde da je potpukovnik Džonatan Štajnberg, komandant izraelskog odreda ,,Nahal'', ubijen u naselju Kerem Šalom, na granici sa Pojasom Gaze.

Na društvenim mrežama su se pojavili video snimci na kojima je zabeleženo prebacivanje izraelske teške vojne opreme i tenkova u Pojas Gaze.

Sve više žrtava među Izraelcima

Broj Izraelaca koji su poginuli u današnjim napadima Hamasa na Izrael porastao je na više od 250, dok je povređeno njih više od 1.450, javljaju izraelski mediji.

Foto Tanjug/AP

Vanredno stanje u Izraelu

Ministar odbrane Izraela Joav Galan odlučio je danas da proglasi vanredno stanje u celom Izraelu, saopšteno je iz njegovog kabineta, javlja "Tajms of Izrael".

Galan je ranije danas proglasio vanredno stanje u krugu od 80 kilometara od Pojasa Gaze, nakon što je sa te palestinske teritorije izveden iznenadni raketni napad i organizovan upad naoružanih napadača na izraelsku teritoriju.

Vanredno stanje omogućava vojnoj komandi da ograničava okupljanja i zatvori područja.

 

Izrael povratio kontrolu nad većinom naselja na jugu

Vojska Izraela je saopštila da je povratila kontrolu nad većinom naselja na jugu zemlje na granici sa Pojasom Gaze.

Prema navodima izraelskih medija, najteža situacija je u dalje u gradu Sderot koji je pod kontrolom Hamasa više od 13 sati. Tamo se vode borbe a ima i talaca.

Foto Tanjug/AP

 

Netanijahu pozvao stanovnike da napuste Pojaz Gaze

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu pozvao je stanovnike Pojasa Gaze da hitno napuste teritoriju enklave.

Vojska Izraela će momentalno primeniti svu snagu kako bi uništila Hamas, dodao je on.

Kako je rekao, rat protiv Hamasa će potrajati neko vreme ali Izrael će se osvetiti za ovaj „crni dan“.


Abas razgovarao s Blinkenom

Palestinski predsednik Mahmud Abas razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Abas je izjavio da je neophodno da Izrael prekine sa svojim akcijama.

Foto: AP/Ohad Zwigenberg/Yousef Masoud

 

Izraelski ministar odbrane uputio strahovitu poruku

Ministar odbrane Joav Galant zapretio je terorističkoj grupi Hamas nakon što je danas pokrenula ubilačku invaziju na južni Izrael i ispalila hiljade raketa.

Izraelska vojska preuzima kontrolu, očekuje se burna noć (MAPA)

Izraelske trupe su se očigledno oporavile od prvobitnog šoka i izvestile o izvođenju operacije u oblastima koje se graniče sa Gazom.

U toku su aktivnosti filtriranja u 22 naselja, ID je uspostavio kontrolu nad kibuc Riam, dok Palestinci i dalje drže taoce u Ofakimu.

U ovim trenucima dolazi do masovnog granatiranja Tel Aviva i njegovih predgrađa, sirene se čuju i u gradu Hadera. Prema rečima portparola Hamasa, ovo je odgovor na izraelske vazdušne udare na Gazu.

Izraelski mediji su izvestili o preko 200 mrtvih i 1.104 ranjenih, ali to nije konačan broj, jer nije sva teritorija pod kontrolom ID, a granatiranje se nastavlja. U Tel Avivu, Bat Jamu i Rišon Lecionu zabeleženi su pogoci u stambenim zgradama.

Ilustracija telegram rybar

Osim toga, dogodio se incident na granici sa Libanom, gde su u oblasti sela Metula izraelski graničari pucali na posmatrače sa zastavama Hezbolaha.

Izraelsko ministarstvo energetike isključilo je struju u Pojasu Gaze. Rešenje koje se na prvi pogled čini logičnim je zapravo besmisleno. Grupe imaju dovoljno agregata i goriva, a lokalno stanovništvo već nije baš naklonjeno Izraelcima i sumnja se da će održati miting.

U suštini, ovo je podizanje uloga i direktno prisiljavanje Palestinaca da nastave sukob, što je za izraelsku vladu izuzetno pravovremeno.

Istovremeno, aktivna pomoć drugih grupa takozvanog „islamskog otpora” još nije primećena, osim što su se lokalni „aktivisti” vozili motociklima sa zastavama na granici sa Libanom.


Izraelski ambasador u UN: Hamas snosi isključivu odgovornost i snosiće posledice

Izrael je danas poručio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da palestinska islamistička grupa Hamas snosi isključivu odgovornost i da će snositi posledice napada na Izrael.

Foto: Shutterstock

-Država Izrael će delovati na bilo koji način, koji je neophodan da zaštiti svoje građane i suverenitet od tekućih terorističkih napada koji potiču iz Pojasa Gaze i koje izvode Hamas i druge terorističke organizacije, naveo je izraelski ambasador u UN Gilad Erdan obraćajući se 15-članom Savetu pismom u koje je Rojters imao uvid.

 

Raketni udar po Tel Avivu, pala zgrada (VIDEO)

Tokom večeri Tel Aviv je bio meta raketnog napada Hamasa. U napadu je srušena jedna zgrada, a dvoje ljudi je poginulo.

Raste broj poginulih i ranjenih

Broj Izraelaca koji su poginuli u današnjem napadu Hamasa porastao je na 200, dok je povređeno njih više od 1.100, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Izraela.

Terorističke ćelije Hamasa iz Gaze infiltrirale su se jutros u brojne zajednice na jugu Izraela, a pored toga, na centar i jug zemlje je ispaljeno na hiljade raketa.

Foto Tanjug/AP

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je posle raketnih napada Hamasa i upada njegovih pripadnika na izraelsku teritoriju, da je Izrael u ratu.

Broj poginulih u izraelskim napadima na pojas Gaze porastao je na 232, a povređeno je skoro 1.700 ljudi, saopštilo je ministarstvo zdravlja enklave.

Bivši savetnik izraelskog MUP: Hamasove snage zauzele nekoliko naselja na jugu zemlje

Vojnici Hamasa zauzeli su nekoliko izraelskih naselja na granici sa pojasom Gaze, a u jednoj od komuna drže 50 talaca u kantini, rekao je za RT Aleks Veksler, bivši savetnik izraelskog ministra unutrašnje bezbednosti.

Aškelon, par - negde drugde. Zamislite na trenutak da nemamo Gvozdenu kupolu“, rekao je.

Prema Vekslerovim rečima, IDF bi mogao da završi čišćenje do večeri.

Foto: AP/Ohad Zwigenberg/Yousef Masoud

Bivši savetnik je pojasnio da je ranije, kada su Hamasovi militanti uništeni, njihovo sklonište uništavano u fazama - raketom upozorenja i proverom zgrade pomoću dronova. Sada će ovo pravilo verovatno biti ukinuto.

Portparol izraelskih oružanih snaga brigadni general Danijel Hagari ranije je rekao da se borbe trenutno vode na 22 lokacije na jugu zemlje.

Turska i pet država o situaciji u Izraelu

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan razmotrio je eskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba sa kolegama iz pet država – Katara, Saudijske Arabije, Egipta, Palestinske uprave i Irana, saopštio je diplomatski izvor za Sputnjik.

Izrael je prešao crvene linije

Predstavnik palestinskog pokreta Hamas Abdul Latif el Kanu izjavio je da je palestinska operacija odgovor na to što je Izrael nebrojeno puta prešao crvene linije u džamiji Al Aksa, prenela je iranska TV „Rudav“.

Foto: Tanjug/AP photo


 

 

Sirene za uzbunu zavijaju širom Izraela i Palestine

Na aerodromu „Ben Gurion“ otkazano je na desetine letova, a mere bezbednosti su pojačane. Situacija je trenutno mirna. Vazdušna opasnost proglašena u Jerusalimu.

Sirene za vazdušnu opasnost čuju se u čitavom Pojasu Gaze.

Foto: AP/Ohad Zwigenberg/Yousef Masoud


Izraelska vojska: Neutralisane stotine palestinskih boraca

Izraelska vojska saopštila je da je neutralisala na stotine palestinskih boraca i sprečila pokušaj njihovog prodora na jug zemlje.

 

Foto Tanjug/AP


Obustava električne energije Gazi

Izraelski ministar energetike potpisao je ukaz kojim se omogućava da Izrael prekine snabdevanje Gaze električnom energijom.

 

Tramp: Američki novac pomogao Hamasu da napadne Izrael

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da veruje da je američki novac pomogao Hamasu da napadne Izrael.

-Nažalost, američki dolari poreskih obveznika su navodno došli od administracije Džoa Bajdena da pomognu u finansiranju ovih napada, naveo je Tramp u saopštenju.

FOTO: Tanjug/AP

Raketirana dva solitera u Gazi

Vojska Izraela je saopštila da su vazdušne snage izvele napade na dve višespratnice u centru Gaze koje koriste pripadnici Hamasa. Prethodno je izraelska vojska saopštila da su njeni avioni izveli udare na 17 vojnih objekata i četiri komandna centra vojnog krila Hamas u Pojasu Gaza.

Foto Tanjug/AP

 

Večeras sednica Saveta bezbednosti

Savet bezbednosti UN održaće večeras vanrednu sednicu povodom izraelsko-palestinske eskalacije. Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski rekao je da će sednica početi u 21 sat po srednjeevropskom vremenu.

Vojska Izraela: Najteža je situacija u kibucu Beeri

Prema saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), tj. vojske,  najteža situacija je u kibucu Beeri, gde pripadnici Hamasa drže taoce u zgradi restorana.

Foto Tanjug/AP


Udari na više od 50 izraelskih vojnih položaja

Vojno krilo Hamasa saopštilo je da je tokom dana izvelo udare na više od 50 izraelskih vojnih položaja.

S druge strane, predstavnik izraelske vojske saopštio je da se borbe vode trenutno u 22 naselja i u dve oblasti gde se drže taoci.

Foto Tanjug/AP


 


Lider Hamasa: Palestinci na putu pobede

Lider palestinskog pokreta Hamas Ismail Abdel Hanija rekao je da su Palestinci na putu pobede na području Gaze.

-Upozoravali smo i njih i ceo svet da neće ćutati na ono što se dešava u Jerusalimu i džamiji Al Aksa, čak iako svi budu ćutali, rekao je on.

 

Izraelsko-palestinski sukob: Izrael pokrenuo kopnenu operaciju u Gazi, Hamas prodro u gradove i baze IDF (MAPA)

Trenutno ostaje grupna kontrola nad okupiranim teritorijama. Izraelsko vazduhoplovstvo izvelo je nekoliko udara na pojas Gaze i okupiranim naseljima.

Ministarstva zdravlja Izraela i Palestine izvestila su o poginulima i povređenima. Danas je u Izraelu umrlo 100 ljudi, a u Pojasu Gaze više od 198 ljudi.

Pojavili su se kadrovi iz vojnog kampa u Nahal Ozu, gde je Saraja Al Kuds zarobila sedam borbenih vozila pešadije Akhzarit, jedno M113, kao i vozila na točkovima. U pucnjavi je bilo i nekoliko mrtvih ljudi, po svemu sudeći iz stražarske službe.

Ilustracija telegram rybar

Izraelska mornarica objavila je uništavanje „desetina palestinskih terorista“. Borbe u Aškelonu se nastavljaju: ujutru su tamo prodrle ograničene diverzantske grupe i pucaju, između ostalog, na civile.

Na desetine vojnika IDF-a je zarobljeno, uključujući i visoke oficire. Palestinske frakcije su prikupile i „ljudski štit“ i „adute“ za relativno dugu borbu.

Foto: Tanjug/AP

Na sastanku izraelskog kabineta ministara doneta je odluka o sprovođenju kopnene operacije u Pojasu Gaze - što je predvidiv korak i vodi ka još većoj eskalaciji.

Postoje otvorene optužbe protiv Irana da je započeo rat: sukob, na podsticaj ultrapravoslavne nacionalističke vlade Izraela, rizikuje da pređe granice i zahvati Bliski istok.

Palestinske frakcije kažu da su rano započele „Potop Al-Aksa“ jer se IDF spremao da započne rat za nekoliko dana i u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

U trenutnim uslovima, predviđanje skore deeskalacije je nezahvalan zadatak. Da Izraelci nisu "objavili rat" (optužili da stoji iza napada) Iranu, sve je moglo da se svede na lokalne standarde. Ali već sada Netanjahu otvoreno govori o „dugotrajnoj borbi“ (i to je tek sredina prvog dana).

 

PALESTINA: Okončanje izraelske okupacije jedina garancija mira i bezbednosti

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova i iseljenika saopštilo je danas da je okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija jedina garancija mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Foto printskrin telegram rybar

Hamas drži vojnike i civile u zatočeništvu - potvrđuje izraelska vojska

Militanti Hamasa drže zarobljene izraelske civile i vojnike u Gazi, potvrdila je izraelska vojska.

Akcije u palestinskoj enklavi označavaju veliku eskalaciju borbi. Vojska je potvrdila tvrdnje Hamasa da su njegovi borci kidnapovali izvestan broj Izraelaca nakon što su se infiltrirali u visoko utvrđenu ogradu zemlje i upali u zajednice na jugu.

Vojska nije ponudila više detalja, odbijajući da komentariše koliko je Izraelaca zarobljeno.

FOTO: Tanjug/AP

Tokom dana bilo je nekoliko izveštaja o uzimanju talaca.

Društveni mediji su puni video snimaka na kojima se tvrdi da pokazuju borce Hamasa kako vuku beživotne izraelske vojnike i paradiraju ulicama zarobljene civile.

 

 

Brazil traži sednicu SB UN o sukobu u Izraelu

Brazilsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će sazvati hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nakon današnjih napada na Izrael.

Brazil, koji je ovog meseca preuzeo rotirajuće predsedavanje Savetom bezbednosti UN, osudio je napade i izrazio solidarnost sa narodom Izraela, prenosi Rojters.

Foto Tanjug

U saopštenju Ministarstva potvrđena je posvećenost „rešenju s dve države“ - Palestinom i Izraelom koji koegzistiraju unutar obostrano dogovorenih i međunarodno priznatih granica.

Ranije danas je Malta, jedna od 10 nestalnih članica Saveta bezbednosti UN, pozvala da se SB UN sastane iza zatvorenih vrata.

Izraelska policija: Napad izvršilo 200 militanata

Izraelska policija kaže da je 200-300 militatora Hamasa ušlo u državu, a još desetine se kriju na izraelskoj teritoriji.

Blinken: Amerika osuđuje napad islamističke grupe Hamas

SAD osuđuju napade palestinske islamističke grupe Hamas na Izrael i podržavaju pravo Izraela da se brani, izjavio je danas američki državni sekretar Antoni Blinken.

Entoni Blinken / Arhiva

-Nikada ne postoji opravdanje za terorizam. Solidarni smo sa vladom i narodom Izraela i izražavamo saučešće zbog izraelskih života izgubljenih u ovim napadima, rekao je Blinken u saopštenju koje je objavio Stejt department.

Blinken je dodao da SAD ostaju u bliskom kontaktu sa izraelskim partnerima.

 

Bahar: Saučešće porodicama u ovom danu terora

Povodom rata koji je izbio u Izraelu oglasio se i trener Crvene Zvezde:

- U ovom strašnom danu terora nad nedužnim građanima i vojnicima u mojoj zemlji - Izraelu, želim da uputim saučešće porodicama i nadam se oporavku ranjenih.

Pod ovim užasnim okolnostima neću dati uobičajeni intervju pre utakmice, rekao je Barak Bahar, trener crveno belih.

FK Crvena zvezda

 

IDF sprečio desant sa mora Hamasa

Izraelske odbrambene snage osujetile su pokušaj militanata Hamasa da uđu u zemlju sa mora koristeći čamce i čamce, navodi se u saopštenju IDF.

-Jutros je mornarica progonila desetine terorista nakon što su pokušali da se infiltriraju u Izrael. Vojska je otvorila vatru na teroriste i eliminisala ih na desetine, kao i dva gumena čamca i dva čamca, navodi se u saopštenju.

Operacija "Potop Al Aksa"

Predstavnici Hamasa saopštili su danas da je ta palestinska organizacija raketnim udarima na Izrael započela operaciju "Potop Al Aksa" i da su njeni pripadnici zarobili veliki broj Izraelaca, među njima i visoke oficire vojske.

Zamenik šefa Hamasa Saleh al Aruri izjavio je za TV Al Džaziru da je Hamas očekivao operaciju Izraela protiv njihove grupe, prenosi Rojters.

Foto: AP/Ohad Zwigenberg/Yousef Masoud

Vodeći vojni komandant Hamasa Mohamed Deif rekao je ranije za Al Džaziru da je jutrošnjim raketnim udarima, Hamas započeo "Operaciju Al Aksa" i pozvao sve Palestince da se bore protiv izraelske okupacije.

-Odlučili smo da kažemo da je dosta dosta, rekao je Deif u audio poruci pozivajući Palestince da se suprotstave Izraelu, istakavši da je "ovo dan najveće borbe za okončanje poslednje okupacije na Zemlji", prenosi Al Džazira.

Najkrvaviji sukob u poslednjim decenijama: Poginulo najmanje 100, a 800  Izraelaca je ranjeno

Broj Izraelaca koji su poginuli u današnjem napadu Hamasa porastao je na 100, javila je izraelska TV N12. Izraelski mediji preneli su da je 800 ljudi ranjeno, javlja Rojters.

Terorističke ćelije Hamasa iz Gaze infiltrirale su se jutros u brojne zajednice na jugu Izraela, a pored toga, na centar i jug zemlje je ispaljeno na hiljade raketa.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas, nakon raketnih napada Hamasa i upada njegovih pripadnika na izraelsku teritoriju, da je Izrael u ratu.

Foto: AP/Ohad Zwigenberg/Yousef Masoud

Arapska liga pozvala na momentalni prekid vatre

Generalni sekretar Arapske Ahmed Abdul Gejt lige izdao je saopštenje u kojem se poziva na momentalni prekid vojnih operacija u Pojasu Gaze.

Kako je istakao, eskalacija smanjuje šanse za postizanje mira u regionu.

Malta traži sednicu SB UN

Malta traži sednicu Saveta bezbednosti UN iza zatvorenih zbog eskalacije situacije u Izraelu, javlja Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

Ministar spoljnih poslova Palestine: Mir samo ako Izrael obustavi okupaciju palestinskih teritorija

Palestinski ministar spoljnih poslova Riad el Maliki izjavio je da je Palestina više puta upozoravala na posledice političke blokade i nesposobnosti da se palestinskom narodu omogući da realizuje svoje zakonsko pravo na samoopredeljenje i stvaranje sopstvene države.

„Takođe smo upozoravali na posledice svakodnevnih provokacija i napada, kao i na upade u džamiju Al Aksa i hrišćanske i islamske svetinje“, rekao je on.

Bezbednost, stabilnost i mir u našem regionu mogu biti postignuti samo ako Izrael obustavi okupaciju palestinskih teritorija i priznaju pravo palestinskog naroda na nezavisnost i suverenitet.

Odbijanje Izraela da ispune svoje obaveze u skladu sa potpisanim sporazumima i nepoštovanje međunarodnih rezolucija dovelo je do sloma mirovnog procesa, istakao je ministar.

Foto: AP/Ohad Zwigenberg/Yousef Masoud

Poginulo 198 Palestinaca, ranjeno više od 1.600

Broj Palestinaca ubijenih u posledicama izraelskih vazdušnih napada na pojas Gaze porastao je na 198, dok je broj povređenih 1.610, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Nova grupa Hamasa se probila u gradu Sderot

Lokalni izraelski mediji javljaju da se nova grupa Hamasa probila i sada se čuje pucnjava u gradu Sderot.

Istovremeno, snažna pucnjava čuje se u zapadnom delu Gaze.

Foto: AP/Ohad Zwigenberg/Yousef Masoud

Velike žrtve u Izraelu

Broj ranjenih Izraelaca dostigao je 779, javljaju mediji, a broj poginulih 40.

Vašington na strani Izraela

Vašington je potpuno na strani Izraela u vezi sa situacijom sa Hamasom, saopšteno je iz Saveta bezbednosti SAD.

Iranski parlament podržao vojnu operaciju Hamasa

Poslanici iranskog parlamenta podržali su vojnu operaciju „oluja Al-Aksa“ palestinskog pokreta Hamas protiv Izraela, saopštila je iranska agencija Tasnim.

Zarobljen najmoderniji izraelski tenk

Na društvenim mrežama pojavio se snimak zarobljene „merkave IV“ i oklopnog pešadijskog vozila izraelske vojske.

Foto: Tanjug/AP

Rijad apeluje na prekid sukoba

Saudijska Arabija poziva na prekid vatre ali naglašava da je sukob posledica dugoročne okupacije Palestine i narušavanja prava njenih stanovnika.

Rijad takođe apeluje sve strane da se vrate pregovaračkom procesu koji se zasniva na postojanju dve nezavisne države - Palestine i Izraela, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dodik osudio napade Hamasa na Izrael

Predsednik Republike Srpske osudio je napade Hamasa na Izrael.

-Osuđujem napade Hamasa na civilna naselja i izražavam saučešće porodicama poginulih. Povređenima želim brz oporavak te pozivam obje strane da se suzdrže od daljih neprijateljstava.

Katar: Izrael snosi punu odgovornost zbog eskalacije situacije

Zvanična Doha saopštila je da Izrael snosi punu odgovornost zbog eskalacije situacije u palestinsko-izraelskom konfliktu i optužila tu zemlju da konstantno krše prava Palestinaca, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Katara. Zvanična Doha je izrazila i duboku zabrinutost razvojem situacije u Pojasu Gaze i pozvala sve strane da se smire i ostanu maksimalno suzdržane.

Katar je pozvao međunarodnu zajednicu da usvoje hitne mere kako bi obavezale Izrael da obustavi kršenje međunarodnog prava i da poštuje rezolucije Saveta bezbednosti UN i istorijska prava palestinskog naroda, a ujedno i da ne dozvoli da se ova dešavanja iskoriste kao izgovor za raspirivanje novog neravnopravnog rata protiv palestinskog stanovništva u Pojasu Gaze.

SAD daju podršku Izraelu

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće izjavio je da SAD "nedvosmisleno osuđuju" napade palestinske islamističke grupe Hamas na izraelske civile. On je dodao da SAD čvrsto stoje uz vladu i narod Izraela

Foto: AP/Ohad Zwigenberg/Yousef Masoud

Nova salva raketa iz Gaze, IDF gađa položaje Hamasa

Palestinski borci ispalili su salvu raketa u pravcu grada Aškelon na jugu Izraela, javlja dopisnik Spunjika. Izraelska avijacija deluje po Pojasu Gaze. Istovremeno, izraelska vojska izvela je napade na nekoliko položaja boraca Hamasa u blizini granica Pojasa Gaze. Raketa ispaljena iz Pojasa Gaze pala je u naselje Netivot

Hamas upao u Sderot

Izraelski vojnici na ulicama grada Sderot na jugu Izraela

IDF raketira pojas Gaze

Mediji prenose da u ovom trenutku izraelska avijacija napada severni deo Pojasa Gaze.

Žestoke borbe na jugu

Napad dronom na grupu izraelskih vojnika. Na jugu Izraela se vode ulične borbe u nekim gradovima.

Francuska podržava Izrael

Francuski predsednik Emanuel Makron oštro je osudio napade na Izrael. "Izražavam punu solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama", naveo je Makron.. Oglasio se i vršilac dužnosti španskog ministra spoljnih poslova Hose Manuel Albares koji je takođe osudio napade iz Gaze uperena protiv Izraela.

Neredi u Jerusalimu

U Istočnom Jerusalimu zapaljena stanica izraelske policije

Veliki otpor Hamasa

Izraelski mediji: Izraelska vojska pregovara sa Hamasom koji drži taoce u Ofikimu.

Izraelski TV kanal 12: Izraelska vojska još nije povratila kontrolu nad naseljima duž Pojasa Gaze.

Iran: Stajaćemo uz Palestinu do njenog konačnog oslobođenja

Savetnik iranskog vrhovnog vođe za vojna pitanja Rahim Safavi izjavio je da Iran podržava operaciju „Oluja Al-Aksa“ koju je pokrenuo Hamas i da će stajati rame uz rame s palestinskim borcima do „konačnog oslobođenja Palestine i njene glavne svetinje Jerusalima“.

Vučić: Osuđujemo užasne napade na Izrael

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić oglasio se povodom novih ratnih i nadasve stravičnih dešavanja u Izraelu, koji je u ranim jutarnjim časovima napadnut od strane Hamasa.

Stanje vazdušne opasnosti proglašeno je na teritoriji celog Izraela

U Aškelonu je pogođena elektrana Rutenberg, druga po veličini u Izraelu. Na objektu je izbio požar. Nema srpskih državljana među stradalim i povređenima u Izraelu

Erdogan poručio Izraelcima i Palestincima: Budite suzdržani

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je i Izrael i Palestince da budu suzdržani u svetlu eskalacije situacije.

„Pozivam sve strane da budu suzdržane i da ne čine impulsivne korake koji bi mogli da eskaliraju“, rekao je on.

Abas traži hitan sastanak

Palestinski predsednik Mahmud Abas održao je hitan sastanak sa brojnim zvaničnicima, tokom kojeg je istakao pravo palestinskog naroda na samoodbranu od izraelskih trupa i doseljenika.

 

Oglasila se Moskva o situaciji u Izraelu

Rusija je u kontaktu sa Izraelom, Palestincima, kao i sa arapskim zemljama u vezi sa zaoštravanjem izraelsko-palestinskog sukoba, izjavio je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Bliski istok i Afriku, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov.

„Sada smo u kontaktu sa svima. Sa Izraelcima, Palestincima, Arapima. Razjasnićemo sve okolnosti“, prenose ruske agencije.

Bogdanov je ujedno dodao i da Rusija uvek poziva na uzdržanost. „Moramo da razumemo šta se dešava, zašto i kakve će posledice biti“, naglasio je on, dodavši da je eskalacija sukoba iznenadila Moskvu i da bi Moskva sperčila to da je išta moglo da se očekuje.

 

Foto: AP/Ohad Zwigenberg/Yousef Masoud

EU osudila Hamas

Evropska unija saopštila je da oštro osuđuje napade Hamasa na izraelsku teritoriju i izrazila solidarnost Izraelu u, kako se navodi, ovim teškim trenucima.

Upad u 14 oblasti

Izraelska policija procenjuje da je izvršen upad u14 oblasti, javili su izraelski mediji

Hezbolah izrazio podršku Palestincima i Hamasu

Lideri libanskog pokreta Hezbolah izrazili su podršku palestinskom narodu i, između ostalog, vojnom krilu Hamas sa „herojskom operacijom velikih razmera“. Takođe navode i da rukovodstvo Islamskog otpora u Libanu pomno prati važna dešavanja u palestinskoj areni i situaciju na terenu.

Egipat zabrinut

Ministarstvo spoljnih poslova Egipta upozorava na rastuću opasnost od tekuće eskalacije između palestinske i izraelske strane i poziva na maksimalnu uzdržanost.

 

Izraelska vojska: Hamas okupirao nekoliko gradova na jugu Izraela

Izraelska vojska saopštila je da je Hamas okupirao nekoliko gradova na jugu zemlje. Istovremeno, izraelski mediji prenose da je kao rezultat napada Hamasa do sada petoro stradalo, a preko 200 ranjeno.

Foto: AP/Ohad Zwigenberg/Yousef Masoud

Netanijahu: Izrael je u stanju „rata“ a ne u formatu operacije

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da se Izrael nalazi u stanju „rata“ a ne u formatu operacije i obećao da će „neprijatelj platiti cenu“.

EU prati situaciju

Evropska unija sa velikom zabrinutošću prati vesti koje dolaze iz Izraela i nedvosmisleno osuđuje napade Hamasa, saopštio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

 

Više od 5.000 raketa ispaljeno na Izrael

Veliki raketni napad na Izrael.

Foto: AP/Ohad Zwigenberg/Yousef Masoud

Hamas drži 35 pripadnika izraelske vojske kao taoce

Hamas je saopštio da je tokom operacije na teritoriji Izraela 35 pripadnika izraelske vojske uzeo kao taoce.

Hamas poziva Palestince da se bore

Mohamed Deif, visoki vojni komandant Hamasa, najavio je početak operacije u prenosu na Hamasovim medijima pozivajući sve Palestince da se bore, prenosi Rojters.

Hamas je ranije preuzeo odgovornost za raketni napad koji je izveden jutros na južni i centralni Izrael iz Pojasa Gaze.

Izrael napada položaje Hamasa sa desetinama aviona

Izraelske odbrambene snage saopštile su da sa desetinama borbenih aviona izvode napade na lokacije koje pripadaju militantnoj organizaciji Hamas u Pojasu Gaze.

Postoji najmanje sedam mesta borbi između Hamasa i izraelskih trupa, saopštila je vojska.

* NAPOMENA: Iz našeg teksta je, prema smernicama portala Raskrinkavanje.ba, izbačen deo u kom se govori o zarobljavanju izraelskog generala Nimroda Alonija jer je netačan.

Veliki broj inostranih, ali i domaćih medija, u svojim člancima o navodnom hapšenju izraelskog generala objavio je izjavu koju je zamenik šefa Hamasa Saleh al-Arouri dao za Al Džaziru, u kojoj on govori da su među zarobljenicima bili i viši oficiri, ali ne spominju se ni konkretne brojke - niti ime Nimroda Alonija.

Izraelske obrambene snage su istog dana, 7. oktobra, demantovale da je general Nimrod Aloni zarobljen. Sutradan, 8. oktobra, objavljen je i snimak na kome se vidi general na sastanku.

Što se tiče fotografije koja je bila deljena po mrežama i uz tekstove, a uz fotografiju pomenutog generala, "Correctiv" navodi da se na fotografiji iz viralnih objava najverovatnije nalazi jedan od zarobljenih civila. Ova platforma za proveru činjenica pronašla je izveštaj izraelskog medija "Israel hayom", u kome se prenosi priča Izraelke Ele Ben Ami koja je ispričala da joj je otac otet. Članak je opremljen fotografijom identičnom onoj u analiziranim objavama, a u njenom opisu navodi se da prikazuje muškarca po imenu Ohad Ben Ami.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju netačnih informacija.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (10)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis