RAT U UKRAJINI: Oborena ukrajinska raketa S-200 nad Krimom; MO Rusije: Veliki gubici VSU, oboren Su-25 i 11 raketa (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

07. 10. 2023. u 07:24 >> 23:30

RAT u Ukrajini ušao je u 590. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Оборена украјинска ракета С-200 над Кримом; МО Русије: Велики губици ВСУ, оборен Су-25 и 11 ракета (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

BELA KUĆA: Bajden namerava da od Kongresa traži najveći paket vojne pomoći

Predsednik SAD Džozef Bajden namerava od Kongresa da zatraži najveći paket vojne i humanitarne pomoći za Ukrajinu, koji bi trebalo da bude dovoljan do početka 2025. godine, a čiji iznos bi mogao da dostigne čak 100 milijardi američkih dolara, piše "Dejli telegraf".

Ruska PVO oborila još jednu ukrajinsku raketu nad teritorijom Krima

Kijev je pokušao da izvede teroristički napad na teritoriju Krima modifikovanom raketom, koju je uništila ruska protivvazdušna odbrana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, a prenose RIA Novosti.

-Sedmog oktobra ove godine, oko 18.00 časova po moskovskom vremenu, kijevski režim je na teritoriji Krima pokušao teroristički napad protivvazdušnom raketom sistema PVO S-200 pretvorenom u napadnu verziju, navodi ministarstvo i dodaje da su ruski PVO sistemi odmah otkrili i uništili ukrajinsku raketu u vazduhu.

Ranije ove nedelje, Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije zaustavila je pokušaj prodora grupe ukrajinskih obaveštajnih diverzanata na Krim, koji su pokušavali da snime provokativne fotografije i video snimke sa ukrajinskom zastavom.

FSB je takođe nedavno na teritoriji Krima sprečila diverzantsko-teroristički akt na jednom od objekata transportne infrastrukture tog poluostrva.

 

POGLEDAJTE  - Predaja 17 pripadnika VSU (VIDEO)

Na snimcima do kojih je došao RT vidi se trenutak kada se 17 ukrajinskih vojnika predalo ruskim snagama u Donjecku. Odlučili su da polože oružje nakon što im je naređeno da drže položaje bez municije, prenele su RIA Novosti.

Na snimku, čiji je deo očigledno snimljen dron, vidi se kako ukrajinski vojnici hodaju u jednom nizu ka ruskom vojnom osoblju sa podignutim rukama. Nakon pretresa, odbacili su pancire i ukrcali se u kamion. Na snimku se vidi i nekoliko povređenih ukrajinskih vojnika kako leže na zemlji.

 

Jedna raketa je dovoljna za uništavanje oklopnjaka VSU

Ruski piloti Ka-52 demonstrirali su uništavanje oklopnih vozila ukrajinskih militanata u pravcu Zaporožja. Odgovarajući video objavilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Neprijatelj je sakrio svoja oklopna vozila u šumskom pojasu, pojašnjavaju u vojnom resoru.

Posada Aligatora je preciznim udarom vođene rakete uništila neprijateljsku metu.

Prema poslednjim podacima Ministarstva odbrane, ruske trupe su od početka specijalne operacije uništile 12.361 tenk i druga borbena oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.

Brifing MO Rusije: Oboren ukrajinski Su-25 i 38 dronova kao i 11 raketa ispaljenih iz Hajmarsa i AMG-88; Veliki gubici VSU

Ruska vojska je na južnodonjeckom pravcu odbila tri napada prtovnika na Zaporožje, a tom prilikom ukrajinska vojska izgubila je do 225 vojnika i šest jedinica tehnike uključujući i jednu stanicu za radioelektronsko ratovanje.

Jurišna avijacija ruske vojske izvela je napad na ljudstvo i vojnu tehniku 58. motorizovane i 79. desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske kod mesta Urožajno i Novomihajlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ruska grupacija „Jug“ je na donjeckom pravcu odbila tri napada ukrajinske vojske, a Kijev je u tim napadima izgubio do 190 vojnika i pet jedinica vojne tehnike uključujući američku haubicu M777.

FOTO: AP/Tanjug

Ukrajinska vojska je na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu proteklog dana izgubila preko 100 vojnika. Ruska grupacija „Zapad“ je uz pomoć avijacije i artiljerije odbila pet napada Kijeva u blizini Makejevke u LNR. Gađani su i položaji ljudstva i tehnike 14, 30. i 32. mehanizovane brigade ukrajinske vojske, kao i 115. brigate teritorijalne odbrane u blizini Kupjanska, Sinkovki, Limana Prvog, i Ivanovke.

Kijev je na hersonskom pravcu izgubio do 30 vojnika, dve diverzantske grupe i jednu haubicu D-30. Pored toga, na ostrvima Aljoškinski i Perejaslavski likvidirane su dve diverzantsko-izviđačke grupe ukrajinske vojske.

Ruska vojska je na dva ukrajinska aerodroma u blizini Žitomira u Poltavskoj oblasti uništila skladišta goriva za avijaciju. U pitanju su aerodromi „Ozerno“ i „Mirgorod“. Takođe, kod mesta Iljičevsk u Odeskoj oblasti uništeno je i skladište vojne tehnike ukrajinske vojske, kao i skladište municije 1. brigade specijalne namene.

Ruske PVO snage oborile su za minula 24 časa jedan ukrajinski lurišni bombarder Su-25, 38 dronova, a oboreno je i sedam raketa ispaljenih iz američkog lansera „hajmars“, kao i četiri protivradarske rakete „harm“.

 

Rusi poboljšavaju položale na severnom krilu Artjomovskog pravca

Ruska vojska je uspela da popravi situaciju na severnom krilu Artjomovskog pravca, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

Šojgu: Rusija uskoro stavlja na borbeno dežurstvo stratešku raketu "sarmat"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će vojska uskoro staviti na borbeno dežurstvo novu interkontinentalnu balističku raketu "sarmat".

Ruska vojska potopila tri ukrajinska čamca na Dnjepru

Ruska vojska potopila je tri čamca sa ukrajinskim vojnicima kod Hersona, saopštio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom u zoni specijalne vojne operacije.

Kako je rekao, proteklog dana je ruska grupacija „Dnjepar“ na ušću reke Dnjepar potopila dva čamca na kojima se nalazilo 10 ukrajinskih vojnika, a danas još jedan na kome se nalazilo još šest vojnika.

Takođe, na jugu Hersona uništen je i jedan ukrajinski komandni centar za upravljanje dronovima gde se nalazilo pet ukrajinskih vojnika.

Kijev pokušao napad raketama na Belgorodsku oblast

Ukrajinska vojska pokušala je da izvede raketni napad na Belgorodsku oblast, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, ruske PVO snage su osujetile napad koji je izveden oko 10 sati po lokalnom vremenu.

Ukrajinska vojska je u napadu koristila taktičke rakete lansirane iz sistema „točka-U“.

Ukupno je oboreno tri ukrajinske rakete, a prema preliminarnim informacijama, nema povređenih.

Ukrajinske snage minirale hidroelektranu Kremenčuk

Ukrajinske snage minirale su hidroelektranu Kremenčuk sa ciljem da izazovu provokaciju protiv Rusije prema scenariju sa Kahovskom HE, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor iz ruske vojske.

Slovačka obustavlja vojnu pomoć Ukrajini do formiranja nove vlade

Tehnička vlada u Slovačkoj saopštila je da obustavlja slanje dalje vojne pomoći Ukrajini, jer političke stranke koje se protive takvoj podršci vode pregovore o formiranju koalicije nakon izbora održanih prošlog vikenda.

Donjeck na udaru

Ukrajinske trupe ispalile su dve kasetne granate kalibra 155 mm na Kijevski okrug u Donjecku.

Rusija: Sprečen napad dronom u blizini Moskve

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinski dron u blizini Moskve, javlja Tas.

Napad je odbijen u Istarskom okrugu severozapadno od glavnog grada, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da preliminarni izveštaji pokazuju da nema žrtava ni štete, ali da su "hitne službe na licu mesta", rekao je Sobjanin na Telegramu.

Letovi na aerodromu "Vnukovo" i "Šeremetjevo" su obnovljeni posle obustave.

Kijev: Ruske snage napale Odesku oblast supersoničnim raketama

Ruske snage napale su Odesku oblast supersoničnim protivbrodskim raketama tipa "oniks", koje su ispalili iz raketnog sistema "bastion", koji je stacioniran na Krimu, javlja Unian.

Četiri osobe su povređene, navodi agencija.

Pogođena je zgrada pansiona u rekreativnoj zoni i lučko skladište žita, saopštila je ukrajinska vojska.

Fragmenti rakete i eksplozivni talas izazvali su požar u garaži, oštećeno je i nekoliko stambenih zgrada.

Nema informacija o žrtvama, navodi Južna komanda ukrajinskih oružanih snaga.

BONUS VIDEO

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)