KLINTONOVA TVRDI, PUTIN SVE POPULARNIJI: Ozbiljna politička previranja u SAD dovode u pitanje rad vlade, ali i pomoć Ukrajini

A.Vojinović

06. 10. 2023. u 07:00

POLITIČKI krugovi u SAD beleže rast popularnosti politike predsednika Rusije Vladimira Putina među Amerikancima. Ne razumem Amerikance koji su na strani Putina, ali mi to vidimo, čujemo i treba da se borimo protiv toga.

КЛИНТОНОВА ТВРДИ, ПУТИН СВЕ ПОПУЛАРНИЈИ: Озбиљна политичка превирања у САД доводе у питање рад владе, али и помоћ Украјини

Tanjug

Izjavila je ovo bivša američka državna sekretarka i kandidatkinja za predsednika SAD 2016. Hilari Klinton. Ona je za američku televiziju Pi-Bi-Es istakla da je rusko rukovodstvo "oduševljeno" zbog turbulencija koje potresaju američki Kongres, jer to preti prekidom isporuka američkog oružja Kijevu.

- Buni me što neki Amerikanci, koji su na odgovornim funkcijama, govore da SAD ne treba da podržavaju narod Ukrajine. U SAD je došlo do ideološke i političke partijske podele - istakla je ona.

Reči bivše državne sekretarke dolaze u delikatnom trenutku kada politička situacija u SAD preti da izmakne kontroli, i to baš zbog - Ukrajine. Nedavno usvajanje nacrta zakona o budžetu koji nije uključio novu novčanu pomoć Kijevu razjedinio je političare i, čak, doveo do istorijskog smenjivanja predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Makartija. Zbog previranja u Kongresu reagovao je i šef Bele kuće Džozef Bajden, koji je izjavio da je zabrinut da bi sukobi republikanaca u Kongresu mogli da naškode slanju pomoći Ukrajini.

- To me zabrinjava, ali znam da postoji većina članova Predstavničkog doma i Senata iz obe stranke koji su rekli da podržavaju slanje pomoći Ukrajini. Postoji još jedan način na koji bismo mogli da pronađemo finansije za pomoć Kijevu - poručio je Bajden, ali nije izneo detalje.

Američki predsednik je obećao da će uskoro održati govor u kome će objasniti zašto je važno za SAD i njene saveznike da ostanu posvećeni slanju pomoći Ukrajini. Visoki američki zvaničnici veruju da je preostalo nekoliko nedelje pre nego što nedostatak dodatnog finansiranja Ukrajine počne da postaje ozbiljan problem na bojnom polju, što je scenario koji žele da izbegnu upravo Bajdenovim govorom i javnim upozorenjima, piše Si-En-En.

Pronalaženje novih načina za nastavak finansiranja Kijeva moglo bi da pomuti i izbor novog predsednika Donjeg doma, strahuju zvaničnici. Njih mnogo više brine ako zakonodavci počnu da se približavaju kraju privremenog dogovora o finansiranju vlade SAD, koji ističe 17. novembra, što bi značilo novu krizu u Vašingtonu, uz smanjenje realnih izgleda za odobravanje dodatnih sredstava za Ukrajinu.

A u iščekivanju konačnog scenarija da li će i na koji način biti obezbeđena novčana podrška Kijevu, SAD planiraju da prebace hiljade komada zaplenjenog iranskog oružja i municije u Ukrajinu. Američka centralna komanda saopštila je ranije da je u ponedeljak prebacila preko milion komada zaplenjene iranske municije ukrajinskim oružanim snagama.

Prema listu "Vol strit džurnal", Kijev ima dovoljno novca da izdrži do oktobra, ali je to daleko manje izvesno, ako strana pomoć prestane. Neugodna situacija u SAD ne sviđa se ni Ukrajincima, čija je poslanica Ivana Klimpuš Cincadze izjavila da su "poludeli" i da je to za njih "katastrofa".

Trampa tuže, njemu stiže novac

DOK se bivši predsednik SAD Donald Tramp i kandidat na izborima za povratak u Belu kuću suočava sa čak četiri optužnice, iz štaba njegove predsedničke kampanje saopšteno je da su od jula do septembra prikupili 45,5 miliona dolara, skoro 30 odsto više nego u prethodnom kvartalu! Ubrzano prikupljanje sredstava moglo bi biti znak da su Trampovi pravni problemi povoljno uticali na priliv novca za predsedničku kampanju. Tramp je, u međuvremenu, uložio žalbu na odluku sudije da ne odbaci tužbu njujorške državne tužiteljke Letiše Džejms za prevaru protiv njega i njegovog porodičnog preduzeća, dva dana pošto je započet proces.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)