ARNO PRAO NOVAC S BOGATIM RUSOM SARKISOVOM? Najbogatiji čovek na planeti u središtu preliminarne istrage

NAJBOGATIJI čovek na svetu, Francuz Bernar Arno (74), većinski vlasnik i generalni direktor firme luksuza LVMH (Moet Enesi – Luj Viton) čije bogatstvo se procenjuje na preko 200 milijardi evra, osumnjičen je u svojoj zemlji za pranje novca u saradnji s ruskim bogatašem Nikolajem Sarkisovom (55)!

АРНО ПРАО НОВАЦ С БОГАТИМ РУСОМ САРКИСОВОМ? Најбогатији човек на планети у средишту прелиминарне истраге

Foto: Goran Čvorović

Pariski sud pokrenuo je preliminarnu istragu povodom kupovine većeg broja stambenih jedinica na alpskom mondenskom skijalištu Kurševel, a u središtu ovog dosijea nalaze se upravo njih dvojica.

Preliminarna istraga je pokrenuta još 2022. godine, a na svetlo dana je isplivala tako što je prvi o tome ovih dana pisao francuski "Mond". Pariski sud je u međuvremenu potvrdio ove tvrdnje. Do podataka je došla služba "Trakfin", zadužena za praćenje pranja novca i izbegavanje poreza, koja funkcioniše pri Ministarstvu ekonomije, finansija i digitalnog i industrijskog suvereniteta. Istraga je najpre otvorena protiv Sarkisova, da bi zatim bila proširena i na Bernara Arnoa.

Ispostavilo se da je Sarkisov, za koga se ovde ističe da je "rusko-jermensko-kiparski oligarh", 2018. godine kupio od jednog kupca 14 stanova u vrednosti od 16 miliona evra, u okviru komplikovane finansijske operacije u kojoj su učestvovale firme čija su sedišta na Kipru, u Francuskoj i Luksemburgu.

Firma "Fleš" kupila je i dodatna tri stana, od drugog prodavca, u vrednosti od 2,2 miliona evra. Iako se u papirima nigde ne pominje Sarkisovo ime, smatra se da je on bio vlasnik kupljenih stanova. Prema ovim navodima, Bernar Arno je osumnjičen da je najpre pozajmio Sarkisovu 18,3 miliona evra za ovu transakciju, a zatim od njega kupio pomenute stanove i postao formalni vlasnik.

... I SARKOZI

Braća Nikolaj i Sergej Sarkisov su bogatstvo stekli u oblasti osiguranja, a procenjuje se da su u jednom trenutku imali i 1,7 milijardi evra. Njihova firma "Rezo-Garancija" bila je u sedištu afere 2021. godine kada je protiv bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija pokrenuta preliminarna istraga zbog savetničkog ugovora vrednog 3 miliona evra potpisanog 2019, pod sumnjom "trgovine uticajem" i "pranja novca".

Procenjuje se da je u ovoj kupoprodaji Sarkisov zaradio 1,2 miliona evra, a da je ukupno na dobitku oko 2 miliona, ali se pritom ne zna koliko je platio pozajmicu. "Mond" citira internu notu "Trafikina" u kojoj se između ostalog ističe da je promena stvarnog krajnjeg vlasnika sticanja nepokretnosti bila pokušaj da se prikrije tačno poreklo sredstava, da se zakomplikuju poslovanje i identitet stvarnog kupca i da odražava želju da se prikrije stvarni korisnik svih ovih poslova, odnosno Bernar Arno.

Arnoov advokat je poručio da se radi o apsurdnim optužbama, poručivši da je kupovina izvršena uz potpuno poštovanje zakona, a sve u cilju proširenja postojećeg hotelskog kompleksa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)