KRNJI NEBESKI ŠTIT NAD EVROPOM: Neslaganje Pariza i Berlina oko raketnog kišobrana

Nemačka isporučuje Ukrajini svoje raketne sisteme kratkog dometa tipa "IRIS-T" koji imaju dvojaku ulogu – jedna je da pomognu Krijevu u odbrani, a druga je da se konkretno ispita njihovo dejstvo u zamišljenom trojakom "Evropskom nebeskom štitu" koji bi trebalo da "raketnim kišobranom" čuva Zapad u eventualnom sukobu s Rusijom.

КРЊИ НЕБЕСКИ ШТИТ НАД ЕВРОПОМ: Неслагање Париза и Берлина око ракетног кишобрана

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

Ali, ceo projekat pokazao je manjkavosti, zbog kojih mu se nisu priključile Francuska, Italija i Poljska. S druge strane, uz Nemačku se nalaze još i Austrija, Belgija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Velika Britanija, Letonija, Litvanija, Holandija, Norveška, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Češka, Mađarska, Švajcarska i Švedska.

Nemci su se u osmišljavanju sistema oslonili na tri tehnologije – svoju, američku i izraelsku. Francuska upravo to kritikuje. Šef ove države Emanuel Makron je poručio da sve ono što dolazi sa strane, a misli se u ovom slučaju na SAD i Izrael, čini evropsku odbranu manje autonomnom, pa samim tim i manje efikasnom.

"Nebeski štit" je osmišljen kao zajednički sistem odbrane, jer nijedna zemlja ne može da se brani sama naspram novih opasnosti, kako je to istakao nemački kancelar Olaf Šolc. To je, otprilike, jedina zajednička tačka oko ovog projekta gde se slažu Berlin i Pariz.

Sistem koji je osmislio Berlin zasnovan je na pomenutim nemačkim raketama kratkog domenta tipa "IRIS-T", zatim na američkim misilima srednjeg dometa "Patriot PAC 3" koji se već koriste u Evropi i izraleskim dugodometnim raketama "Strela 3".

KASNI AVION

Inicijativa Berlina kojom se biraju američko i izraelsko oružje razlog je i kašnjenja drugih zajedničkih francusko-nemačkih projekata u oblasti odbrane, uključujući stvaranje vazdušnog borbenog sistema SCAF s novom letilicom.

Parizu i Rimu naročito smeta to što u ovaj štit nije uključen njihov sistem srednjeg dometa "Mamba", umesto američkog "Patriota". U Berlinu međutim ističu da su se opredelili za ovaj drugi koji je već operativan. Francuzi su im odgovorili da su Nemci odabrali "industrijski pristup", a oni strateški i suveren. Ističu i da Nemci na ovaj način promovišu svoj "IRIS-T".

Francuska je, sa svoje strane, zajedno sa Belgijom, Estonijom, Mađarskom i Kiprom najavila zajedničku kupovinu misila zemlja-vazduh kratkog dometa tipa "Mistral", koju proizvodi evropski konstruktor MBDA, čije se sedište nalazi u – Francuskoj.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)