RAT U UKRAJINI: Kirbi: Ukrajini ostalo još šest do osam nedelja za pokušaje kontraofanzive

Novosti onlajn

03. 10. 2023. u 07:23 >> 00:37

RAT u Ukrajini - 586. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кирби: Украјини остало још шест до осам недеља за покушаје контраофанзиве

Foto Tanjug/AP

Šarl Mišel: Ukrajina može da se pridruži EU 2030. godine


Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da bi Ukrajina mogla da se pridruži Evropskoj uniji 2030. ''ako obe strane urade svoj domaći zadatak''. 

- Ukrajina i druge zemlje kandidati moraju sprovesti reforme, boriti se protiv korupcije i ispuniti zakonske uslove. Nama u EU treba da bude jasno šta želimo da postignemo zajedno, koji su nam prioriteti i na šta želimo da potrošimo novac. I moramo da ubrzamo naše procese donošenja odluka - rekao je Mišel u intervjuu za nemački ''Špigel''. 

On je upozorio da zemlje Zapadnog Balkana već 20 godina čekaju da uđu u EU, zbog čega tu raste uticaj Rusije i Kine. 

Prosperitetna i bezbedna Ukrajina je u evropskom interesu, dodao je. 

- Njihov nedavni otpor Rusiji pokazao je da Ukrajina pripada EU. I to uskoro, ne jednog dana. Time bi EU dokazala i da je sposobna za geopolitičko delovanje - naveo je Mišel.

Na primedbu novinara nemačkog nedeljnika da su SAD do sada pružile više vojne pomoći Ukrajini nego sve države EU zajedno, Mišel je rekao da "ovo nije takmičenje" i da bi, gledajući unazad, malo ko očekivao da će EU snabdevati Ukrajinu oružjem vrednim milijarde evra. 

On je dodao da se geopolitički uticaj ne meri uvek samo vojnom moći.

- U Ujedinjenim nacijama postavljam EU kao pionira u odbrani multilateralnog svetskog poretka zasnovanog na pravilima. Ako ne preuzmemo ovu ulogu, drugi će izgraditi novi poredak - bez naših vrednosti i pravila. Ako se to dogodi, mogli bismo izgubiti sve - poručio je Mišel.

On je rekao i da se hitno mora pregovarati o migracijama sa državama van EU, kao i da će ta tema biti na dnevnom redu neformalnog samita u Granadi. 

 

 

Kirbi: Ukrajini ostalo još šest do osam nedelja da nastavi sa pokušajima kontraofanzive

Sjedinjene Američke Države smatraju da je Ukrajini ostalo šest do osam nedelja da nastavi sa pokušajima kontraofanzive pre nego što se vremenski uslovi pogoršaju, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.

Kirbi je dodao da hladnoća koja se približava naglašava potrebu da Kongres brzo podrži izdvajanje dodatnog novca Vašingtona za pomoć Ukrajini.

 

Belorusija započela vežbe provere borbene gotovosti


Belorusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je započelo vežbe za proveru borbene gotovosti svojih oružanih snaga.

- Trupe će u najkraćem mogućem roku krenuti u naznačena područja, nakon čega će uslediti izvršenje normativnih standarda na predmetima borbene obuke - saopšteno je iz ministarstva, ali nije precizirano koliko će vežbe trajati, prenosi Rojters.

Manevri će se odvijati u regionu Minska i Vitebska, i uključiće vojnu opremu i avijaciju.

Vojne vežbe u Belorusiji, koja je Rusiji omogućila da koristi teritoriju kao polaznu tačku za invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, povremeno izazivaju zabrinutost za bezbednost u Ukrajini, Poljskoj i baltičkim državama, navodi Rojters.

Minsk je negirao postojanje bilo kakvih neprijateljskih planova prema susedima, ali je upozorio da će svaki upad na belorusku teritoriju izazvati odgovor.

 

 

Sunak: Britanija spremna da podrži Ukrajinu koliko god bude potrebno


Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas tokom video-poziva u kojem su učestovali lideri zemalja G7 i članica NATO, da je Velika Britanija spremna da podrži Ukrajinu vojno, humanitarno i ekonomski ''koliko god bude potrebno''.

- Premijer Riši Sunak govorio je o tekućoj vojnoj, humanitarnoj i ekonomskoj pomoći Velike Britanije Ukrajini i naglasio da će se ta podrška nastaviti koliko god bude potrebno - saopšteno je iz Dauning strita, prenosi Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden sazvao je ovaj video-poziv usred zabrinutosti da podrška Ukrajini u ratnim naporima protiv Rusije bledi, posebno u SAD, gde je Kongres isključio pomoć Ukrajini iz hitnog zakona kako bi sprečio delimičan prestanak rada vlade, navodi Rojters.

 

 

Admiral Bauer: NATO započeo pripreme za konfrontaciju s Rusijom


Zemlje čanice NATO počele su pripreme za konfrontaciju sa Rusijom i povratak principima kolektivne odbrane od globalnog protivnika iz 2008, 14 godina pre početka rata u Ukrajini, izjavio je danas predsednik Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer.
U svom obraćanju na Varšavskom bezbednosnom forumu, on je rekao da vojni planovi Alijanse imaju 4.500 stranica sadržaja o tome kako se suprotstaviti Rusiji, prenosi TASS.

- U suštini, ono što se desilo od 2008. godine je da je počeo rad u vojsci da se naše razmišljanje vrati ka kolektivnoj odbrani. To je bilo neophodno zbog ponašanja Rusije, prema Gruziji 2008. i Ukrajini 2014. i 2022. A najveća promena za NATO je bila da bude pripremljen za sve agresivnijeg protivnika - rekao je Bauer i dodao da se zbog toga unutar Alijanse počelo sa planiranjem  promene vojne strategije, što je dovelo do novih detaljnijih planova koji su dogovoreni na Samitu u Viljnusu u julu.

On je podsetio da je NATO rasporedio četiri bataljonske borbene grupe na Baltiku i u Poljskoj 2015. i 2016, koje su spremne da se brzo pojačaju brigadama ako bude potrebno.

- 'Kao rezultat onoga što se dogodilo u Ukrajini, odlučili smo da stvorimo još četiri grupe na jugu - Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku - rekao je.

Bauer je dodao da planovi NATO predviđaju povećanje broja snaga Alijanse na ruskim granicama, i to ''do 300.000 u prvih 30 dana''.

 

 

NEMAČKA: Šreder na godišnjici ujedinjena Nemačke sedeo odvojeno od Šolca i Štajmajera

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder sedeo je na proslavi godišnjice ujedinjenja Nemačke u Hamburgu odvojeno od sadašnjeg kancelara Olfa Šolca i predsednika Frank-Valter Štajmajera, a „Bild“ piše da su razlog za to njegove veze sa Rusijom.

Kako se navodi u članku, Šreder je pozvan na proslavu kao bivši kancelar i imajući u vidu taj status organizatori nisu mogli da ga stave u zadnje redove.

Međutim, niko od sadašnjih rukovodilaca državom nije želeo da se nađe u istom kadru sa njim, strahujući zbog štete po sopstveni imidž, pa je tako Šreder dobio mesto na kraju drugog reda.

 

Zelenski posetio trupe koje se bore na severoistoku

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je trupe koje se bore na severoistoku i sastao se sa komandantima kako bi razgovarali o situaciji na bojnom polju na jednom od najtežih frontova.

Zelenski nije naveo tačnu lokaciju svoje posete, ali je rekao da se sreo sa brigadama koje se bore u sektoru Kupijansk-Liman na severoistoku, gde ukrajinska vojska kaže da ruske snage vrše napade.

- Sastali smo se sa komandantima brigada i bataljona da razgovaramo o situaciji na bojnom polju, hitnim pitanjima i potrebama - naveo je Zelenski na društvenoj mreži Iks, iznad fotografija na kojima se sastaje sa vojnicima u slabo osvetljenoj prostoriji.

Uništen ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti


Ukrajinski dron uništen je iznad Brjanske oblasti oko 15.00 časova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

Kličko: Nisam spreman da umrem za Ukrajinu

Bivši svetski šampion u boksu, Vladimir Kličko, danas gradonačelnik Kijeva, govorio je o ratu u Ukrajini.

Vladimir Kličko, boravio je u Nemačkoj, a tamo je dao intervju za TV stanicu ZDF. Na pitanje zašto nije na frontu, dao je sledeći odgovor.

- Nisam spreman da umrem za zemlju. Spreman sam da živim za nju. Teže je nego umreti - odgovorio je Kličko.

Pentagon spreman da isporuči Kijevu rakete dugog dometa

Američka vojska spremna je da isporuči Ukrajini taktičke rakete dugog dometa ATAKMS kada predsednik SAD Džo Bajden da saglasnost, piše agencija „Blumberg“, pozivajući se na pomoćnika državnog sekretara za vojsku, zaduženog za nabavku i opremu Daglasa Buša.

- Spremni smo da brzo delujemo. Bićemo spremni kada i ukoliko predsednik odluči da to uradi - rekao je Buš.

Kako je dodao, Pentagon se „odavno pripremao za takav razvoj događaja“. Buš je istakao da je američka vojska već odredila rakete koje će biti poslate Ukrajini.

Nemačka će rasporediti 4.000 vojnika u blizini Kalinjingrada

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus potvrdio je da Nemačka namerava da rasporedi u Litvaniji na trajnoj osnovi brigadu Bundesvera od 4.000 vojnika.

- Očekujemo da će brigada biti formirana krajem 2024. godine. To je ozbiljan izazov, ne samo za Litvaniju, nego i za nas. To će biti prvi slučaj da Nemačka raspoređuje brigadu Bundesvera u stranoj zemlji na trajnoj osnovi. Sa našim litvanskim prijateljima razgovaramo o koracima koje ćemo uskoro preduzeti - rekao je Pistorijus za estonsku državnu televiziju ERR.

PVO oborila nekoliko ciljeva iznad Belgorodske oblasti Rusije

Protivvazduhoplovna odbrana je oborila nekoliko ciljeva u Grajvoronovskom okrugu Belgorodske oblasti Rusije, žrtava i materijalne štete, prema prvim informacijama, nema, saopštio je gubernator tog regiona Vjačeslav Gladkov, prenosi Sputnjik.

Pentagon: Ponestaje novca za dopunu vojnih zaliha nakon slanja oružja Ukrajini

Pentagon je upozorio američki Kongres da mu ponestaje novac za zamenu oružja koje su SAD poslale Ukrajini i da je primoran da uspori snabdevanje pojedinih trupa kako bi ih zaštitio od "neizvesne budućnosti".

"Neuspeh da popunimo naše vojne zalihe na vreme može da naškodi spremnosti naše vojske", navodi se u pismu upućenom liderima Kongresa u koje je AP imao uvid.

Skepsa generala i oficira iz Pentagona, Foto AP

Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Nikolajevskoj, Sumskoj, Kirovgradskoj, Odeskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom snaga Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Sirene su se oglasile i u Harkovskoj oblasti, ali je vazdušna opasnost ubrzo prestala.

Mediji: Novi paket pomoći SAD Ukrajini ove nedelje

Sjedinjene Američke Države će objaviti novi paket pomoći Ukrajini ove sedmice, prenosi list „Politiko“ pozivajući se na izjavu američkog činovnika.

Portparol Bele kuće Karin Žan Pjer je izjavila da će međunarodna podrška Ukrajini biti dugotrajna, a da će SAD uskoro objaviti novi paket vojne pomoći Kijevu, piše Sputnjik.

Rusija: Ukrajina kasetnom municijom gađala selo Klimovo u Brjanskoj oblasti

Kijev je danas kasetnom municijom gađao rusko selo u blizini ukrajinske granice, oštetivši nekoliko kuća, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

Prema prvim informacijama, u granatiranju sela Klimovo nije bilo žrtava, napisao je Bogomaz na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodao je da je oštećeno više stambenih i pomoćnih objekata. Rojters navodi da nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri izjavu ruskog zvaničnika, koju je ovaj dao bez pružanja vizuelnih dokaza. Iz Ukrajine nije bilo komentara. Ukrajina je dobila kasetnu municiju od SAD, ali se obavezala da će je koristiti samo protiv neprijateljskih vojnika.

Ruski zvaničnici u Brjansku i drugim regionima koji se graniče sa Ukrajinom više puta su optuživali Kijev za neselektivno granatiranje. Klimovski okrug je jedan od šest pograničnih okruga Brjanske oblasti, graniči se sa Černigovskom regijom Ukrajine i redovno je izložen granatiranju, navodi agencija RIA Novosti.

Oružane snage Ukrajine granatirale su Donjeck i Jasinovatu

Ukrajinske trupe ispalile su u utorak devet NATO granata kalibra 155 mm na tri okruga Donjecka, a takođe su tri puta granatirale Jasinovatu, ispalivši više od deset granata kalibra 155 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju vojnih pitanja, navodi agencija RIA Novosti.

BONUS VIDEO:

NAPETO U STEJT DEPARTMENTU: Srpska novinarka pitala Mileru postavila nezgodno pitanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024