TRAMP MOŽE DA BUDE PREDSEDNIK: Vrhovni sud SAD odbio je da sasluša slučaj za zabranu kandiature

P. Z. S. / sputnikglobe.com

02. 10. 2023. u 20:41

VRHOVNI sud SAD saopštio je u ponedeljak da neće razmatrati slučaj da se bivšem predsedniku Donaldu Trampu zabrani da se kandiduje za predsednika 2024. zbog njegove navodne uloge u pobuni na Kapitolu 6. januara.

ТРАМП МОЖЕ ДА БУДЕ ПРЕДСЕДНИК: Врховни суд САД одбио је да саслуша случај за забрану кандиатуре

Foto Tanjug/AP


Lista naloga objavljena u ponedeljak kaže da je najviši američki sud odbio zahtev za izdavanje pisanog naloga kojim se pobija slučaj koji je pokrenuo Džon Entoni Kastro ranije ove godine.

Demanti je usledio bez ikakvih komentara ili snimljenog glasanja, navodi se u dokumentu.

Džon Kastro, 39, je republikanski političar i primarni kandidat na predsedničkim izborima 2024. godine, iako nije mogao da ispuni minimalne uslove ankete da bi učestvovao u bilo kojoj od dve debate GOP do sada.

Kastrov slučaj protiv Trampa zasnovan je na odeljku 3 14. amandmana na Ustav SAD koji kaže da niko ne može postati predsednik SAD ako je učestvovao u pobuni ili pobuni protiv Ustava. Istovremeno, ni Ustav ni odredbe o amandmanima ne pojašnjavaju kako zabranu treba primeniti u praksi.

Tramp se trenutno suočava sa dve savezne optužnice, uključujući navodno pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima u njegovoj kući na Floridi i navodni pokušaj da se poništi ishod predsedničkih izbora 2020. On se takođe suočava sa optužbama u državi Džordžija u vezi sa mešanjem u izbore.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)