"KANADA POSTALA UTOČIŠTE ZA RATNE ZLOČINCE": Bivši kanadski ministar progovorio o skandalu

Novosti online

01. 10. 2023. u 20:31

BIVŠI ministar pravde Kanade Irvin Kotler je nakon skandala sa odavanjem počasti esesovcu u kanadskom parlamentu izjavio da je ta zemlja postala utočište za nacističke ratne zločince.

КАНАДА ПОСТАЛА УТОЧИШТЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЦЕ: Бивши канадски министар проговорио о скандалу

Foto: Jutjub printskrin/CBC News: The National

Kotler je za televiziju „Si-Ti-Vi“ izjavio da su svi bili uznemireni onim što se dogodilo. Istovremeno je upitao kako je Hunka dospeo u Kanadu i nije kažnjen za svoje postupke. Prema rečima bivšeg ministra, to govori o ravnodušnosti i neradu koji je vladao u nizu kanadskih vlada.

- Zbog toga smo postali utočište za nacističke ratne zločince - istakao je Kotler.

On je takođe pozvao kanadske vlasti da objave evidenciju kanadske istražne komisije za ratne zločine iz 1985. godine, koja je istraživala više od 800 lica optuženih za ratne zločine. Kako prenosi televizija, većina konačnih podataka o istrazi se i dalje drži u tajnosti.

Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski nacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Kanadski premijer Džastin Trudo uputio je izvinjenje zbog obraćanja ukrajinskog naciste u kanadskom parlamentu. Trudo je rekao da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.

Prva ukrajinska divizija ili 14. dobrovoljačka pešadijska divizija SS „Galicija“ je bila taktička formacija trupa nacističke Nemačke u kojoj su služili ukrajinski dobrovoljci.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?