IZBORI U SLOVAČKOJ: Stranka bivšeg premijera osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima

Novosti online

01. 10. 2023. u 10:36

NA jučerašnjim parlamentarnim izborima u Slovačkoj stranka Smer SD koju predvodi bivši premijer Robert Fico osvojila je najveći broj glasova - 23,31 odsto, na osnovu 99,2 odsto prebrojanih glasova, saopštio je danas slovački Zavod za statitstiku.

ИЗБОРИ У СЛОВАЧКОЈ: Странка бившег премијера освојила највише гласова на парламентарним изборима

Foto: Tanjug

Prema nezvaničnim rezultatima izbora, stranka Progresivna Slovačka je završila na drugom mestu sa 16,98 odsto, iako su pojedine prognoze uoči izbora najavljivale njenu pobedu. Slede Glas-SD (14,98 odsto), koalicija OLANO- Za narodno-hrišćansku uniju (9,02 odsto), KDH (6,91 odsto), SaS (6,18 odsto) i Slovačka nacionalna partija (SNS) sa 5,67 odsto, prenosi Tanjug pisanja lokalnih medija.

Među strankama koje nisu uspele da uđu u parlament su Republika (4,8 odsto), Alijansa (4,46 odsto), Demokrate (2,92 odsto) i Mi smo porodica (2,25 odsto), dok su ostale stranke dobile manje od jedan odsto glasova.

Izlaznost je bila 68,06 odsto, navodi slovački Zavod za statistiku.

Fico, koji je tokom kampanje obećao da će hitno prekinuti vojnu podršku Ukrajini podstakavši strahove Zapada da će zemlju približiti Rusiji i Mađarskoj - bar kada je reč o pitanju LGBT prava i migracije,  bio primoran da se povuče sa mesta premijera nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka 2018. godine.

Proevropska stranka Hlas, koja bi mogla da odluči ko će formirati sledeću vladu, zauzela je treće mesto sa 15 odsto osvojenih glasova, a lider te stranke i bivši Ficov kolega i levičar Peter Pelegrini najavio je da su sve mogućnosti otvorene za stvaranje buduće vladajuće koalicije.

Stranka Progresivna Slovačka, koja je po broju osvojenih glasova na drugom mestu je prozapadna stranka koja obećava da će nastaviti vojno da podržava Ukrajinu i zagovara liberalnu liniju unutar Evropske unije po pitanjima kao što su zelena politika i LGBT prava.

(RT)

BONUS VIDEO:

PSI NOSE PRADU: Sankt Peterburg je domaćin godišnje modne parade jazavičara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)