ČEŠKA IMA NOVU ODBRAMBENU STRATEGIJU: Rusija označena kao glavna pretnja po zemlju

Novosti online

28. 09. 2023. u 23:17

ČEŠKA je u novoj odbrambenoj strategiji označila Rusiju kao najozbiljniju pretnju po zemlju, piše list „Seznam Zpravi“.

ЧЕШКА ИМА НОВУ ОДБРАМБЕНУ СТРАТЕГИЈУ: Русија означена као главна претња по земљу

Foto: Profimedia

Dokument je već odobrio Savet bezbednosti republike, a u oktobru se očekuje glasanje u vladi.

- U novoj odbrambenoj strategiji Rusija je označena kao najozbiljnija pretnja po Češku. Kako se navodi, u slučaju sukoba treba imati u vidu da će Češka biti važna transportna arterija za savezničke trupe - navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, nova strategija zemlje u potpunosti uzima u obzir sukob u Ukrajini.

- Verovatnoća vojnog napada na Češku ili bilo koju od zemalja NATO-a i EU najveća je od kraja Hladnog rata. Dugoročno posmatrano, Rusija će predstavljati najozbiljniju pretnju bezbednosti Češke i njenih saveznika. Glavni zadatak češke odbrambene politike je priprema za dugoročni odbrambeni rat visokog intenziteta sa tehnološki naprednim protivnikom, opremljenim nuklearnim oružjem - navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane u kojem su navedene glavne odredbe nove odbrambene strategije.

Dokument poziva da se formiraju dobro opremljene i obučene Oružane snage i da se teritorija Češke pripremi za potencijalno prebacivanje velikog broja savezničkih trupa. U novoj strategiji takođe se navodi da odbranu Češke ne mogu obezbediti samo profesionalna vojna lica.

Češka vlada je ranije odobrila budžet za odbranu za 2024. godinu koji će po prvi put dostići 2 odsto BDP-a (6,8 milijardi dolara).

Poslednjih godina Rusija je ukazivala na nezapamćenu aktivnost NATO-a na zapadnim granicama zemlje. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja snaga Alijanse u Evropi.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA -  Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!