BELA KUĆA PRIZNALA Blinken: NATO ne pretenduje ni na pedalj ruske teritorije

Novosti online

28. 09. 2023. u 18:08

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da NATO nikada nije pretendovao „ni na pedalj“ ruske teritorije, te da funkcije Alijanse ostaju isključivo odbrambene.

БЕЛА КУЋА ПРИЗНАЛА Блинкен: НАТО не претендује ни на педаљ руске територије

FOTO: AP/Tanjug

- NATO nikada nije imao u planu ni pedalj ruske teritorije. To nije ofanzivni savez. To je odbrambeni savez - rekao je Blinken za list „Atlantik“.

Međutim, Moskva je više puta ukazivala na širenje Alijanse, kao i na njenu opasnu aktivnost kod ruskih granica.

Komentarišući izdvajanje dodatnih sredstava za pomoć Ukrajini, američki državni sekretar je rekao da većina članova američkog Kongresa iz obe političke stranke podržava administraciju u tome, uprkos „pojedinačnim glasovima“ koji govore suprotno.

Sve odluke o mogućim teritorijalnim ustupcima – na Ukrajini

Blinken je saopštio da odluke o potencijalnim teritorijalnim ustupcima radi rešavanja situacije u Ukrajini treba da donesu same vlasti u Kijevu.

- Predsednik SAD Džozef Bajden više puta je govorio da će te odluke, u osnovi, morati da donose sami Ukrajinci. Ništa vezano za Ukrajinu neće se rešavati bez Ukrajine. To ostaje vodilja u onome što radimo - rekao je američki državni sekretar.

On je tako odgovorio na pitanje li smatra mogućim da SAD dođu u sukob sa Ukrajinom jer se vraćanje kontrole Kijeva nad nekoliko regiona zemlje „čini kao teška stvar“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori