LORD ROBERTSON: Rusiju treba upozoriti na mogućnost rata sa NATO-om

Tanjug

22. 09. 2023. u 17:38

BIVŠI generalni sekretar NATO-a Lord Džordž Robertson poručio je danas da ruski vojni vrh mora da bude svestan mogućnosti "stvarnog, a ne fiktivnog rata" sa NATO-om.

ЛОРД РОБЕРТСОН: Русију треба упозорити на могућност рата са НАТО-ом

Foto: Shutterstock/Ilustracija

-Ruski vojni lideri „treba da budu upozoreni na mogućnost rata sa NATO-om ako preteraju sa akcijama u Ukrajini, upozorio je Robertson, prenosi Skaj njuz.

Lord Robertson, koji je bio na funkciji generalnog sekretara Alijanse od 1999. do 2003. godine, rekao je da Velika Britanija i njeni saveznici „treba da izazivaju zabrinutost“ među vojnim šefovima u Moskvi zbog mogućeg sukoba sa NATO-om i da bi na taj način Rusija „mogla samo da izgubi“.

On je takođe upozorio Zapad da ne bi trebalo da bude nervozan zbog ruske eskalacije.

-Moramo se čuvati tog straha, strahovanja od eskalacije u tolikom broju rukovodstava u Evropi. Umesto da Zapad bude nervozan zbog ruske eskalacije, nečega što su oni već maksimalno iskoristili, mi treba da usadimo u vojnoj hijerarhiji u Moskvi brigu da će, ako preteraju sa onim što rade u Ukrajini, rezultat biti stvarni, a ne fiktivni rat sa NATO, rekao je Robertson i napomenuo da je to rat za koji Rusi "znaju da ga mogu samo izgubiti".

Lord Robertson je napomenuo da je na osnovu njegovog iskustva, ruska vojska „veoma patriotska i veoma konzervativna“, kao i da im je otadžbina iznad svega.

-Rusi na kraju neće biti spremni da rizikuju otadžbinu zbog neuspešne Putinove avanture, koja je bila tako spektakularno neuspešna, rasipnička i zaista ponižavajuća, zaključio je bivši generalni sekretar NATO-a.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja