KIRBI O ZABRANI UVOZA UKRAJINSKOG ŽITA: Bilo bi licemerno da osporavamo suverene odluke zemalja EU

Novosti onlajn

18. 09. 2023. u 22:42

SJEDINjENE Američke Države smatraju da nije ispravno vršiti pritisak na evropske zemlje zbog njihove suverene odluke da odbiju da uvoze ukrajinsko žito, izjavio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

КИРБИ О ЗАБРАНИ УВОЗА УКРАЈИНСКОГ ЖИТА: Било би лицемерно да оспоравамо суверене одлуке земаља ЕУ

Foto Tanjug/AP

- Da, u toku smo sa zabrinutošću nekih naših evropskih partnera o uvozu ukrajinskog žita. To je prvo. Kao drugo, to su suverene odluke. Ne bi li bilo licemerno od Sjedinjenih Američkih Država da zastrašuju druge zemlje povodom suverenih odluka koje donose, rukovodeći se, kako one smatraju, najboljim interesima svojih građana? - rekao je Kirbi na brifingu u Njujorku.

On je dodao da SAD žele da vide ukrajinsko žito na svetskom tržištu i ponovo apelovao na obnavljanje prehrambenog sporazuma, koji je, uz odobrenje Rusije, omogućavao izvoz preko crnomorskih luka.

Vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske objavile su da jednostrano produžavaju zabranu nakon što je Evropska komisija 15. septembra odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Mađarska je proširila zabranu na nacionalnoj osnovi; na spisku se nalaze 24 proizvoda kojima je zabranjen uvoz. Osim žitarica, na listi su razne vrste mesa, živina, jaja, med, povrće i vino.

Ukrajinsko Ministarstvo ekonomije je posle odluke Mađarske, Poljske i Slovačke da zabrane uvoz ukrajinskog žita na svom Telegramu objavilo da je Kijev podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv tih zemalja.

Premijeri pet zemalja Evropske unije su se krajem marta obratili šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da se umeša u krizu izazvanu prilivom žitarica iz Ukrajine. U pismu premijera Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke navodi se da su „problemi povezani sa značajnim povećanjem ponude ukrajinskih proizvoda na tržištima zemalja-članica EU, a posebno onih koja se graniče sa Ukrajinom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SRCEPARAJUĆE - Ekipe ruske hitne pomoći pridružuju se libijskim spasiocima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024