NADOGRAĐENI RUSKI T-80 TENK USKORO NA BOJIŠTU: Imaće tri puta veći domet od zapadnih, a može dobiti 125 mm top od T-14 Armate

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

18. 09. 2023. u 19:01

GLAVNI borbeni tenk T-80 je 1976. godine usvojila sovjetska armija 1976. Proizvodnja oklopnih vozila ove vrste [sve modifikacije] izvršena je do 1996. godine. Za svoje odlične karakteristike poput brzine i pogona - gasna turbina, T-80 dobio nadimak "Džet tenk".

НАДОГРАЂЕНИ РУСКИ Т-80 ТЕНК УСКОРО НА БОЈИШТУ: Имаће три пута већи домет од западних, а може добити 125 мм топ од Т-14 Армате

Foto printskrin jutjub MO Rusije

T-80 tenk danas nije izgubio svoju važnost. Još uvek je u službi u ruskoj vojsci i vojskama nekih drugih zemalja. Iako je proizvodnja modela ove vrste prekinuta prilično davno, ruska vojska i dalje prima modernizovane "osamdesetice" u verziji T-80BVM. Ovo je najnovija modifikacija koja se dobro dokazala tokom borbenih operacija u Ukrajini.

Pre nekog vremena, pojavile su se u medijima vesti i na stranicama specijalizovanih sajtova da je doneta odluka da se nastavi proizvodnja T-80 tenka. BulgarianMilitary.com je takođe pisao o ovij mogućnosti. Štaviše, ne govori se o modernizaciji mašina iz skladišta do modernih zahteva, već o proizvodnji "od nule". Prema rečima Aleksandra Potapova, generalnog direktora UralvagonZavoda, postoji zahtev vojske za takve tenkove.

Naravno, takve vesti nisu prolazile nezapažene među "prijateljima i neprijateljima" Rusije. Zapad, razni instituti i specijalizovane publikacije, pažljivo prate inovacije u ruskom oružju. Najava ponovnog pokretanja proizvodnje T-80 takođe nije ignorisana. Sasvim zanimljiv materijal posvećen ruskom tenku objavljen je na stranicama američke specijalizovane publikacije Military Watch.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

Amerikanci su tvrdili da je T-80 borbeno najsposobniji tenk sovjetske vojske. Međutim, nakon raspada SSSR-a, rusko ministarstvo odbrane dalo je prednost tenku T-72 i T-90. Razlog je visoki troškovi rada T-80. Nedavno je Rusija značajno povećala svoju odbrambenu potrošnju zbog tekuće posebne vojne operacije [termin koji Rusija koristi kada govori o ratu u Ukrajini], kao i eskalacijom tenzija sa NATO-om. Stoga je odlučeno da nastavi proizvodnju T-80.

Zanimljivo je da su NATO i saveznici odmah skrenuli pažnju na susednu Poljsku, koja je dostavila velike narudžbine za napredne birbene tenkove, uključujući južnokorejski K2 Crni Panter. Čini se da na drugoj strani okeana [SAD] nešto "shvataju".

Stručnjaci iz SAD-a rekli su da ostaje nejasno u kojoj će verzija biti proizvedena nova serija T-80 i sa kojim karakteristikama. Uostalom, ruska odbrambena industrija nije proizvela moderniji tenk od sovjetskog T-80UK-a. Ovo je najsavremenija modifikacija "osamdesetih". Pretpostavlja se da će zbog visokih operativnih troškova novi T-80 biti maksimalno ujedinjeni i standardizovani sa tenkom T-90M, koji je uneo uslugu u 2020. godini. Ova mera će opravdati nastavak proizvodnje.

Analitičari vojnog sajta sugerišu da ažuriranje "osamdesetica" neće biti već poznati tenk T-80BVM, već vrlo modifikovana verzija.

Jedna od opcija modernizacije je ugradnja topa 2A82-1M sa tenka T-14 Armata zajedno sa autopunjačem. Ovo rešenje će omogućiti upotrebu protivoklopnih "vakuum-1" (sabot sa perajima) sa jezgrom dužine 1000 mm. Kao rezultat, ažurirani tenk imaće bolje sposobnosti u borbi protiv neprijateljskih oklopnih vozila. Pored toga, 2A82-1M top ima tri puta veći domet od zapadnih tenkova.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

Druga moguća opcija za modernizaciju T-80 je ugradnja Malahit reaktivnog oklopa [dinamička zaštita], koja omogućava bolju zaštitu u poređenju sa kompleksom Relikt tenka T-90M.

Ali to su opcije. Amerikanci priznaju da ostaje nejasno koliko će se osnovni dizajn biti modernizovan i koliko brzo će biti moguće nastaviti proizvodnju T-80. Ostaje nejasno u kojim količinama novi tenki će ući u službu. Kako to da znaju, posebno u modernim stvarnostima? Realno, ne samo Amerikanci, već i Rusi u ovoj fazi [barem ruske veb stranice i blogove] ne spominju ništa sigurno kao informacije.

Predlozi za veoma duboku modernizaciju T-80 napravljene su već sredinom 1990-ih, ali nikada nisu sprovedene zbog nedostatka finansijskih sredstava. Najnaprednija verzija bila je tenk Black Eagle sa produženom bazom i bespilotnoj kupoli, koja je dostigla fazu prototipa.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu