U SUNCE I VETAR NIKO NE VERUJE: Čak 85 odsto Nemaca protiv obnovljive energije, ekolozi u znak protesta ofarbali Brandenburšku kapiju

I. Stanojević

19. 09. 2023. u 06:30

BRANDENBURŠKA kapija, simbol Berlina, ali i cele Nemačke, ofarbana je u narandžasto!

У СУНЦЕ И ВЕТАР НИКО НЕ ВЕРУЈЕ: Чак 85 одсто Немаца против обновљиве енергије, еколози у знак протеста офарбали Бранденбуршку капију

Foto: AP

Nije reč o odluci gradskih otaca, niti o novoj germanskoj estetici. U pitanju je delo članova Ekološkog pokreta "Poslednja generacija", koji zahteva da se Nemačka oslobodi fosilnih izvora energije do 2030. godine, umesto do 2045. godine, kako je odlučila vlada kancelara Olafa Šolca.

Demonstranti su koristili prenamenjene aparate za gašenje požara da boju rasprše po Brandenburškoj kapiji i Pariskom trgu, gde su francuska i američka ambasada. Nekoliko osoba uhapšeno je upravo na Pariskom trgu, tik pored kapije, ali iz pokreta poručuju da nije kraj.

Radikalne akcije "Poslednje generacije" međutim, odbacuje čak 85 odsto građana, pokazuju istraživanja, a i uticaj ekologa u Nemačkoj, generalno, opada. To pokazuje rezultat sondaže javnog mnjenja da su redovni protesti "Petkom za budućnost", čije je zaštitno lice švedska aktivistkinja Greta Tunberg, imali bitnog uticaja na ekološku svest samo - 23 odsto Nemaca.

List "Berliner cajtung" piše da "u Nemačkoj više niko ne veruje u vetar i sunce", te da prelaz na takozvanu čistu energiju nije uspeo. I kompanije ne veruju u mogućnosti energije sunca i vetra, pa se okreću sklapanju višegodišnjih ugovora o snabdevanju fosilnim gorivima. Zbog povećane potražnje, gas poskupljuje, a globalna trka za dugoročne ugovore se zahuktava.

Američka energetska Kompanija "Konoko Filips" potpisala je petnaestogodišnji sporazum o snabdevanju tečnim gasom (LNG) sa holandskim "Gejt terminalom", što će za 1,5 miliona tona godišnje povećati količinu gasa koju "Konoko" isporučuje Evropi. "Konoko" je, prošlog novembra, potpisao sa Katarom sličan dil o snabdevanju tečnim gasom, preko novog nemačkog terminala u Brunsbutelu. I "Šenijer enerdži" je nedavno sklopio dugoročni sporazum o snabdevanju LNG sa nemačkim hemijskim gigantom BASF.

Najnoviji ugovor "Konoka" označava još jedan u nizu poraza za planirani nemački prelaz na zelenu energiju u Evropi, na čemu je posebno insistirao ministar ekonomije Robert Habek. Uz šeficu diplomatije Analenu Berbok, Habek je, inače, kopredsednik stranke Zelenih, pa se "Berliner cajtung" pita "da li još samo ministar Habek veruje u vetar i sunce".

Sve je jasnije da energija vetra i sunca ne može da zameni gas. Shodno tome, kako je nedavno pisao sajt "Oilprajs", "dok Brisel i evropski ministri slave tek stečenu nezavisnost od ruskog gasa i smanjenje zavisnosti od ugljovodonika uopšte, zahvaljujući energiji vetra i sunca, kompanije u tišini potpisuju nove ugovore o dugoročnim isporukama gasa."

 

Opao uticaj zelene agende

ISTRAŽIVANjE Dojčlandtrenda pokazuje da je najmanji uticaj Pokreta "Petkom za budućnost" među biračima desničarske Alternative za Nemačku (AfD) samo deset odsto. Ni liberali, demohrišćani i socijaldemokrate, međutim, ne veruju mnogo više u zelenu agendu, tek 18, to jest 22, odnosno 28 procenata. Prirodno, najviše uticaja pokret ima na simpatizere Zelenih, čak 45 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)