AMERIKA RAZMENJUJE ZAROBLJENIKE SA IRANOM: ​​Katarski avion sa zatvorenicima poleteo sa Bliskog istoka

Đ.G.

18. 09. 2023. u 15:35

KATARSKI avion u kojem su bili Amerikanci oslobođeni u okviru razmene zarobljenika sa Iranom poleteo je iz Irana, prenosi AFP, pozivajući se na izvor.

АМЕРИКА РАЗМЕЊУЈЕ ЗАРОБЉЕНИКЕ СА ИРАНОМ: ​​Катарски авион са затвореницима полетео са Блиског истока

FOTO: Depositphotos

Ranije je Njujork tajms, pozivajući se na izvore, javio da su Iran i Sjedinjene Države dogovorile sporazum o razmeni zatvorenika, Teheran će takođe dobiti pristup zamrznutoj imovini u iznosu od šest milijardi dolara za korišćenje u humanitarne svrhe. Kako je navedeno u Iranu.

- Katarski avion sa privedenim Amerikancima poleteo je iz Irana - navodi se u saopštenju agencije.

Sjedinjene Države i Iran su se uz posredovanje Katara dogovorili da oslobode po pet zatvorenika. Teheran će osloboditi pet Amerikanaca sa dvojnim državljanstvom u zamenu za pet Iranaca zatočenih u Sjedinjenim Državama. Ranije je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova rekao da će se dva bivša zatvorenika vratiti u Iran, a da će dvojica ostati u Sjedinjenim Državama na njihov zahtev. Dodao je da će se još jedan zatvorenik pridružiti svojoj porodici u trećoj zemlji.

Sporazum, koji je prvi put objavljen 10. avgusta, otklonio bi veliki problem u odnosima između Vašingtona i Teherana, iako su strane i dalje duboko podeljene po pitanjima koja se kreću od iranskih nuklearnih ambicija i uticaja u regionu do američkih sankcija i američkog vojnog prisustva - prenela je RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)