LIČNOST U ŽIŽI: Narendra Modi - Čovek koji je pomirio G20

A. V. V.

18. 09. 2023. u 12:32

DOMAĆIN samita G20 u Nju Delhiju i premijer Indije Narendra Modi (73) mogao je da se pohvali da je pod njegovom palicom nedavni sastanak lidera najrazvijenijih država sveta prošao u mirnijem tonu. U zaključnoj deklaraciji nije bilo osude Rusije zbog sukoba u Ukrajini, što je naljutilo Kijev, ali obradovalo Moskvu. U savez je, kao stalna članica, primljena i Afrička unija, na čemu je posebno insistirao indijski zvaničnik.

ЛИЧНОСТ У ЖИЖИ: Нарендра Моди - Човек који је помирио Г20

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Moramo da pronađemo konkretna rešenja za široko rasprostranjene izazove koji proističu iz uspona i padova u globalnoj ekonomiji, podele severa i juga, ponora između istoka i zapada - poručio je Modi na samitu u Indiji.

Modi je premijer Indije od maja 2014. godine. Rođen 1950. godine u Vadnagaru, završio je politikologiju i magistrirao na Gudžaratskom univerzitetu. Na čelu je stranke Indijska narodna partija i član nacionalističkog Hinduističkog saveza dobrovoljaca. Godine 2001. imenovan je za glavnog ministra Gudžarata i ubrzo izabran u zakonodavnu skupštinu.

U zemlji se, međutim, tokom mandata suočio sa kritikama zbog načina na koji vodi zemlju, kako se ophodi prema opoziciji i verskim manjinama, posebno muslimanima. Posle pobede njegove stranke na opštim izborima 2019. godine, njegova administracija je ukinula specijalni status Džamua i Kašmira. Uvela je Zakon o izmenama i dopunama o državljanstvu i tri kontroverzna zakona o farmama. To je izazvalo velike polemike, što je na kraju dovelo do ukidanja tih propisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)