STVOREN NOVI ANTI FRANCUSKI VOJNI SAVEZ: Ove zemlje braniće jedna drugu od spoljne agresije i pobuna

Tanjug

17. 09. 2023. u 18:24

TRI zapadnoafričke zemlje u kojima vlast drže vojne hunte, Mali, Burkina Faso i Niger, formirale su bezbednosni pakt, uz obećanje da će jedna drugoj pružiti pomoć u slučaju pobune ili spoljne agresije.

СТВОРЕН НОВИ АНТИ ФРАНЦУСКИ ВОЈНИ САВЕЗ: Ове земље браниће једна другу од спољне агресије и побуна

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Svaki napad na suverenitet i teritorijalni integritet jedne ili više ugovornih strana smatraće se agresijom i na ostale strane, navodi se u povelji pakta, poznatom kao Savez država Sahela, prenosi Rojters.

U povelji se navodi da će države pomoći jedna drugoj "pojedinačno ili kolektivno, uključujući i upotrebu oružane sile".

-Danas sam sa šefovima država Burkina Faso i Niger potpisao povelju kojom se uspostavlja Savez država Sahela, s ciljem uspostavljanja okvira za kolektivnu odbranu i međusobnu pomoć, napisao je lider malijske hunte Asimi Goita na svom nalogu na mreži Iks.

Članice novoosnovanog saveza bile su, uz Čad i Mauritaniju, članice udruženih snaga saveza G5 Sahel, koje podržava Francuska.

Mali je napustio organizaciju nakon vojnog udara u toj zemlji, dok je svrgnuti predsednik Nigera Mohamed Bazum rekao u maju prošle godine da su snage sada "mrtve" nakon odlaska Malija.

Francuska je bila prinuđena da povuče svoje trupe iz Malija i Burkine Faso i u napetim je odnosima sa huntom koja je preuzela vlast u Nigeru nakon što je od nje zatražila da povuče svoje trupe i svog ambasadora.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)