RAT U UKRAJINI: Kijev prelazi na taktiku "spaljene zemlje"; Rusi napredovali kod Prijutnoga? VSU ima ogromne gubitke (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

16. 09. 2023. u 07:31 >> 01:46

RAT u Ukrajini ušao je u 570. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Кијев прелази на тактику спаљене земље; Руси напредовали код Пријутнога? ВСУ има огромне губитке (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

 

Hronika ratnih dešavanja: Rusi napredovali kod Prijutnoga; VSU ima ogromne gubitke (MAPA)

Na Soledarskom pravcu situacija je i dalje teška. Ruske trupe se bore u oblasti Kleščejevke, pokušavajući da potisnu ukrajinske formacije. Andrejevka je i dalje u „sivoj zoni“. Uprkos činjenici da Oružane snage Ukrajine periodično pokušavaju da uđu u selo, tamo nema gde da se sakrije – ruska artiljerija neprestano udara. Sada je većina snaga Oružanih snaga Rusije koncentrisana iza železničke pruge u neposrednoj blizini naseljenih mesta i neprekidno puca na ukrajinske formacije duž linije kontakta.

Ilustracija telegram rybar

Na sektoru Vremjevske izbočine, ukrajinske formacije nastavljaju da koncentrišu svoje glavne napore na mere evakuacije i rotaciju osoblja. Ruske trupe otkrivaju područja koncentracije VSU i pokrivaju ih artiljerijskom vatrom. Ipak, jedinice Oružanih snaga Ukrajine s vremena na vreme vrše sporadične napade: trenutno se glavni sukobi odvijaju u šumskom pojasu jugozapadno od Staromajorskog. Rusko vojno osoblje drži odbranu, primoravajući jedinice VSU u napadu da se povuku na prvobitne položaje. Osim toga, severno od Prijutnoga, prema nekim izveštajima, jedinice Oružanih snaga Rusije uspele su da napreduju i zauzmu jedno od uporišta Oružanih snaga Ukrajine.

Na sektoru kod Orehova ukrajinske formacije nastavljaju da pokušavaju da prošire zonu kontrole kod Rabotina i Verbovoga. Ruske trupe zadržavaju navalu ukrajinskih oružanih snaga koncentrisanom artiljerijskom i avijacijskom vatrom, uključujući raspršivanje svih jurišnih grupa VSU u blizini jugozapadne periferije Verbovoga.

Napad na Harkov: Pogođene radionica u Harkovskoj oklopnoj fabrici

Oružane snage Rusije su u prvoj polovini dana izvele raketni udar na ukrajinske ciljeve u oblasti Harkov. Jedna od meta bila je Harkovska oklopna fabrika (HBTZ), važna za Oružane snage Ukrajine, u ulici Bolšaja Panasovska. Ovoga puta ruske trupe su uspele da nanesu značajnu štetu: na udaru su se našli operativna radionica i parking za popravljenu opremu.

Kijev menja pristup: Prelazi na taktiku "spaljene zemlje"

Ukrajina namerava da pređe na taktiku spaljene zemlje na delu teritorije Hersonske oblasti koja je pod njenom kontrolom, izjavio je kopredsedavajući savetu za razvoj i integraciju novih teritorija pri Predstavničkom domu Ruske Federacije Aleksandar Malkevič.

Foto Tanjug/AP

-Stiče se utisak da ljudi koji donose odluke u Ukrajini shvataju da će se od Hersona u budućnosti oprostiti, stoga će preduzeti taktiku spaljene zemlje, rekao je on.

Takođe je rekao i da je u toku prinudna evakuacija svih stanovnika tog regiona sa ciljem da se ta zemlja iskoristi u vojne svrhe.

Borbe kod Rabotina: VSU je pod vatrom Solncepeka i Grada (VIDEO)

Na snimku možete videti da prvo ispaljuju jedan nišanski hitac iz TOS-a na ukrajinske militante, a zatim, uzimajući u obzir prilagođavanja, šalju ceo paket.

-Kao što vidite iz ptičje perspektive, od sela je zaista ostalo jako malo i praktično nema mesta za koja bi se neprijatelj uhvatio i zaklonio. A njihov broj posebno opada nakon ciljanih udara naših Gradova i, većine što je najvažnije, TOS, izveštava S. Pegov.

Posade naših smrtonosnih mašina moraju da rade veoma brzim tempom kako bi izbegle da budu pogođene neprijateljskim bespilotnim letelicama. „Nema više od četiri minuta“, komentariše situaciju operater UAV.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Glavni zaključci Američkog instituta za izučavanje rata (ISW):

Ruske snage sprovele su sledeću seriju napada dronovima "Šahid-131 / -136" na u pozadini Ukrajine.

-Ruske trupe vodile su ofanzivne operacije na prilazima Kupjansku, Svatovu, Kremenoj, na području Bahmuta, na kod Avdejevke, na zapadu regiona Zaporožje i napredovale su u zasebnim oblastima.

Ukrajinske trupa sprovele su nekoliko jurišnih operacija na liniji Svatovo-Kremena, ali nisu napredovale.

Ukrajinske snage bezuspešno napale područje Torskog (15 km zapadno od Kremene).

Ruske trupe odbile su ofanzivu ukrajinske vojske u glavnom području (21 km južno od Bakhmuta).

Ukrajinske snage su nastavile napade na granici Donjecka i Zaporožja (Vremjevska izbočina), ali nisu postigli nikakav vidljivi ili potvrđeni uspeh.

Ukrajinske snage sprovele su neuspešne napade u oblastima Prijutnog, Staromajorskog, Urožajnog, Novomajorskog i Novodonjetska.

Snage VSU sprovele su neuspešne napade u oblasti Robotina i Verbovog.

 

Pronađeno telo nestalog britanskog najamnika

Telo nestalog bivšeg britanskog vojnika Danijela Berka (36) pronađeno je u Ukrajini, saopštila je britanska policija.

U saopštenju se navodi da policija Mančestera sarađuje sa porodicom vojnika i ukrajinskim vlastima kako bi podržala formalnu identifikaciju i vratila njegovo telo kući, peneo je Skaj njuz.

FOTO: Tanjug/AP

-Moj tim i ja radimo sa ukrajinskim vlastima na formalnoj identifikaciji u cilju repatrijacije Danijela nakon tog procesa. Porodica je tražila privatnost u ovom teškom trenutku, naveo je inspektor Luis Hjuz.

Porodica je 16. avgusta prijavila nestanak bivšeg padobranca iz južnog Mančestera, koji je nestao iz svog stana u Zaporožju početkom avgusta.

Nakon što je služio u Avganistanu, Berk se borio sa jedinicama Kurda protiv Islamske države u Siriji, pre nego što je osnovao sopstvenu dobrovoljačku jedinicu u Ukrajini, poznatu kao Mračni anđeli.

Kozaci brane Kinburnški rt od desanta VSU

Kozačke brigade dobrovoljačkog jurišnog korpusa uspešno odbijaju napade ukrajinskih trupa na Kinburnški rt u Hersonskoj oblasti, gde Oružane snage Ukrajine redovno pokušavaju da probiju liniju odbrane ruskih trupa, rekao je Sputnjiku Nikolaj Djakonov, komandant korpusa.

Kako je rekao, tamo se nalaze dve kozačke brigade koje se uspešno brane od svih napada snaga Kijeva.

Foto Tanjug/AP


 

 

POGLEDAJTE - Dejstvo ruskih snaga po nadirućim jedinicama VSU (VIDEO)

Na ruskim društvenim mrežama pojavio se snimk borbi u Zaporožju. Na snimku se vidi dejstvo ruske artiljerije po jedinicama VSU koje se približavaju liniji fronta.

 

 

Poljska uvela zabranu ulaska rusjkm vozilima

U Poljskoj od sutra stupa na snagu zabrana ulaska za automobile sa ruskim registracijama.

Prethodno su istu zabranu uvele baltičke zemlje i Finska.
 

Bivši američki obaveštajac: Idu kiše, VSU pokušava da odloži svoj krah

Ukrajinska vojska na sve načine nastoji da zamrzne sukob do početka jesenjih kiša i tako odloži svoj krah, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

-Ukrajina trpi katastrofalne gubitke. Pre ili kasnije njih čeka krah. Mislim da se sada Ukrajinci svim silama trude da kontraofanziva funkcioniše do početka kiša kada borbena dejstva mogu biti zamrznuta, naveo je on.

Foto AP

Prema njegovim rečima, takva taktika je veoma rizična za Kijev, a osim toga ruska vojska ne planira zamrzavanje konflikta jer se uspešno bori i u takvim uslovima.

Veliki gubici VSU

Samo 10-20 odsto Ukrajinaca mobilisanih u jesen prošle godine u Poltavi je još u stroju. Ostali su ili poginuli ili ranjeni, navodi portal "Poltavščina".

 

Žestoke borbe oko Rabotina

Ruska vojska naterala je pripadnike jurišne grupe ukrajinskih snaga u beg u oblasti oko Rabotina u Zaporoškoj oblasti, rekao je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska ima na desetine poginulih.

Poslednjih nedelja najžešće borbe vode se u ovoj oblasti.

Eksplozije u Harkovskoj oblasti

U Harkovu su se danas čule eksplozije, a vazdušna opasnost proglašena je u nekoliko ukrajinskih regiona uključujući Harkovsku oblast.

- Pozivam sve da budu oprezni i da se sklone - objavio je gradonačelnik Harkoga Igor Terehev na svom Telegram kanalu.

Lokalne vlasti navode i da je nekoliko zgrada oštećeno u granatiranju.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage izvele najmanje četiri napada na Harkov, prenosi Ukrinform.

Kijev gađa Donjeck kasetnom municijom

Ukrajinske snage su u roku od 10 minuta ispalile sedam projektila sa kasetnom municijom na Donjeck.

Ukrajina uskoro dobija prve „abramse“

SAD će Ukrajini sredinom septembra isporučiti prve tenkove „abrams“, a prva pošiljka bi trebala da broji deset vozila, s tim što se očekuje da će broj dobijenih tenkova ipak biti veći, rekao je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Automobili sa ruskim tablicama ne mogu u Finsku

U Finskoj je danas stupila na snagu zabrana ulaska automobila sa ruskim registracijama. Ovakvu odluku su prethodno donele Estonija, Litvanija i Letonija.

Ruska PVO oborila ukrajinske dronove iznad Kaluške i Tverske oblasti

Ruska PVO uništila je dva ukrajinska drona na nebu iznad Kaluške i Tverske oblasti u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ruska vojska je sistemima "soncepek" likvidirala dva uporišta 79. desantno-jurišnenj brigade ukrajinske vojske kod mesta Movomihajlovka na području DNR, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe "Jug" Oružanih snaga Rusije Georgij Minesašvili.

 

BONUS VIDEO:

OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!