FON DER LAJENOVA SE NEĆE KANDIDOVATI SLEDEĆE GODINE: Evo koje su joj dalje opcije

Novosti online

15. 09. 2023. u 13:56

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen neće se kandidovati za poslaničko mesto u Evropskom parlamentu na izborima naredne godine, ali bi mogla da postane kandidat desnog centra za drugi mandat za vodeću funkciju u Briselu, piše evropski portal "Politiko".

ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА СЕ НЕЋЕ КАНДИДОВАТИ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ: Ево које су јој даље опције

Foto AP

Prema navodima portala, Fon der Lajenova je kolegama iz lokalnog ogranka svoje stranke Hršćansko-demokratska unija (CDU) u pokrajini Donja Saksonija rekla da ne želi da bude na listi regionalnih kandidata za Evropski parlament na izborima u junu naredne godine.

Nemačka stranka desnog centra CDU, koja je na nivou EU povezana sa poslaničkom grupom Evropska narodna partija (EPP), predlaže kandidate za Evropski parlament putem lokalnog glasanja.

To bi značilo da bi Fon der Lajenova, teoretski, trebalo da bude na listi kandidata CDU na glasanju u Donjoj Saksoniji kako bi bila izabrana u Evropski parlament kao član EPP, dok je, istovremeno, vodeće ime na listi EPP ili "špicenkandidat".

FOTO: Tanjug/AP

"Špicenkandidat" je glavni kandidat najveće poslaničke grupacije u Evropskom parlamentu EPP, a ovaj izraz je preuzet iz nemačke političke prakse. Međutim, troje zvaničnika CDU koji nisu želeli da budu imenovani izjavilo je da Fon der Lajenova neće morati da se kandiduje da bi bila "špicenkandidat" EPP.

- U realnosti, ukoliko bude kandidat za novi mandat predsednika Evropske komisije, tehnički nije neophodno da Fon der Lajenova prolazi kroz glasanje za poslanika Evropskog parlamenta - rekao je jedan od zvaničnika.

EPP će o svom vodećem kandidatu odluku doneti početkom naredne godine.

(Blic)

BONUS VIDEO:

OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)