UDRUŽENIM SNAGAMA PROTIV UKRAJINSKOG ŽITA: Mađarska, Bugarska i Slovačka odlučile da zaštite svoje tržište

Tanjug

13. 09. 2023. u 13:55

MAĐARSKA se dogovorila sa Rumunijom, Slovačkom i Bugarskom da uvedu zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine kako bi te zemlje zaštitile svoja tržišta, ako Evropska unija ne produži zabranu koja ističe 15. septembra, izjavio je danas mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađi.

УДРУЖЕНИМ СНАГАМА ПРОТИВ УКРАЈИНСКОГ ЖИТА: Мађарска, Бугарска и Словачка одлучиле да заштите своје тржиште

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Dogovorili smo se sa rumunskim, slovačkim i bugarskim kolegama da, ako Brisel ne donese odluku o produženju postojećeg moratorijuma, onda ćemo pojedinačno preduzeti nacionalne mere - rekao je Nađi u video-poruci objavljenoj na Fejsbuku.

On je dodao da će nova zabrana na nacionalnom nivou pokrivati širi spektar ukrajinskih proizvoda od trenutnih mera, prenosi Rojters. Međutim, bugarski premijer Nikolaj Denkov rekao je za bugarsku državnu novinsku agenciju, uoči sednice vlade, da bi ukidanje zabrane uvoza iz Ukrajine bilo poželjno jer bi smanjilo cene osnovnih namirnica.

- Da budemo jasni – obnavljanje uvoza iz Ukrajine će smanjiti cene osnovnih životnih namirnica, smanjiti inflaciju, što će pomoći ljudima s niskim primanjima, i povećati prihode budžeta od uvoza i izvoza - rekao je Denkov.

Odbor bugarskog parlamenta usvojio je juče nacrt odluke da Bugarska ukine zabranu uvoza određenih proizvoda iz Ukrajine posle 15. septembra. Konačna odluka biće doneta na plenarnoj sednici parlamenta.

Ukrajina je, nakon što je Rusija u julu izašla iz sporazuma koji je omogućavao da se ukrajinske žitarice bezbedno izvoze preko crnomorskih luka, postala potpuno zavisna od alternativnih ruta u Evropskoj uniji.

BONUS VIDEO: OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST - Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)