BELORUSKI KGB UHAPSIO UKRAJINSKE AGENTE: Razbijene tri grupe, pripremale napade na železnicu

Novosti online

11. 09. 2023. u 20:01

PRIPADNICI Komiteta državne bezbednosti Belorusije (KGB) uhapsili su diverzante koji su se spremali da miniraju železnicu.

БЕЛОРУСКИ КГБ УХАПСИО УКРАЈИНСКЕ АГЕНТЕ: Разбијене три групе, припремале нападе на железницу

Foto: Profimedia/Vikipedija

Njih je vrbovala Služba bezbednosti Ukrajine, saopštio je KGB, prenela je agencija „Belta“.

Kako se navodi, pripadnici KGB identifikovali su i pritvorili članove tri grupe koji su pripremali terorističke napade na železnici u Stolbcovskom i Toločinskom okrugu (Minska i Vitebska oblast). Kod njih su pronađeni eksplozivi i detonatori.

Jedan od osumnjičenih, koji se spremao da postavi eksploziv na pruzi u Minskoj oblasti, samoinicijativno se povezao sa Službom bezbednosti Ukrajine i u pripremu terorističkog napada uključio je i bivšeg kolegu. Državljanin Ukrajine, koji se bavio organizacijom napada u Vitebskoj oblasti, angažovao je dvojicu Belorusa koji su umeli da rukuju eksplozivima.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Pripadnici KGB takođe su uhapsili državljanina Ukrajine koji je preko beloruske granice ilegalno prebacio malokalibarsko oružje, eksploziv i bespilotne letelice. Okrivljeni su u istražnom zatvoru KGB gde daju priznanja.

Kako navodi list „SB. Belorusija danas“, grupe diverzanata Službe bezbednosti Ukrajine razbijene su tokom poslednje nedelje avgusta, a njihov cilj bilo je izvođenje sabotaža i terorističkih napada ne samo u Belorusiji, nego i u Rusiji.

Oni su planirali da dignu u vazduh železnice u trenutku prolaska putničkih vozova, što bi rezultiralo velikim brojem žrtava.

-Protivnik je imao za cilj maksimalan broj ljudskih žrtava, rekao je zamenik šefa istražnog odeljenja KGB Konstantin Biček u najavi filma o hapšenju diverzanata.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)