IZGINULI GRCI I RUS, SRBI POVREĐENI: Detalji stravične saobraćajne nesreće u Grčkoj

A.Vojinović

11. 09. 2023. u 09:45

U STRAVIČNOJ saobraćajnoj nesreći koja se juče ujutru dogodila u Grčkoj, kada su se sudarili autobus sa turistima iz Srbije i dva automobila, poginulo je troje grčkih državljana i jedan državljanin Rusije, dok su povređene najmanje 53 osobe, uglavnom srpski državljani, među kojima je i dvoje dece.

ИЗГИНУЛИ ГРЦИ  И РУС, СРБИ  ПОВРЕЂЕНИ: Детаљи стравичне саобраћајне несреће у Грчкој

Foto: Printskrin/Instagram/ina.rsand192_rs

Kako su preneli lokalni mediji, do udesa je došlo na putu Atina-Solun kada je na autobus niške turističke agencije "Skaj i san travel" naleteo automobil čiji je vozač zaspao za volanom izgubivši kontrolu nad vozilom. Svih četvoro putnika iz auta su nastradali. Nakon sudara sa autobusom, automobil je naleteo na drugo vozilo, u kojem je bila žena iz Srbije sa detetom, ali oni nisu povređeni.

Nesreća se oko 5.00 ujutru dogodila na magistralnom putu između graničnog prelaza Evzoni i Soluna, kod mesta Polikastro. Od siline udarca autobus sa 78 srpskih turista koji su juče ujutru iz Beograda krenuli ka grčkim letovalištima na Halkidikiju prevrnuo se na stranu i završio u jarku.

Nadležni su saopštili da su na desetine osoba koje su bile u autobusu zadobile lake i teže povrede.

- Među povređenima je i dvoje dece starosti od šest i devet godina - preneo je portal "Prototema".

Krenuli na pecanje

TROJE Grka i Rus koji su poginuli u stravičnom udesu, kako su preneli mediji u Grčkoj, juče u zoru su krenuli zajedno na pecanje. Prema nezvaničnim informacijama, reč je o muškarcima starosti između 66 i 73 godine.

Autobus je od udesa bio prilično oštećen, pa su putnici iz Srbije bili prinuđeni da iz vozila izlaze kroz polomljene prozore i smrskanu šoferšajbnu. Pojedini su morali sami da lome delove stakla kako bi uspeli da se izvuku iz prevrnutog vozila.

U sudaru je na mestu poginulo troje grčkih državljana koji su bili u automobilu koji je naleteo na autobus iz Srbije, dok je četvrti nešto kasnije podlegao povredama. Povređene je prevozilo 12 kola Hitne pomoći i tri mobilne medicinske jedinice. Oni su bili prevezeni u bolnice u Solunu, Kilkisu i Polikastru. Na mesto nesreće brzo su po pozivu izašli policija i vatrogasci. U akciji spasavanja učestvovalo je 18 vatrogasaca sa šest vozila.

Niko iz srpskog autobusa nije stradao

Direktor nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić izjavio je da nema informacija da je bilo ko iz našeg autobusa nastradao, ali da ima teže povređenih.

- Oko desetak srpskih državljana sa prelomima je prevezeno u bolnicu u Solunu, dok su oni sa lakšim povredama prebačeni u Polikastro - potvrdio je Seničić za RTS.

Direktor turističke agencije iz Niša Bojan Milosavljević, u čijoj organizaciji su putnici putovali u Grčku, rekao je da je većina putnika iz Srbije lakše povređena, kao i da ima onih koji nisu zadobili nikakve povrede. Dodao je da je u nesreći povređen veliki broj putnika, ali "da se precizan broj ne zna".

- Teže povređeni su prevezeni u Solun i njih, prema prvim informacijama, ima između 10 i 15, dok su lakše povređeni prebačen u Polikastro i Kilkis. Kada kažem teže, mislim na prelome i još uvek ne znamo da li ima kritičnih. Naš kolega i suvlasnik agencije se uputio u Grčku. On će biti sa putnicima. Druga koleginica se nalazi u bolnici u Solunu gde su teže povređeni i gde se utvrđuje koji su to putnici - rekao je on.

Milosavljević je dodao da je juče ujutru upućen jedan dvospratni autobus za Grčku, da bude na raspolaganju putnicima, kao i da je angažovan i jedan grčki autobus za dalje zbrinjavanje i transfer. Istakao je da je sudar bio strašan prema fotografijama koje je dobio, i da je do nesreće, prema nezvaničnim informacijama, došlo jer je automobil prešao u suprotnu traku gde se nalazio autobus.

- Vide se tragovi kočenja u levoj traci. Po svemu sudeći, prešao je u suprotnu stranu. Vozač je uspeo nekako da zadrži na putu vozilo. Srećom da se nije u brzini prevrnuo. Okrenuo se u jarak i nije bio u punoj brzini, inače bi bila strašna tragedija - dodao je on.

Milosavljević je dodao da su u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom turizma, konzulatom u Grčkoj, sa kolegama i sa porodicama.

Spavali kad je udarilo

PREMA rečima očevidaca, sudar je bio stravičan.

- Tata je u trenutku nezgode spavao, a mama nije. Kada je čula jak udarac, i videla šta se dešava, da su se sudarila dva automobila ispred njih, brzo je probudila tatu. On ju je zagrlio uz sebe i autobus se okrenuo i prevrnuo. Tu je onda nastao haos - kaže Milica M. čiji su roditelji iz Vladičinog Hana krenuli put Grčke. - Otac je polomio staklo i počeli su da izvlače putnike, mama i tata su dobro, bar tako kažu, u bolnici su, majka je ugruvana i leđa je bole, tata ima neke ogrebotine po licu. Neke su pustili iz bolnice, neke nisu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!