PREMIJER INDIJE NAJAVIO ISTORIJSKI KORAK: Ekonomski koridor Indija-Bliski istok-Evropa, podržao ga i Bajden

Novosti online

09. 09. 2023. u 17:36

PREMIJER Indije Narendra Modi na marginama samita G20 u Nju Delhiju najavio je puštanje u rad ekonomskog koridora „Indija-Bliski istok-Evropa“.

ПРЕМИЈЕР ИНДИЈЕ НАЈАВИО ИСТОРИЈСКИ КОРАК: Економски коридор Индија-Блиски исток-Европа, подржао га и Бајден

Foto: AP Photo/Evan Vucci

Inicijativa, koja je dobila zvaničan naziv „Ekonomski koridor Indija-Bliski istok-Evropa“, a koju zajedno predvode Indija i SAD, postaće prva takva inicijativa za saradnju u oblasti veza i infrastrukture uz učešće Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Evropske unije, Francuske, Italije, Nemačke i SAD.

- Ovaj koridor pokazaće stabilan put celom svetu - rekao je Modi na pres konferenciji sa liderima svih zemalja učesnica u projektu.

Bajden: Istorijska prekretnica

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će Sjedinjene Države investirati u novu železničku liniju iz Angole u pravcu Indijskog okeana.

- Ovo će omogućiti nova radna mesta i povećati prehrambenu bezbednost. Ovo je revolucionarna investicija. Svet se nalazi na istorijskoj prekretnici. Hajde da radimo zajedno - poručio je Bajden.

Šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da će to biti najdirektnija veza između Indije, Bliskog istoka i Evrope koja će omogućiti da se putuje za 40 odsto brže.

Osamnaesti samit G20 održava se od 9-10. septembra u prestonici Indije Nju Delhiju. Događaju neće prisustvovati ni ruski predsednik Vladimir Putin ni kineski lider Si Đinping. Rusiju će na forumu predstavljati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a Kinu premijer Državnog saveta te zemlje Li Ćijang.

Na događaj su pozvani svi lideri zemalja članica, kao i lideri još devet zemalja: Bangladeša, Egipta, Španije, Mauricijusa, Nigerije, Holandije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Singapura.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HONG KONG POTPOLjEN - Najveće padavine u poslednjih 140 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!