ZAJEDNIČKA REZOLUCIJA G20: Kakvi su stavovi članica grupe o sukobu u Ukrajini?

Novosti online

09. 09. 2023. u 13:59

DRŽAVE G20 pozvale su na puno sprovođenje sporazuma o žitu i reformu Svetske trgovinske organizacije, navodi se u zajedničkoj organizaciji.

ЗАЈЕДНИЧКА РЕЗОЛУЦИЈА Г20: Какви су ставови чланица групе о сукобу у Украјини?

FOTO: Tanjug/AP

Kako se dodaje, članice grupe najrazvijenijih ekonomija sveta su potvrdile da samit nije platforma na kojoj se razmatraju geopolitička pitanja, ali je prepoznato da ona mogu da utiču na svetsku ekonomiju, prenose RIA Novosti.

Povodom sukoba u Ukrajini, članice su imale suprotstavljena gledišta, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji u kojoj je istaknuto da sukob negativno utiče na lance snabdevanja i ekonomski rast.

- Istakli smo ljudsku patnju i dodatne negativne uticaje sukoba u Ukrajini na globalnu sigurnost hrane i energije, lance snabdevanja, makrofinansijsku stabilnost, inflaciju i ekonomski rast, koji su zakomplikovali političko okruženje, posebno za zemlje u razvoju i najmanje razvijene zemlje koje se i dalje oporavljaju od krize - navedeno je u deklaraciji.

FOTO: Tanjug/AP

Povodom situacije u Ukrajini, navodi se da "sve zemlje moraju da se uzdrže od pretnje ili upotrebe sile zarad sticanja teritorija", prenose RIA Novosti.

- Što se tiče sukoba u Ukrajini, ponovo smo potvrdili stavove naših država usvojene u Savetu bezbednosti UN i Generalnoj skupštini. U skladu sa Poveljom UN, sve države moraju da se uzdrže od pretnji ili upotrebe sile u cilju sticanja teritorija usmerene protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države - zaključuje se u deklaraciji.

Lideri G20 su osudili terorističke napade na važne energetske objekte. Kako dodaju, su teroristički akti su krivična dela koja se ne mogu opravdati, bez obzira na to ko ih je sproveo i kada, gde i zašto su učinjeni.

Države članice grupe su se obavezale na jačanje globalne sigurnosti hrane i pozdravile Afričku uniju kao novu članicu.

- Pozdravljamo Afričku uniju kao stalnu članicu G20 i čvrsto verujemo da će njeno uključivanje dati značajan doprinos rešavanju globalnih problema našeg vremena - navodi se u deklaraciji.

BONUS VIDEO: TERETNI SVEMIRSKI brod Progress MS-22 se odvojio sa Međunarodne svemirske stanice: Misija završena

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)