AMERIČKI F-22 RAPTOR “OBORIO” NLO, A NE KINESKI BALON? Kanadski mediji se pozivaju na dopis koji je primio premijer Trudo

P. Z. S. /eurasiantimes.com

08. 09. 2023. u 20:00

U NEOČEKIVANOM preokretu, novi izveštaj sugeriše da objekat za koji se prvobitno verovalo da je kineski balon, oboren od strane borbenog aviona F-22 u februaru iznad teritorije Jukona u severnoj Kanadi, može da pripada kategoriji „neidentifikovanih anomalnih fenomena” ili “UAP”.

АМЕРИЧКИ Ф-22 РАПТОР “ОБОРИО” НЛО, А НЕ КИНЕСКИ БАЛОН? Канадски медији се позивају на допис који је примио премијер Трудо

Foto Tanjug/AP


UAP je zvanični termin koji se koristi za ono što se češće naziva „neidentifikovani leteći objekti” ili „NLO”. U poslednjih nekoliko meseci, Pentagon i američki zakonodavci su ubrzali svoje istrage o onome što nazivaju „neidentifikovanim anomalnim fenomenima“ ili „UAP“.

Dana 6. septembra, CTV News, sa sedištem u Kanadi, izvestio je da je u februaru kanadski premijer Džustin Trudou primio poverljivi dopis o „neidentifikovanim vazdušnim pojavama (UAP)“.

Na osnovu informacija dobijenih putem zahteva za slobodu informacija, izveštaj je otkrio da je neidentifikovani objekat otkriven i oboren iznad severne kanadske teritorije Jukon 11. februara.

Incident se dogodio ubrzo nakon što je avion F-22 oborio kineski špijunski balon kod obale Južne Karoline 4. februara.

U periodu od 10. do 12. februara, američki borbeni avioni oborili su još tri neidentifikovana objekta, a jedan od njih je i objekat koji se spominje u dopisu „Tajna“ dostavljenom kanadskom premijeru.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema informacijama iz „Tajnog“ dopisa, objekat Jukon je označio 23. pojavu takozvanog „UAP“ praćenog nad Severnom Amerikom tokom prvih nekoliko nedelja 2023. godine.

U memorandumu je pojašnjeno da komanda severnoameričke vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) dodeljuje sekvencijalne brojeve objektima koji se otkrivaju godišnje kako bi nadgledali svaki neidentifikovani objekat.

Dalja istraga pokazuje da su mnogi od ovih objekata bezopasni i ne zahtevaju izveštavanje ili angažovanje višeg nivoa. U slučaju Objekta #23, njegova svrha, način pokretanja ili pripadnost bilo kojoj određenoj nacionalnoj državi ostaju nepotvrđeni.

Poslat 14. februara, „Memorandum za premijera“ je označen kao „Tajna“ i određen za „ograničenu distribuciju“, navodi se u izveštaju.

Bio je poslat Trudeauovom savetniku za nacionalnu bezbednost, Džodiju Tomasu, a podržala ga je Dženis Šaret, koja je u to vreme imala uticajnu poziciju službenika Tajnog saveta.

Kancelarija tajnog saveta Kanade, ili PCO, je centralizovana organizacija koja nadgleda javne službe u zemlji. Njegova primarna uloga je da ponudi nestranačku pomoć premijeru i kabinetu u formulisanju političkih odluka.


KRHOTINE NISU PRONAĐENE

Nakon incidenta od 4. februara koji je uključivao uklanjanje osumnjičenog kineskog špijunskog balona, "UAP #23" je bio jedan od tri neidentifikovana objekta koje su borbeni avioni presreli iznad Severne Amerike ranije ove godine.

Prijavljeno je da su tri predmetna bila znatno manja od 200 stopa visokog očiglednog kineskog uređaja za nadzor.

Objekat Jukon, identifikovan 11. februara popodne, brzo je presreo i istog dana oborio američki borbeni avion F-22. Tokom ovog prvog susreta, zvaničnici su ga okarakterisali kao „sumnjivi balon“ sa „cilindričnim“ oblikom.

U dopisu je objašnjeno da su NORAD kanadski CF-18 Hornets takođe poslati, ali su F-22 bili bolje pozicionirani u pogledu vremena, prostora i smanjenih uslova dnevne svetlosti.

Foto Tanjug/AP


Zaključeno je uveravanjem da će se ažuriranja i informacije nastaviti kako se otkrivaju dodatni neidentifikovani vazdušni fenomeni (UAP).
Napori da se izvuku ostaci sa objekta Jukon prekinuti su 17. februara zbog izazovnih zimskih uslova i udaljenog planinskog terena.

U dopisu je takođe istaknuta neizvesnost u vezi sa tim da li predstavlja oružanu pretnju ili poseduje mogućnosti prikupljanja obaveštajnih podataka.

Štaviše, oblast u kojoj je došlo do udara služi kao poznata migraciona ruta za karibue, što povećava verovatnoću budućeg slučajnog otkrića od strane lovaca starosedelaca.

Kanadska vojska dosledno ističe da se generalno uzdržava od istraživanja izveštaja o neidentifikovanim ili neobjašnjivim događajima osim ako nisu povezani sa verodostojnim pretnjama, potencijalnim pretnjama ili situacijama koje uključuju moguću nevolju, kao što su one u operacijama potrage i spasavanja.

Tajni dokument je sadržao opsežne redakcije, navodeći nacionalnu bezbednost i poverljivost kabineta kao glavne razloge.

Bez obzira na to, Kanada i Sjedinjene Države imaju određeni nivo saradnje u rešavanju takvih pojava, koja se proteže izvan nacionalnih granica.

Kanadska vojska se istorijski fokusirala na istraživanje nepoznatih ili neobjašnjivih pojava kada predstavljaju kredibilne pretnje.

Čini se da je ovaj slučaj usklađen sa tim kriterijumom, dodatno pojačavajući narativ da je došlo do promene stava prema UAP-ima u Kanadi i globalno.

U Sjedinjenim Državama, ovaj pomak je ilustrovan povećanim istragama koje sprovode Pentagon i NASA.

(Ašiš Dangval)

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!