AMERIČKI "NJUZVIK" TVRDI: Poenta sukoba u Ukrajini nije očuvanje teritorijalnog integriteta već pozicije SAD

Novosti online

03. 09. 2023. u 00:28

KADA je Specijalna vojna operacija u Ukrajini počela, američki predsednik Džozef Bajden pružio je Kijevu praktičnu, moralnu i stratešku podršku ali je podbacio u jednoj, ključnoj stvari: nije objasnio Amerikancima zašto, piše "Njuzvik".

АМЕРИЧКИ ЊУЗВИК ТВРДИ: Поента сукоба у Украјини није очување територијалног интегритета већ позиције САД

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Više od 75 milijardi dolara u humanitarnoj, finansijskoj i vojnoj pomoći koju su SAD poslale Ukrajini u trenutku kada se Amerikanci suočavaju sa rastom troškova života, propalom saobraćajnom infrastrukturom i porastom stope kriminala doveli su do toga da se podrška Kijevu drastično smanji.

Nedavna anketa Si-En-Ena pokazala je da 55 odsto ispitanika smatra da Kongres ne bi trebalo da odobri još pomoći, a 51 odsto njih smatra da su uradili dovoljno za Ukrajince.

Poređenja radi, na početku SVO, podrška Ukrajini bila je iznad 62 odsto.

Bela kuća nije ubedila Amerikance da bi ako Ukrajina pobedi postojeći svetski poredak - gde je Amerika supersila u vojnom, međunarodnom i svakom drugom smislu - bi se promenio, piše autor teksta u "Njuzviku", Joni Mišen koji je četvrta godina doktorskih studija na Nortvestern univerzitetu.

Umesto da se fokusira na slabljenje američke moći, Bajden naglašava važnost teritorijalnog suvereniteta Ukrajine i obuzdavanja ambicija Vladimira Putina da oživi Rusko carstvo.

-Ono što Bajdenova administracija nije uspela da prenese američkoj javnosti jeste da je Ukrajina prva linija odbrane za sadašnji svetski poredak, piše "Njuzvik".

Bajden mora, savetuje autor teksta u "Njuzviku", da prenese američkoj javnosti da je ovo sukob za zadržavanje svetskog poretka zasnovanog na "liberalnim vrednostima", a ne zalaganje za očuvanje teritorijalnog suvereniteta Ukrajine niti borba protiv Putinove "ekspanzionističke agende".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)