ISUS JE PODRŽAVAO TRANSRODNOST: Veštačka inteligencija prekraja Bibliju

I. Stanojević

08. 09. 2023. u 18:54

VEŠTAČKA inteligencija koja se, u nekim segmentima pokazuje kao koristan saradnik, jednom od novolansiranih teza zagazila je na osetljivo tlo. Čet-Dži-Pi-Ti izazvao je, naime, lavinu osporavanja i kritika tvrdnjom da se u Bibliji nalazi potvrda da je Isus podržavao transrodnost! Hrišćani su tumačenje dočekali oštrim negodovanjem i tvrdnjom da je "inteligencija" biblijske stihovi o jednakosti polova potpuno pogrešno protumačila.

ИСУС ЈЕ ПОДРЖАВАО ТРАНСРОДНОСТ: Вештачка интелигенција прекраја Библију

Foto N. Skenderija

Kad Isus poručuje da "u carstvu Božijem nema ni muškarca ni žene, jer su svi jedno duhom", ne misli se na kolebanje u rodnoj pripadnosti, ističu hrišćanski teolozi. Dodaju da je veštačka inteligencija zapravo pokazala sposobnost da Bibliju tumači na način koji ne mora da bude u skladu sa pravim značenjem.

U lažnom odeljku Biblije, Isus, naime, ohrabruje ženu, čije je srce, kako ona sama kaže, podeljeno između duha i tela. Kad se ona obraća Bogu rečima: "Gospode, dolazim k tebi otuđena, jer moj duh i telo nisu jedno. Kako da se nadam da ću ući u carstvo Božije?" U tumačenju Čet-Dži-Pi-Ti-ja, "Isus je tada pogleda s ljubaznošću i kaže joj: Dete moje, blagosloveni su oni koji teže jedinstvu u sebi, jer će saznati najdublje istine stvaranja mog Oca. Isus nastavlja, "Ne bojte se, jer u Carstvu Božijem nema muškarca ni žene, jer su svi jedno duhom. Vrata carstva Oca moga će se otvoriti za one koji ljube i koji su ljubljeni, jer Bog ne gleda na telo, već na srce".

Korisnik društvene mreže Redit, registrovan kao "Sajkolodžikal dog 527", priznao je da je Čet-Dži-Pi-Ti-ju dao zadatak da generiše lažni biblijski odlomak, pri čemu se, veli, "osećao pomalo tužno". Otkako je dobio rezultat da "Isus prihvata trans-ljude", uprkos tome što zna da teza nije stvarna, "nalazi u njoj veliku utehu".

Pro-LGBT portal "Advokat", objavio je ovaj lažni odlomak Biblije, opisujući ga kao potvrdu "primera tolerancije za LGBTK+ osobe". Uprkos tome, i sam pro-LGBT portal priznaje da su mnogi korisnici Redita istakli da "se tumačenje tema u pričama iz Biblije verovatno gubi u prevodu".

Jevrejski pisac i radio voditelj Majkl Braun, u tekstu objavljenom u "Krišćan postu", piše da iako "postoji istina u tvrdnji da u Božjem kraljevstvu nema ni muškog ni ženskog, to ne znači da razlika između polova treba da bude zamagljena, ili ignorisana".

- Pravo tumačenje kreće se oko onoga što je Pavle rekao, naime, da u Božjem kraljevstvu ne postoji ni kasta ni klasa, ni muškarac ili žena, ni rob ili slobodan čovek, svi smo jednaki u Isusu - objasnio je Braun.

Sve ovo, ipak, ne znači da nema rodnih razlika u smislu realnosti i posledica, dodaje on. "Naprotiv, cela Biblija, uključujući i Novi zavet, pravi rodne razlike, dajući određena uputstva muževima i ženama, priznajući samo dva pola".

- Isus neće reći ženi koja se oseća kao muškarac "Budi zdrava!", niti će joj ukloniti grudi, niti joj dati besplatnu doživotnu pretplatu na hormonske pilule - zaključuje Braun.

Bog je voleo vegane

AMERIČKA neprofitna organizacija za etičko postupanje prema životinjama (PETA), kreirala je, opet uz pomoć Čet-Dži-Pi-Ti-ja, priču čija poruka glasi: "Bog voleo vegane". U toj, "veganskoj" verziji Biblije koju je lansirala PETA, životinje se pominju kao "bića", a ne "zveri" ili "stvorenja", a biljke kao što je konoplja i bambus, koriste se, umesto životinjskih koža, za izradu odeće, jer "niko sa bilo kakvim modnim ili moralnim smislom ne bi nosio životinjske kože u 21. veku".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)