"OVO JE HIBRIDNI RAT EU PROTIV MAĐARSKE" Zvaničnik iz Budimpešte tvrdi: Države članice ne mogu da kontrolišu "kancerogenu birokratiju" EU

Novosti online

08. 09. 2023. u 10:15

PREDSEDNIK mađarskog parlamenta optužio je Evropsku uniju da je pokrenula "hibridni rat" protiv njegove zemlje, rekavši da ta organizacija zadržava sredstva koja duguju Budimpešti kao sredstvo političke kontrole.

ОВО ЈЕ ХИБРИДНИ РАТ ЕУ ПРОТИВ МАЂАРСКЕ Званичник из Будимпеште тврди: Државе чланице не могу да контролишу канцерогену бирократију ЕУ

Foto: John Thys, Pool Photo via AP/Jutjub/M F P

Govoreći za magazin Mandiner u sredu, predsednik Narodne skupštine Laslo Kover složio se da su odnosi Mađarske sa EU dostigli „nisku tačku“, usred tekućeg spora oko nekih 28 milijardi evra sredstava namenjenih Budimpešti i koje je blok trenutno zamrznuo dok ne sprovodi razne zakonske reforme.

 - Evropa je gotovo paralizovana činjenicom da se institucionalni sistem koji je prvobitno stvoren da obezbedi saradnju okrenuo protiv svojih gospodara, država članica, kao svojevrsnog golema. Danas države članice ne mogu da kontrolišu ovu kancerogenu birokratiju - rekao je on.

Moramo da se zapitamo da li je Evropska unija i dalje asocijacija nezavisnih i ravnopravnih država članica, ili smo samo na korak od toga da postanemo žrtve još jedne imperijalne ekspanzije.

Političar je dalje opisao napore unutar EU da se „stvori ekonomsko upravljanje koje ukida suverenitet država članica“, napominjući da bi prakse kao što su zajedničko zaduživanje i zajedničke valute dodatno narušile nacionalnu nezavisnost.

Dok je Kover rekao da evropski blok ostaje „najbolji okvir za sprovođenje mađarskih nacionalnih interesa“, on je insistirao da ta organizacija mora da ispuni svoje obaveze prema članicama, sugerišući da to nije učinila u slučaju Mađarske.

 - Oni žele da se mešaju u politički proces uskraćivanjem sredstava, a čak bi očekivali da se toga stidimo - nastavio je on.  -To je hibridni rat – da upotrebimo ovaj moderan izraz – koji globalisti u Briselu vode protiv Mađarske i Poljske, koje brane svoj suverenitet.

Kako bi otključala zamrznuta sredstva, od Budimpešte se očekuje da ispuni 27 takozvanih „super prekretnica“ koje je predložila Evropska komisija, uključujući reforme pravosuđa i medija, kao i suzbijanje korupcije. Blok već dugo optužuje Mađarsku da se ne pridržava standarda EU o vladavini prava. Budimpešta, u međuvremenu, insistira da su optužbe u potpunosti politički motivisane.

Mađarska se takođe u velikoj meri opirala pritiscima da prati kampanju sankcija Rusiji koju predvode SAD zbog njene vojne operacije u Ukrajini, odlučivši da zadrži svoje prijateljske veze sa Moskvom. Takođe je odbila da dostavi vojnu pomoć Kijevu, čak je stavila veto na pakete oružja koje je predložio blok, dok je premijer Viktor Orban insistirao na razgovorima između zaraćenih strana kako bi se okončale borbe.

(Alo)

BONUS VIDEO:

JEZIVE SCENE IZ ATINE: Poplavljena metro stanica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)