SOROŠ GRADI "NATO PLUS": Instrument politike koju finansiraju SAD, Fondacija za otvoreno društvo

I. Stanojević

08. 09. 2023. u 07:00

ZAPADNE zemlje i Japan, udružene u globalnu političku alijansu, čiji je zadatak suzbijanje vojnopolitičkog i ekonomskog uticaja Pekinga u svetu, dobile su, na nedavnom sastanku u Češkoj, novog člana, Filipine. Treći sastanak Interparlamentarne alijanse za pitanja Kine (IPAC), osnovane sa ambicijom da u njoj NATO dobije političku, odnosno, propagandnu podršku, privukao je prvi put i poslanike iz Kenije i Paragvaja.

СОРОШ ГРАДИ НАТО ПЛУС: Инструмент политике коју финансирају САД, Фондација за отворено друштво

Foto: Xinhua/Zhang Yuwei/Profimedia/Ilustracija

Većina članova IPAC su parlamentarci iz EU, Japana i SAD, mada su se u osnivače upisali i britanski, australijski i kanadski zakonodavci. Ideološka obojenost Alijanse nije diskutabilna, budući da su u njoj članovi parlamenata zemalja koje su vojni i politički saveznici Vašingtona. Svojevrsna potvrda toga je i sam datum osnivanja Interparlamentarne alijanse, 4. juna 2020, na godišnjicu velikog antivladinog protesta na Tjenanmenu u Pekingu 1989. godine. IPAC najvećim delom finansiraju američka država i Fondacija za otvoreno društvo milijardera Džordža Soroša.

Politička orijentacija IPAC vidljiva je i u nekim javnim proglasima, kao što je, na primer, bilo saopštenje sa simpozijuma IPAC, ranije ove godine, održanog u japanskoj prestonici Tokiju, u kome se kaže da je "cilj njegovog održavanja da se ohrabri koordinisani demokratski odgovor na krivljenje poretka, zasnovano na pravilima koje provodi Peking". IPAC treba da ubedi sve u tezu Zapada da je Kina autokratija koja, kršeći prava i slobode svojih građana, urušava međunarodni poredak.

Cilj poslanika koji pripadaju toj organizaciji, između ostalog, obuhvataju rad na mehanizmima za uvođenje sankcija, pod izgovorom kršenja ljudskih prava u Kini, a na spisku je i donošenje zakona koji bi omogućio zaplenu imovine pojedinaca i entiteta koji su prekršili ta prava.

IPAC je, kako tumače mediji, "lukavo osmišljen instrument lobiranja i pritiska, čedo nove blokovske, hladnoratovske politike". Opkoljavanje najmnogoljudnije zemlje na svetu i rastuće ekonomije koja preti da postane privredna sila broj jedan, odavno je na delu, a u Alijansi treba da dobije svoju propagandnu mašineriju.

Osnivanje IPAC, podudara se, primećuju analitičari, sa naporima SAD da "u zajedničke vojne vežbe, usmerene na okruživanje i obuzdavanje Kine u regionu Indo-Pacifika, uz Japan, Južnu Koreje, Australiju i Novi Zeland, uključe i evropske članice NATO, Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju i Italiju". Sve više se, istovremeno, obrazlaže teza o potrebi stvaranja "globalnog NATO", ili "NATO plus", koji bi se pružao celom severnom Zemljinom poluloptom i, zajedno sa Kinom, okruživao i Rusiju. U vojni obruč koji se steže oko Pekinga, dobrodošli su i Filipini, Indija, Singapur, a po mogućstvu i Vijetnam, kao i pretežno muslimanske zemlje Malezija i Indonezija.

Oni će se starati da Južno kinesko more ne postane kineska teritorija, ali i da, kad to vlada u Vašingtonu odluči i vojno podrže obližnji Tajvan, na severnom obodu tog mora. Znajući to, Kina ovih dana koncentriše ogromne vojne snage u gradovima na svom kopnu, "prekoputa" Tajvana.

Filipini uz Vašington

ULAZAK Filipina u IPAC pokazuje da se novi predsednik Ferdinand Markos mlađi, u sudaru sila u Azijsko-pacifičkom regionu, priklanja SAD, bivšem kolonijalnom gospodaru i vojnopolitičkom zaštitniku njegovog oca, po kome je i dobio ime. Povratak porodice Markos na kormilo države znači i vraćanje američkih snaga na filipinsko tlo sa kog su otišle na kraju Hladnog rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo