"JEDAN BROJ ZEMALJA KORISTI REŽIME SANKCIJA" Nebenzja: Savet bezbednosti UN pretvorio se u platformu za dezinformisanje o Ukrajini

Novosti Onlajn

05. 09. 2023. u 18:47

SAVET bezbednosti UN odavno se pretvorio u platformu gde zapadne zemlje iznose lažne informacije o Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

ЈЕДАН БРОЈ ЗЕМАЉА КОРИСТИ РЕЖИМЕ САНКЦИЈА Небензја: Савет безбедности УН претворио се у платформу за дезинформисање о Украјини

Foto: AP Photo/Richard Drew

- Prema nekim navodima, na primer, o Ukrajini, Savet bezbednosti odavno se pretvorio u platformu za iznošenje najapsurdnijih lažnih informacija i propagandne retorike od strane zapadnih zemalja. Pri čemu se mišljenje Zapada kategorički predstavlja kao jedino ispravno - rekao je Nebenzja

Prema njegovim rečima, jedan broj zemalja koristi režime sankcija, uvedene pod okriljem UN, za politički pritisak na nepoželjne.

On je skrenuo pažnju na politiku zapadnih članica Saveta bezbednosti UN u vezi sa promenom fokusa rasprave u Savetu ukoliko pokrenuto pitanje ne odgovara njihovim strogo nacionalnim interesima. Jasan primer za to je, kako je rekao, diskusija o reviziji ili ukidanju sankcija zemljama u kojima restriktivne mere više ne odgovaraju trenutnoj situaciji.

- Nije tajna da neke države sankcione režime koriste kao poluge političkog pritiska, štaviše, pod međunarodnim okriljem UN - rekao je Nebenzja.

Kako je istakao, „uprkos trenutnoj prevaziđenosti razloga zbog kojih su sankcije uvedene, svaki put se nalazi sve više razloga da se one održe na snazi“.

- Istovremeno, primećujemo da se neformalni pokrovitelji sankcionih dosijea često rukovode prirodom sopstvene saradnje sa određenom zemljom na dnevnom redu Saveta - primetio je on.

- Savet je još jednom bio svedok upornih pokušaja proširenja ograničenja na Centralnoafričku Republiku i Mali isključivo da bi se održao spoljni pritisak na njih. Suvereno mišljenje ovih zemalja na dnevnom redu Saveta bezbednosti demonstrativno je ignorisano, kako se dosledno ignoriše i njihova legitimna zabrinutost - naglasio je ruski diplomata.

On je dodao i da zapadne stalne članice Saveta bezbednosti UN kritikuju Rusiju zbog korišćenja veta, ali same zapravo koriste „skriveni veto“ na račun osam glasova u Savetu saglasnih sa njima, stoga Savet bezbednosti ne treba proširivati dodavanjem novih „jednoglasnih“ predstavnika Zapada.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BRZA I EFIKASNA AKCIJA POLICIJE - Uhapšeni osumnjičeni za dvostruko ubistvo mladića u Futogu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)