NASTAVLJA SE OPSTRUKCIJA TURSKOG TOKA Peskov: Napadi na ruske brodove ne jenjavaju

Novosti Onlajn

05. 09. 2023. u 13:57

UKRAJINSKE snage nastavljaju sa pokušajima napada dronovima na ruske brodove koji čuvaju gasovode Turski tok i Plavi tok u Crnom moru, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom izjave predsednika Rusije Vladimira Putina.

НАСТАВЉА СЕ ОПСТРУКЦИЈА ТУРСКОГ ТОКА Песков: Напади на руске бродове не јењавају

Foto: EPA

- Brodovi su svaki put uspešno odbijali napade - istakao je Peskov za "RIA Novosti".

Predsednik je juče nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom govorio o napadima u oblasti ruskih gasovoda.

- U pokušaju su napadi na Turski i Plavi tok koji iz Rusije snabdevaju Republiku Tursku gasom. Naši brodovi čuvaju ove tokove, ove sisteme cevovoda, i oni su stalno na udaru - izjavio je Putin, dodavši da napadi uključuju i dronove lansirane iz "ukrajinskih crnomorskih luka."

Svrha jučerašnjeg susreta ruskog i turskog predsednika je bila razmena informacija i usaglašavanje stavova i mišljenja o aktuelnim pitanjima, rekao je Peskov.

- To je i urađeno. Nije bilo planova za postizanje bilo kakvih konkretnih sporazuma - objasnio je.

Govoreći o Sporazumu o žitu, Peskov je rekao da su trenutno male šanse da se nešto konkretno dogovori, posebno u okviru bilateralnih razgovora.

Zemlje kolektivnog Zapada već duže vreme odbijaju da ispune uslove Sporazuma zbog čega je njegov nastavak nemoguć, dodao je i objasnio da je u pitanju multilateralni dogovor u kome ne mogu da učestvuju samo turska i ruska strana.

Vuk dlaku menja, ali...

Smena vojnog vrha u Ukrajini ne može da utiče na suštinu kijevskog režima, nažalost, rekao je portparol Kremlja.

Bivši ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov je podneo ostavku Vrhovnoj radi, odnosno ukrajinskom parlamentu, a kako je rekao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, na njegovo mesto dolazi Rustem Umerov koji je do sada bio na čelu Fonda državne imovine.

Pritom, promena ministra odbrane Ukrajine je unutrašnja stvar te zemlje, dodao je i odbio da detaljnije komentariše.

Rusija ostaje na Južnom Kavkazu

Rusija nastavlja da igra ulogu garanta bezbednosti u Nagorno Karabahu i neće prekinuti svoju misiju, rekao je Peskov.

Kremlj ne može da se složi sa izjavama jermenskog premijera Nikola Pašinjana, koji je za italijanski list "Republika" ranije rekao da Rusija navodno ne ispunjava misiju u Nagorno Karabahu i da se navodno povlači sa Južnog Kavkaza.

Krajnje je važno da sve države koje su uključene u sukob u Nagorno Karabahu poštuju trilateralne sporazume zaključene pre dve godine između Rusije, Jermenije i Azerbejdžana.

U tome je ključ, rekao je Peskov. Istina je da je posle tog sporazuma bilo novih događaja koji su malo promenili situaciju, ali to ne znači da će Rusija nekako da obustavi svoje aktivnosti, objasnio je.

- Duboko poštujemo Pašinjana, cenimo konstruktivan odnos između njega i Putina, ali ne možemo da se složimo sa njegovim tezama. Rusija je sastavni deo ovog regiona, tako da ne može nikuda da ode - rekao je Peskov.

Prethodno je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da bi intervencija Severnoatlantske alijanse odložila rešenje na Južnom Kavkazu i donela samo destabilizaciju.

BONUS VIDEO: OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST - Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)